Uriasul de la Nagykallo

Nu a trecut foarte mult timp de când Liviu Bulbucan (colaborator Ghiți Baits) împreună cu Ghiți Ghiușan, ambii apropiați ai echipei CRAP24, ne-au trimis povestea celui mai mare crap pescuit recent în România. Era în aprilie și se întâmpla pe una dintre puținele bălți unde poți prinde astfel de exemplare în țara noastră, mai exact pe lacul Siclău. De acestă dată Liviu a schimbat puțin componența echipei și trecut granițele țării. A mers la vecinii noștri unguri, în căutarea altor trofee mult visate. Revenit de curând în țară, ne-a trimis întreaga poveste a recentei aventuri avute.

Standul 0, un capăt al bălții Nagykallo, oferă o panoramă spectaculoasă

Standul 0, poziționat la un capăt al bălții Nagykallo, oferă o panoramă spectaculoasă

Liviu: „Încă de la începutul anului mi-am propus ca în acest sezon să ajung pe renumita baltă Nagykallo din Ungaria. Am reușit să fac rost de rezervare în perioada 7-11 septembrie 2014, prin intermediul partenerului meu Ghiți Ghiușan. Deoarece urma să merg la o partidă de relaxare, și nu aveam nevoie de compania unor pescari profesioniști, i-am invitat pe tatăl și unchiul meu să-mi fie alături în aceste 4 zile.

Duminica, la ora 5 dimineața, pornim din Cugir la drum spre Ungaria. Eram puțin somnoroși, dar totodată plini de entuziasm și nerăbdători să ajungem pe aceasta baltă, despre care auzisem multe cuvinte de laudă. După cele 6 ore de condus, am ajuns pe baltă. Foarte prompt, paznicul ne-a dat regulamentul bălții în limba română (am fost plăcut surprinși) și ne-a îndrumat spre Standul 0, unde aveam rezervarea. Când am ajuns cu mașina pe stand, am fost impresionați de condițiile în care urma să ne petrecem următoarele 4 zile. Și aici mă refer la: căsuța cu 4 paturi, aer condiționat, frigider, calorifer, cuptor cu microunde, terasă, ponton mare, barcă, pietriș pe jos, restaurant, băi pentru duș și asa mai departe.

Am fost foarte impresionați de condițiile oferite pe lac

Am fost foarte impresionați de condițiile oferite pe lac

Foarte repede am despachetat, apoi, la umbra copacilor, am citit regulamentul lacului. Am pregătit bețele, l-am luat pe unchiul meu Sârbu Petru și am plecat cu barca la sondare, în căutarea zonelor fierbinți. La aproximativ 70 metri în față, am găsit o groapă. Undeva în față-stânga aveam o insulă mare, iar la marginea din dreapta a acesteia am găsit un loc cu fund tare, fără mâl. Un alt loc bun pe pescuit era în dreapta vadului, unde aveam ceva stuf și o agățătură. Din informațiile primite de acasă, de la Ghiți Ghiușan, știam că aici trebuie să insistăm și pe amur.

Pe zona cu gropan am făcut un pat de nadă cu semințe, porumb și boiliesuri Ghiți Baits, și tot acolo am aruncat două bețe, la ceva distanță peste pat. Al treilea băț a mers direct pe patul de nadă, iar pe al patrulea l-am plantat izolat, lângă acea cioată din dreapta, unde am nădit doar cu câteva boiliesuri de Belachan și Squid. Acum așteptam. Unchiul meu, pescar de staționar, care și-a luat două lansete de feeder, a început să prindă imediat plătici și carași mari, fiind plăcut impresionat.

Drilurile nu s-au lăsau prea mult așteptate

Drilurile nu s-au lăsau prea mult așteptate

Spre încântarea noastră, în jurul orei 20:30, avertizorul uneia dintre lansete sună, iar după un frumos dril a venit primul mustăcios. Un comun care a cântărit nu mai puțin de 12,20 kg. Mai trece o oră și mai scot unul, de 9,15 kg. La ora 23:45 aduc la mal un frumos crap oglindă, de această dată de 11,93 kg. Am avut o noapte albă, reușind să capturăm nu mai puțin de 8 crapi superbi, cu greutăți cuprinse între 10 și 17 kg.

Crap comun de 16,40 kg, un motiv excelent pentru a avea o noapte albă

Crap comun de 16,40 kg, un motiv excelent pentru a avea o noapte albă

Dimineața, constatând că toți peștii au venit de pe lansetele izolate, și nu de pe patul de nadă, am mai mutat una într-o zonă nouă, undeva pe diagonală, la 160 m. I-am pus la cârlig un boilies cu aromă Squid&Căpșună și i-am aruncat o mână de bile în zona monturii. La ora 12:32 sună alarma. Montura izolată era cauza, iar după un dril interminabil reușesc să aduc la mal un superb crap comun. Când l-am văzut în minciog, am urlat în gura mare: YES, pentru asta am venit, este un over 20 (peste 20 kg) cu siguranță! L-am pus pe cântar și-a urmat momentul adevărului: 23,44 Kg! Tatăl și unchiul meu m-au felicitat, apoi ne-am propus să prindem cât mai mulți pești, având în țintă depășirea pragului de 300 kg. În perioada ce-a urmat am menținut un ritm continuu de capturare a crapilor cu greutăți de aproximativ 8 până la 16 kg.

O superbă salontă de fix 13 kg

O superbă salontă de fix 13 kg

A doua zi n-am scăzut ritmul și am continuat să prindem, dar crapii acum aveau greutăți ceva mai mici, de aprox. 8-9 kg. Noaptea am pus pe saltea 3 amuri frumoși, cel mai răsărit de 13,30 kg, dar și alți crapi. Ba la un moment dat am avut și dublu dril. În a treia zi, dimineață, unchiul meu a prins la feeder un crap românesc de 5,6 kg, un adevărat luptător. Nu s-a dat bătut prea ușor, dar a cedat minciogului la finalul unui dril epuizant. După-masă a început o ploaie cu ropote, iar în jurul orei 15:40 am mai prins un frumos crap de 16,40 kg. Munca a continuat. Plantăm monturile la distanțe mari, după fiecare captură, pe o ploaie care ne-a însoțit până pe final de partidă.”

Liviu cu vedeta partidei de la Nagykallo, crapul comun de 23,44 kg

Liviu cu vedeta partidei de la Nagykallo, crapul comun de 23,44 kg

În dimineața ultimei zile am început să facem bagajele, dar printre 2-3 echipamente puse-n trusă am mai înțepat alți 4 crapi, pești care ne-au ajutat la depășirea targetului propus. Astfel, am reușit la final să totalizăm 29 de crapi, care au cântărit în total nu mai puțin de 305 kg! Asta da partidă și condiții de pescuit! A fost una din cele mai frumoase sesiuni de pescuit la crap, în care mi-am atins toate obiectivele propuse, alături de plăcuta companie a apropiaților mei.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *