Un boilies pe masura capturilor – CPK XXL

Pescuiesc la crap din anul 2004, pescuitul practicat fiind pur recreativ, singura competiție având-o cu mine însumi, la fiecare partidă încercând să prind crapi din ce în ce mai mari. Din anul 2004 și până în anul 2014 am pescuit cu mai multe tipuri de boilies produse de companii autohtone de nadă sau de către companii consacrate din țara natală a carpfishing-ului, având rezultate mediocre, aș putea spune, în ceea ce privește calitatea peștilor. Evident, când vorbesc de calitate mă refer direct la dimensiunile peștilor capturați, care, deși pentru unii dintre noi pescarii pot părea mari, pe mine nu mă mulțumeau, deoarece nu aveam în palmares niciun pește de peste 20 de kg.

În așteptarea ședinței foto

În așteptarea ședinței foto

La începutul anului 2014, în urma unei discuții cu Ciprian ENE (alias Cipică), proprietarul binecunoscutei companii de nadă CPK Carp and More, am hotărât să pescuiesc cu produsele CPK, boiliesul ales fiind XXL Belachan & Squid. Am ales acest boilies în primul rând datorită numelui său, un nume care evident m-a dus cu gândul la crapii over 20 la care demult visam, dar cu care încă nu mă întâlnisem.

Încă de la începutul colaborării, Claudiu a mers pe varianta XXL

Încă de la începutul colaborării, Claudiu a mers pe varianta XXL

Prima partidă de pescuit cu nadă CPK a avut loc pe lacul Tâncăbești, un carpodrom a cărei notorietate mă oprește de la vreo descriere a sa, standul pe care am pescuit regăsindu-se în spatele lacului. Am pescuit plantat, plasând monturile fix la marginea plaurelui, iar după numai câteva ore am pus pe saltea o frumoasă salontă de 18 kg. Din păcate, lacul Tâncăbești nu a fost darnic cu mine în acea partidă, netrimițându-mi la ședința foto niciun crap de peste 20 kg.

Haplea - un pește celebru al lacului Varlaam, cântărit de Claudiu la 22.500 kg

Haplea – un pește celebru al lacului Varlaam, cântărit de Claudiu la 22,500 kg

La o săptămână după partida de la Tâncăbești, cu o dorință arzătoare de a prinde un crap over 20, am poposit pentru 3 zile pe malul balastierei Varlaam, pescuind pe standul 7 de pe sectorul A al acestui lac. Partida de pe Valrlaam s-a desfășurat în luna mai a anului 2014, pescuind exclusiv cu XXL, iar la nici 3 ore de la plantarea ultimei lansete, un beep m-a trezit din gândurile în care mă cufundasem. La capătul firului, după un dril spectaculos ce a durat aproximativ 20 de minute, în minciog a poposit Haplea, un celebru pește al lacului, un pește ce mai fusese prins de două ori înainte de a simți confortul saltelei mele, un pește ce mi-a îndeplinit visul, acul cântarului sărind de pragul de 22 de kg. Nada își făcuse datoria și mi-a adus un trofeu de 22,5 kg.

Eram foarte fericit dar tot neliniștit, vroiam totuși un pește mai mare. Astfel, la începutul lunii iulie 2014 am plecat într-o expediție pescărească la vecinii maghiari, mai precis pe balastiera Ecsed. Pe superbul lac din Ungaria am pescuit pe pontonul 1, un vad ce ascunde multe obstacole submerse, iar în partea stângă, la aproximativ 50-60 metri în fața pontonului, se află un platou situat la 15 metri adâncime. Da, ați înțeles bine, 15 metri adâncime. Lacul Ecsed este un lac artificial format în urma unei exploatări de cărbune, adâncimea maximă fiind de 25-28 de metri.

Claudiu, cu un superb crap oglindă de 18 kg, reușit pe lacul Ecsed

Claudiu, cu un superb crap oglindă de 18 kg, reușit pe lacul Ecsed/Ungaria

[adinserter block=”2″]Am pescuit cu patru lansete, două pe platoul despre care v-am vorbit și două pe apă de 18-20 metri. În primele 3 zile petrecute aici am avut senzația că am vreo defecțiune la senzori și din acest motiv nu aud niciun beep. În cea de a patra seară, norocul mi-a surâs fiind vizitat, pentru început, de o oglindă ce a cântărit aproximativ 18 kg și care, se pare, că nu a putut rezista tentației de a absorbi un boilies CPK XXL. Un pește superb, ce a luptat ca un adevărat gladiator, dar care într-un final a trebuit să cedeze și să suporte stresul unei scurte ședințe foto.

La nici o oră de la întâlnirea cu frumoasa salontă, un puternic run m-a dus cu gândul la cel de al doilea over 20 din viața mea, trăsătura venind din același loc, respectiv de pe platoul situat la „doar” 15 metri în adâncurile balastierei Ecsed, dovedindu-mi astfel că merită să poarte titulatura de „loc fierbinte”. Apa limpede a lacului Ecsed mi-a permis să-mi dau seama de dimensiunile peștelui încă dinainte de a-l pune în minciog, iar acest lucru mi-a amplificat emoția drilului, deoarece eram sigur că ma aflu în fața unui nou over 20, la nici două luni de la propriul record capturat în România pe balastiera Varlaam.

Crap comun de 24,200 kg, actualul record personal al lui Claudiu

Crap comun de 24,200 kg, actualul record personal al lui Claudiu

Imediat ce a ajuns pe ponton, frumosul comun maghiar a fost cântărit, iar acul cântarului mi-a cauzat insomnie în acea noapte, dar și un nou țel, respectiv acela de a captura un pește mai mare de 24,200 kg. Da, atât a avut cel mai mare crap pe care l-am prins pe balastiera Ecsed, în Ungaria, la început de iulie în 2014, acesta fiind de altfel și actualul meu PB. Am încheiat partida de pescuit pe balastiera maghiară, plecând fericit spre casă, dar cu gândul revenirii pe acest superb lac în următorul an.

Cum „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, anul acesta excursia mea la pescuit în afara țării nu a mai avut loc în Ungaria, așa cum plănuiam cu un an în urmă, ci în Bosnia&Herțegovina, pe o altă balastieră aflată în satul Palagicevo, o balastieră veche, înconjurată de copaci ce asigurau răcoarea peste zi, o balastieră care ascunde în apele sale crapi de peste 30 de kilograme, aspect ce m-a făcut să nu stau pe gânduri și să aleg această destinație.

Superb crap oglindă de 22,500 kg, pescuit de Claudiu pe lacul Pelagicevo

Superb crap oglindă de 22,500 kg, pescuit de Claudiu pe lacul Pelagicevo

[adinserter block=”2″]La începutul acestei luni am poposit împreună cu bunul meu prieten, Mihai, pe malul lacului Bosniac, lac unde se pescuiește exclusiv din mână, regulamentul interzicând pescuitul plantat. Pescuitul din mână a reprezentat la rândul său o provocare, deoarece în România pescuiesc exclusiv plantat, iar lăsarea acasă a sonarului și a prodding stick-ului pot spune că a reprezentat un handicap al acestei partide. Dezarmat de cele mai importante arme ale pescuitului practicat de mine în ultimii ani, a trebuit să mă aplec către marker, spomb, cobră și să pescuiesc cu adevărat, după cum spune partenerul meu de pescuit Mihai Ionescu.

După o ședință foto epuizantă, eliberarea este binevenită de ambele parți

După o ședință foto epuizantă, eliberarea este binevenită de ambele parți

Aaa, era să uit, dacă ajungeți vreodată pe malurile lacului Palagicevo, nu uitați de nadă, această balastieră cu crapi mari înghite multă nadă de calitate, crapii fiind pretențioși. Eu am ales din nou CPK, dar de această dată, la sugestia lui Ciprian, am pescuit cu două feluri de bile, patul de nadă fiind format din boilies CPK Next cu diametrul de 16 mm și 20 mm, iar ca momeală de cârlig am folosit boilies CPK XXL critic echilibrate.

Apus de soare pe lacul Ecsed

Apus de soare pe lacul Ecsed

Am prins mai mulți pești pe parcursul acestei superbe partide de pescuit, dar cel mai important a fost un nou trofeu, o superbă oglindă de 22,5 kg a cărei imensă burtă mi-a creat senzația că aveam de a face cu un nou PB. Nu a fost să fie, dar mă declar mulțumit și pot spune că oglinda de la Palagicevo este cea mai mare pe care am prins-o vreodată, recordul personal înotând în continuare în adâncurile balastierei Ecsed.

Când vizezi doar crapii mari ai lacului pescuit, nada joacă un rol foarte important

Când vizezi doar crapii mari ai lacului pescuit, nada joacă un rol foarte important

În final, vă las pe voi să trageți concluziile, iar pe viitor să vă alegeți nada potrivită. Eu am ales CPK XXL și am avut parte, într-un singur an de zile, de trei pești de peste 20 de kg, capturați în trei țări diferite – România, Ungaria și Bosnia.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *