Toamna, sezonul crapilor colosali

Pe scurt: 4 pescari, 3 partide, în mai puțin de o lună, pe lacul Harsany/Ungaria, au reușit să captureze nu mai puțin de 16 crapi over 20, dintre care 8 au avut peste 25 kg, unul chiar depășind pragul de 30 kg. Ceva mai detaliat, în relatările protagoniștilor din rândurile următoare.

Tudor, cu un superb crap comun de 23,28 kg

Tudor, cu un superb crap comun de 23,28 kg

Prima partidă în cauză a fost pe standul numărul 6, la finele lunii Septembrie, prezenți fiind subsemnatul, Brie Tudor și partenerul meu, Garbovan Cătălin Ciprian.

Standul 6 –  5 crapi de peste 20 și unul peste 25 kg

După un an în care din varii motive și eu și partenerul meu am mers foarte puțin la pescuit, a sosit și rezervarea mult așteptată făcută pe data de 1 decembrie a anului trecut. Standul îl cunoșteam bine, deoarece îl mai pescuisem de câteva ori, așa că alegerea locului de pescuit a fost o formalitate, găsind rapid platoul cu fund tare de la aproximativ 100-110 metri de mal. Am balizat, am nădit și am început pescuitul. Peștele a răspuns rapid, reușind până dimineață să contabilizam 2 crapi trecuți de 18 kilograme.

A doua zi, pe la orele amiezii, după un run lent și constant și un dril incredibil de tensionat, reușesc să pun pe mal o frumusețe de crap comun de 23,28 kilograme. Eram foarte mulțumit de cum a debutat partida, iar în următoarele zile am mai reușit să prind încă 3 crapi trecuți de 20 kilograme. Eram super mulțumit, în schimb îmi părea rău de Cătălin, care, urmărit parcă de ghinion nu reușise să treacă acest prag psihologic, pescuind pe același pat de nada cu mine. Însă lucrurile nu aveau să rămână așa.

Cătălin, cu o uriașă oglindă de 26,72 kg

Cătălin, cu o uriașă oglindă de 26,72 kg

După o vreme, eu a trebuit să plec, iar el a mai rămas încă 3 zile, în care a reușit să captureze – alături de alți câțiva crapi trecuți de 19 kilograme, un superb exemplar de crap oglindă de 26,72 kg! Majoritatea peștilor mari au intrat de lângă baliză, de pe patul de nadă format din boiliesuri BelaCrab și pelete fishmeal. Toți peștii trecuți de 20 kilograme au intrat la boiliesurile în teste, “învelite”, din gama BelaCrab. Per total, am prins aproximativ 60 pești, iar cantitatea totală a depășit 850 kilograme!

La nici o săptămână după plecarea noastră, avea să sosească pe baltă bunul nostru prieten Miller Robert, pentru o partidă de 5 zile, partidă detaliată chiar de el în rândurile de mai jos.

Standul Steg – 5 crapi de peste 20 și alți 3 de peste 25 kg

Miller Robert: “Din păcate, acesta avea să fie ultima partidă de pescuit din acest an! După un drum lung, plin de speranță, iată-ne ajunși în oaza de liniște, plină de frumusețe, pe malul lacului Harsany. Din întâmplare sau noroc, dar și cu mari eforturi, am ocupat locul pe Steg, un loc foarte râvnit de toți pescarii. Împreună cu colegul meu, Bulbucan Liviu, am început să sondam locul, găsind în cele din urmă un platou tare. Am balizat și am început sa nădim intens, cuprinși de multa speranță.

Crap comun de 29,00 kg, reușit de Robert

Crap comun de 29,00 kg, nou record personal reușit de Robert

După lansare, așteptarea nu a fost prea lungă, deoarece am fost „deranjați” de primul ciortan de Harsany, de 13,8 kg. Din acest moment, din 2 în 2 ore aveam câte o prezentare, dar nu mai mari de 16 kg. La început, pe fiecare lansetă aveam boiliesuri diferite. Numai pe una era pus boilies de la Target Baits, Belacrab, critic echilibrat.

Văzând ca toate răspunsurile le avem de la aceste bile, am mai încercat cu o lansetă. După 30 de ore, swingerul a început să se ridice încet. La sfârșitul unui dril pe cinste, am adus la mal primul crap de 29 kg, acesta fiind și noul meu record personal. Peștele a fost „trișat” tot la critic echilibratele de la Target.

Robert, cu încă un over 20 - o corpolentă oglindă de 28,00 kg

Robert, cu încă un over 20 – o corpolentă oglindă de 28,00 kg

După acest succes, ne-am gândit să punem pe toate lansetele boiliesuri „vinovate”. Până la sfârșitul partidei de pescuit, am reușit să prind 3 crapi over 25 kg (un crap de 29 kg, unul de 28 kg, altul de 25,4 și alți doi crapi de peste 20 kg). În total, 27 crapi – 406 kg. “

Crap oglindă de 25,60 kg, reușit de Robert la ultima partidă de pescuit din sezon

Crap oglindă de 25,60 kg, reușit de Robert la ultima partidă de pescuit din sezon

După această partidă senzațională a lui Robi, un alt prieten și consultant, Gheorghe Matis, se pregătea pentru o partidă de 4 zile. Era foarte încrezător, având în vedere ca știa de partida lui Robi, dar la deznodământul care urma nu se aștepta nimeni!

Standul nr 5 – 6 crapi de peste 20, 4 peste 25 și 1 crap de peste 30 kg

Gheorghe Matis: “Înaintam în toamnă și îmi făceam planuri pentru o ultimă partidă de pescuit. Prognoza meteo nu era promițătoare, dar mai aveam o rezervare pe lacul de la Harsany. Trebuia să profit de ea. După cum se știe, balta cadorisește pescarii de multe ori cu recorduri personale.

Astfel, împreună cu doi prieteni, Serghei și Ovidiu, într-o dimineață cețoasa și cu burniță, am pornit spre destinația de vis. Cei doi cu care pornisem la drum nu sunt pescari, dar s-au dovedit ajutoare de nădejde. Nada cu care aveam de gând să abordez partida era formată din boiliesuri de la Target Baits, Belacrab de 20mm, iar ca momeală aveam cu mine critic echilibrate de 20 mm. De asemenea, Tudor Brie îmi mai dăduse în test noile “învelite”, cum le-a numit el, tot de 20 mm. Întocmai ca și cele critic echilibrate, noile “învelite” erau din aceeași gamă. După un drum “somnoros”, ajunși pe baltă ne-am conformat regulilor și am început despachetarea pe standul 5.

Aveam speranța trecerii pragului de 20 de kilograme, dar nici în cele mai îndrăznețe vise nu bănuiam ce avea să îmi rezerve partida de pescuit.

Locul de pescuit îmi era destul de cunoscut. Aveam o zonă prolifică undeva la 90-100 m în față, puțin spre dreapta, înspre standul 6, pe un substrat semi-tare (sub 10 cm nămol).

După balizare și o nădire puțin extinsă (un dreptunghi cu laturi aproximative de 10m x 15m) încep lansarea monturilor. Prima “ispravă” o realizez la a patra lansare. Reușesc (ca nimeni altul), să îmi rup baliza cu plumbul din lansare. Astfel, până la finalul partidei, mai de voie, mai de nevoie, n-am pescuit balizat, doar cu reperele de pe maluri.

Gheorghe Matis, cu noul său record personal - un frumos crap comun de 28,20 kg

Gheorghe Matis, cu noul său record personal – un frumos crap comun de 28,20 kg

În sfârșit, cu toate betele în apă. Patul de nadă era făcut și începe așteptarea, care n-a durat mult, aproximativ 3 ore. Un run, un dril normal care nu anunța nimic spectaculos, însă la minciog priveam un spate de crap mult mai lat decât cu ce eram obișnuit. Un uriaș comun de 28,20 kg, prins la o învelită de 20mm. Nu-mi venea să cred, îmi depășisem recordul personal cu aproape 10 kg. Apoi, prima noapte a trecut destul de calmă. Au mai fost doar alți doi pești sub 10kg, pe lângă uriașul care îmi marcase recordul personal.

[adinserter block=”2″] A doua zi, începe “scurt”. Încă de dimineață avem de-a face cu doi crapi de peste 20 de kilograme – un comun de 21,50 kg și o oglindă de 20,10 kg, intrați la învelite. Bună dimineața! Să tot înceapă zilele de pescuit așa. Până seara a început o ploaie de toamnă cu vânt și frig, dar și cu pește tot cam la două ore, două ore și jumătate. Erau crapi între 6 și 17,70 kg, prinși când la învelite, când la critic echilibrate. După nădirea de seară și lăsarea întunericului, ploaia și vântul s-au întețit și ne-au băgat în cort la niște pahare de vin.

În mijlocul nopții, o trăsătură constantă cu un piuit lung ne trezește din somn. Ies puțin buimac, înțep și rămâne pe loc. Nici nu vine, nici nu pleacă. Nici stânga, nici dreapta… s-o fi agățat? Încet, începe să se miște, să vina… ca un submarin masiv. După un dril de vreo 15 minute, reușesc să pun pe saltea o oglindă roșiatică de 30,50 kg.  Asta da record personal! Aceeași bilă “învelită” de 20mm se făcea vinovată. Apoi, în mijlocul nopții, au urmat poze cu captura, un pahar de vin și felicitările celor doi companioni.

Crap oglindă pescuit de Ghiță la ceva bile "învelite" - 30,50 kg

Crap oglindă pescuit de Ghiță la ceva bile „învelite” – captura partidei – 30,50 kg

Acest crap oglindă avea sa fie captura partidei, dar balta îmi mai rezervase încă două surprize până la final. A doua zi, pe aceeași ploaie și vânt, în mijlocul zilei am reușit să pun în vana de recepție încă un comun de 29,50 kg (record personal la crap comun). Nu-mi venea să cred ce partidă de pescuit am. Am și verificat cântarul de două ori, ca nu cumva să-mi fi scapăt ceva sau să se fi dereglat. Dar totul era în regulă.

După-amiază, ploaia și vântul s-au oprit de parcă nici n-ar fi fost. Doar noroiul mai aducea aminte de cantitatea de apă care a căzut cu o zi și o noapte înainte. Însă și trăsăturile și-au diminuat frecvența. Noaptea următoare, pe un frig care aducea spre îngheț, balta își mai spune încă o dată cuvântul: un crap oglindă de 25,20 kg. La un moment dat, aveam impresia că trebuie să vină și recordul lacului, însă acestă captură va rămâne pentru alți pescari, poate mai experimentați. Mie, Cel de Sus doar pe aceștia mi i-a sortit în partida aceasta.

Ghiță cu încă un superb crap comun care a împins acul cântarului la fix 29,50 kg

Ghiță cu încă un superb crap comun care a împins acul cântarului la fix 29,50 kg

În ultima dimineață, după o împachetare umedă, am pornit spre casă făcând bilanțul acestei super partide de pescuit: un pescar, 21 de crapi prinși (nu am prins nici o plătică și nici un amur), 304 kilograme în total, cu o medie de 14,48 kg. 6 crapi peste pragul psihologic de 20 de kilograme: 20,10, 21,50, 25,20, 28,20, 29,50 kg (record personal la crap comun) și recordul meu personal 30,50 kg.

Cine nu și-ar dori o astfel de partidă? Totul a fost rezultatul unui cumul de factori: un stand bun, o perioadă de hrănire a crapilor mari, o nadă bună și „bafta” pescarului.”

Crap oglindă de 25,20 kg, reușit de Ghiță pe un frig care aducea spre îngheț

Crap oglindă de 25,20 kg, reușit de Ghiță pe un frig care aducea spre îngheț

În concluzie, s-a mai dovedit odată că toamna este un sezon excelent pentru pescuitul la pește mare, iar o nadă de calitate, adresată acestui gen de pescuit, folosită corect de către pescari pasionați și iscusiți, conduce la realizarea unor partide la care de obicei doar visam! Alături de membrii echipei noastre, vă dorim fire cât mai întinse!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *