Varful carligelor de crap – Curbat sau drept?

Privind doar din prisma tipurilor de vârfuri cu care cârligele de crap vin „echipate”, avem de-a face cu două modele: cârlige cu vârf curbat sau cu vârf drept. La prima vedere pot părea amănunte minore, neesențiale când vine vorba de alegerea cârligului de pescuit. Dar oare așa este? Oare chiar nu contează forma constructivă a acestui element? Ori, la fel ca și în cazul ochetului, care joacă un rol decisiv în mecanica monturii, să fie oare un aspect elementar de care trebuie musai să ținem seama atunci când avem de făcut o astfel de alegere?

Vârful curbat (stânga) câștigă atunci când vine vorba de pescuitul în apropierea agățăturilor sau la marginea perdelelor de stuf

Vârful curbat (stânga) câștigă atunci când vine vorba de pescuitul în apropierea agățăturilor sau la marginea perdelelor de stuf

Diferența dintre vârful curbat (așa numitul „cioc de papagal”) și cel drept este aceea că primul, odată ce a perforat buza peștelui, ajutat fiind de curbură, va avea o priză foarte bună, iar peștelui îi va fi greu să-l scuipe.

În contrast, un cârlig cu vârf drept, fără curbură, va descrie o înțepare liniară, dreaptă, iar asta îl face mult mai predispus în a-și pierde priza în timpul drilului. Pe de altă parte, când vine vorba de înțepare, vârful drept este mult mai „ager”, asta datorită unghiului mult mai ascuțit pe care îl descrie vârful când întâlnește buza peștelui. Practic, ai de ales între abilitățile de înțepare ale vârfului drept și priza excelentă oferită în dril de cel curbat. Doar tu poți decide care model este mai potrivit pentru tipul de pescuit cu care te confrunți.

Un model foarte interesant îl reprezintă cârligele de tip Curv Shank. Având vârful drept, sunt cârlige foarte iuți la înțepare, iar curbura pronunțată a tijei vine să le asigure priza de care au nevoie în timpul drilului. Chiar dacă la prima vedere Curv-urile pot părea alegerea ideală, sunt situații în care nu aș merge pe mâna lor.

Pe balastiere sau pe bălți cu substrat bogat în pietriș, cârligele cu vârful curbat la interior își vor menține mai bine vârful protejat; în schimb, cele cu vârf drept vor fi mai vulnerabile la întâlnirea cu obstacole dure.

Curv-urile sunt foarte iuți la înțepare, iar curbura pronunțată a tijei vine să-ți asigure priza de care ai nevoie în dril.

Curv-urile sunt foarte iuți la înțepare, iar curbura pronunțată a tijei vine să-ți asigure priza de care ai nevoie în dril.

De asemenea, vârful curbat câștigă și când vine vorba de pescuitul în apropierea agățăturilor sau la marginea perdelelor de stuf, acolo unde chiar și câțiva centimetri de fir cedați pot face diferența între a pune peștele pe saltea sau nu.

Oricum, indiferent de ce tip de cârlig alegi, este esențial ca acesta să fie foarte ascuțit. Eu verific absolut toate cârligele înainte de a le introduce în apă. Îmi folosesc unghia ca zonă de test, iar pentru asta trag foarte atent vârful cârligului pe suprafața unghiei și, dacă acesta alunecă prea ușor, trec la următorul.

Robert Nicolae: Alege modelul de cârlig în funcție de tipul de pescuit cu care te confrunți!

Robert Nicolae: Alege modelul de cârlig în funcție de tipul de pescuit cu care te confrunți, iar rezultatele nu vor întârzia să apară!

Faptul că un cârlig este nou nu înseamnă că nu trebuie verificat. Nu de puține ori am aruncat cârlige scoase direct din plic doar pentru că nu treceau „testul unghiei”. Nu spun că nu prind pește, bineînțeles că prind, dar cu cât un cârlig este mai ascuțit, șansele de a converti o prezentare într-un pește pe saltea sunt considerabil mai mari.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

2 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *