Toamna crapilor capitali

Pentru doi dintre membrii echipei Target Baits, Garbovan Cătălin și Tudor Pop, toamna acestui sezon a fost una de vis. Începând din septembrie, au reușit să captureze 15 exemplare over 20 kg, dintre care 3 over 27 kg. Toți pești au fost prinși la boiliesuri din gama BelaCrab, gamă lansată pe piața în această primăvară. Dar iată povestea giganților.

Pentru Tudor Pop, consultant Target Baits și apropiat al echipei CRAP24, sezonul 2014 a fost unul extrem de generos în ceea ce privește crapii seniori ai lacului Harsany-Ungaria

Pentru Tudor Pop, consultant Target Baits și apropiat al echipei CRAP24, sezonul 2014 a fost unul extrem de generos în ceea ce privește crapii seniori ai lacului Harsany-Ungaria

Sezonul de toamnă, pe care pe de-o parte îl așteptam, deoarece se spune că este cel mai bun pentru capturarea exemplarelor capitale, iar pe de alta parte nu ni-l dorim deoarece marchează ultima sută de metri din sezonul de pescuit, a început extraordinar de bine pentru Tudor și Cătălin. Au pescuit împreună pe Harsany, standul 5, în perioada 9-17 septembrie, partidă în care ambii pescari și-au depășit recordurile personale. Au reușit sa captureze 48 de pești, cu greutăți cuprinse între 10 și 28,54 kg, acesta din urmă devenind noul record personal al lui Cătălin.

Cătălin cu noul său record personal, un crap oglindă de 28,54 kg

Cătălin cu noul său record personal, un crap oglindă de 28,54 kg

Greutatea totală a peștilor a fost de 783,36 kg, partida fiind finalizată cu o medie de 16,32 kg. De asemenea, tot în aceasta partidă Tudor și-a depășit recordul la crap comun, reușind să-și adjudece un luptător de 23,96 kg, dar și recordul la crap oglindă, punctând cu un superb exemplar de 24,48 kg. De altfel, partida a fost cum nu se poate mai reușită, băieții reușind să aducă la mal nu mai puțin de 8 crapi trecuți de 20 kg!

Crapul comun de aproape 24 kg, un adevărat luptător în dril

Crapul comun de aproape 24 kg, un adevărat luptător în dril

La scurtă vreme după aventura celor doi, împreuna cu Tudor Pop, am programat o nouă ieșire pe Harsany, de această dată pe ponton (Steg). Așteptam nerăbdător partida, deoarece anul acesta nu am reușit să ies la pescuit atât de mult pe cât mi-aș fi dorit. Alocasem 8 zile pentru pescuit, ieșire care s-ar fi putut concretiza într-un final de sezon deosebit. De altfel, partida chiar a fost una aparte, dar, din păcate, doar pentru Tudor. În timp ce eu n-am reușit să trec bariera psihologică de 20 kg, oprindu-mă la 19,6 kg, Tudor a avut parte de partida vieții. A reușit să păcălească nu mai puțin de 5 exemplare trecute bine de 20 kg, 2 depășind chiar 27 kg. Ce să mai, o ieșire perfectă.

Tudor cu superbul crap oglindă de 24,48, captură reușită la partida din septembrie

Tudor cu superbul crap oglindă de 24,48, captură reușită la partida din septembrie

Pentru cele 8 zile ne-am pregătit cu 50 kg boiliesuri. 15 kg au reprezentat un amestec de bile tari din toate gamele și de dimensiuni diferite, iar restul BelaCrab, tari, cu diametre între 16-24 mm. La cârlig peștii au preferat critic echilibratele, în mare parte dumbell-uri, gamă de momeli pe care le vom expune anul viitor în lista noastră de produse. De asemenea, momelile au fost învelite în mare parte în pastă solubilă. Pe lângă boiliesuri, am mai folosit 25 kg de pelete ușor solubile. Ca și în cazul dumbell-urilor, peletele au fost testate intensiv în acest sezon, iar începând cu anul viitor le veți putea găsi în oferta Target Baits. Pentru diversitate, pe lângă bile și pelete am mai folosit un amestec de semințe mari, preparate.

Monturile au fost clasice, cu leadcore de aproximativ 1 metru, sistem de plumb pierdut, iar plumbii de 110-120 grame. Forfacurile au fost combi, legate pe fire textile cu cămașă rigidă. Am căutat să alegem fire cu înveliș cât mai rigid, iar asta pentru a avea siguranța că la lungimi de 20-25 cm monturile nu se încurcă în lansare. Am dat cu cârlige de 6 și de 4, cu deschidere mare (wide gape) sau cu tijă curbată (curv shank), adaptate la dimensiunile mici ale boiliesurilor de cârlig (14-18 mm).

Tudor cu un impecabil crap comun de 27, 26 kg, prima captură a celei de-a doua sesiuni din toamnă desfășurată pe lacul Harsany

Tudor, cu un impecabil crap comun de 27, 26 kg, prima captură a celei de-a doua sesiuni din toamnă, desfășurată pe lacul Harsany

Partida a început în forță, Tudor reușind chiar din a doua dimineață să aducă-n saltea primul “dulap” al partidei. Era un superb comun de 27,26 kg, noul său record personal. Peștele a intrat de pe patul de nadă, undeva la doar o oră după nădirea de dimineață. Apoi partida s-a desfășurat timid, reușind să avem trăsături doar dimineața și seara, în jurul orelor de nădire, și ocazional noaptea. Am dat ceva spomb-uri cu nadă și ziua, în speranța că vom reuși să mai punctăm și în intervalele „moarte”, dar în zadar. Până în cea de-a 6 zi am prins doar în jurul orelor de nădire, Tudor reușind să pună pe mal încă 2 crapi trecuți de 20 kg. Un 21,70 și un impecabil 23,22 kg!

Cântărind puțin peste 27 kg, noul record la crap oglindă a lui Tudor a poposit în minciog în cea de-a 7 zi a expediției

Cântărind puțin peste 27 kg, noul record la crap oglindă a lui Tudor a poposit în minciog în cea de-a 7 zi a expediției

În aceeași zi, a început să plouă destul de agresiv. Schimbarea a influențat vizibil comportamentul peștilor, în orele de lumină înțepând nu mai puțin de 15 pești, cel mai mare fiind de 19,6 kg. Avea să fie cel mai mare pește prins de mine la această partidă. Ziua următoare ne-a surprins spre seară cu o imensă oglindă, de 27,18 kg, noul record la crap oglindă al lui Tudor. Chiar dacă peștele nu era mai greu decât comunul din ziua a doua, acesta era extraordinar de lat. O frumusețe! Iar ca totul să fie perfect, în ultima zi, chiar în timp ce strângeam echipamentul, Tudor înțeapă un ultim pește al partidei, un frumos crap de 22,30 kg.

Crap oglindă de 22,30 kg, captură reușită de Tudor chiar în ultimele minute ale partidei de pescuit

Crap oglindă de 22,30 kg, captură reușită de Tudor chiar în ultimele minute ale partidei de pescuit

Deși eu nu mi-am atins obiectivul, m-am bucurat extrem de tare pentru Tudor, care a încheiat un sezon de vis, într-un mod extraordinar. Și asta nu e tot. Toamna crapilor capitali continuă, de acestă dată pe una dintre cele mai frumoase bălți ale Ungariei, Ecsed, unde Cătălin a reușit în urmă doar cu câteva nopți să aducă-n saltea alți 2 crapi trecuți de 20 kg, mai exact 22,74 și 21,84. După cum probabil știți, Ecsed este o baltă foarte grea, cu apă extrem de limpede și multe agățături. Cătălin este însoțit de această dată de Călin Urs, cel care în iunie a reușit să stabilească recordul lacului Harsany, prinzând un exemplar de 30,94 kg. Detaliile întregii aventuri de la Ecsed, evident, după întoarcerea băieților.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *