Un cteno mult asteptat

Încă de la deschiderea băltii de la Sânpaul, din iunie anul trecut, se știa, cel puțin teoretic, de populația frumoasă de cteno care se afla aici. De atunci, până acum câteva săptămâni, singurele exemplare pescuite nu depășeau 6-7 kg. Fiind atât de sporadice, au trecut ușor neobservate. Am încercat în tot acest interval de timp partide de pescuit dedicate măcar parțial capturării acestor exemplare, însă nu am avut succes.

Balta de la Sânpaul, stand poziționat undeva la mijlocul bălții

Balta de la Sânpaul, stand poziționat undeva la mijlocul bălții

Începând cu anul acesta însă, liziera de stuf a început să se rărească vizibil de la o săptămâna la alta. Astfel, puținii plauri de stuf de pe suprafața lacului au dispărut aproape complet. Inițial am făcut o legătură directă între acest aspect și capturarea primelor exemplare de cteno cu ocazia ultimului concurs organizat aici, dar nefiind atât de mari și frumoase, erau departe de presupunerile noastre. Personal, după un alt eșec, din nou am abandonat ideea de a-mi focaliza o partida de pescuit pentru capturarea acestor exemplare.

Boiliesuri deshidratate puternic, o nadă atât pentru cteno cât și pentru crap

Boiliesuri deshidratate puternic, o nadă atât pentru cteno cât și pentru crap

Pentru partida de pescuit recent desfășurată aici mi-am rulat câteva kilograme de boiliesuri tari, pe care le-am deshidratat puternic. Au rezultat o serie de boiliesuri extrem de crocante, care implicau de fiecare dată folosirea unui burghiu pentru a le putea pune pe firul de par.

Fiind foarte tari, crocante, a fost nevoie de burghiu pentru a putea găuri boiliesurile

Fiind foarte tari, crocante, a fost nevoie de burghiu pentru a putea găuri boiliesurile

Am nădit cu ele și am reușit să prind crap frumos. Fiind rebalizată recent, balta și-a mai dezvăluit din secrete. Astfel, unul din lucrătorii de la ferma care a luat parte la procesul de realocare a culoarelor de pescuit îmi spune că lângă una dintre balize, cumva poziționată în dreptul meu, se afla o porțiune tare, cu un substrat nisipos.

Baliza din dreptul meu, situata undeva la peste 120 m, unde am aflat că s-ar afla un substrat nisipos

Baliza din dreptul meu, situată undeva la peste 120 m, unde am aflat că s-ar afla un substrat nisipos

Mă străduiesc și lansez exact pe aceasta porțiune de substrat, lipit de baliză, o montura cu două boiliesuri tari, cu aroma de squid, de 16 mm. La câteva minute hangerul coboară. Scârbit, îmi spun: o altă plătică! În timpul recuperării însă, firul prinde o viteză mult prea mare. Aproape că nu reușesc să recuperez firul atât de repede pe cât peștele deplasa montura spre mal. În ultimul moment văd înotătoarea superioară a peștelui, iar după alte câteva momente de dril am pe salteaua de primire un foarte frumos exemplar de cteno. Cântarul arată 17,4 kg, record personal pentru mine la aceasta specie și, deocamdată, record al bălții la cteno. Un pește pe care încerc să-l pescuiesc de peste un an de zile, dar care a venit într-un moment aproape neașteptat și la o nadă cu totul neoportună lui.

Crap Cteno de 17,4 kg, record al lacului și un nou record personal

Crap Cteno de 17,4 kg, record al lacului Sânpaul și un nou record personal

După părerea mea au fost trei factori decisivi în capturarea lui: boiliesurile crocante cu care am nădit, substratul potrivit și timpul frumos și cald în care s-a desfășurat partida. Spre finalul partidei Istvan, pescar experimentat și administrator al locației, a mai reușit capturarea unui alt exemplar frumos de 17,1 kg, unul dintr-o serie de peste 10 exemplare pescuite într-o partidă de data asta dedicată acestei specii.

Istvan cu un alt frumos exemplar de 17 kg, pescuit undeva în coada bălții

Istvan cu un alt frumos crap cteno de 17 kg, pescuit undeva în coada bălții

Mă bucur ca balta Sânpaul a reușit să confirme că ascunde exemplare frumoase de cteno, și sunt de părere ca recordul meu de greutate la aceasta specie nu o sa reziste mult timp. Ba chiar sunt foarte multe voci care susțin existența a mai multor exemplare over 20 (peste 20 kg), aviz amatorilor cărora le place pescuitul acestui frumos peste.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE![kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *