Toamna celor 48 de grei

Undeva pe la sfârșitul lui septembrie 2015, împreună cu prietenul meu Tavi, am pornit la drum din Arad, cu o destinație lacul Pelagicevo, Bosnia. Având în vedere migrația sirienilor aflată în plină derulare (vămi blocate, aglomerație, nervi întinși la maxim) n-am fost scutiți de peripeții! La final, însă, am ajuns cu bine!

Configurația lacului Pelagicevo

Configurația lacului Pelagicevo

Ce se întâmplă când de câteva zile vântul bate predominant din aceiași direcție și grupează majoritatea peștilor spre extremitățile lacului (locurile 1, 19, 20, 22) și zonele mai ferite (locurile 4, 5, 6, 22), totul coroborat cu o răcire bruscă de temperatură (scăderi de 8-10 grade), ulterior combinată cu apariția ploilor reci de toamna?

Nimic mai simplu: lacul să dă total peste cap! Mai toată balta refuză să mai respecte orice reguli știute în ceea ce privește pescuitul, obiceiurile de hrănire și preferințe ale peștilor, iar pescarii, indiferent de măsurile luate par să nu găsească o soluție salvatoare.

Capetele lacului Pelagicevo sunt adevărare oaze de refugiu pentru crapi

Capetele lacului Pelagicevo sunt adevărare oaze de refugiu pentru crapi

Locurile menționate mai sus încep să prindă pești în neștire (în special extremitățile), restul bălții intrând într-un fel de “șomaj tehnic”, situație extrem de frustrantă pentru pescarii care efectiv nu mai știau ce să facă. Iar pentru cei care parcurg distanțe considerabile până pe malurile celebrei balastiere bosniacă, peisajul devine cum nu se poate mai trist.

Crapii de două cifre au invadat rapid vadul nădit. Aici, Ovidiu cu un frumos crap comun de 19,4 kg

Crapii de două cifre au invadat rapid vadul nădit. Aici, Ovidiu cu un frumos crap comun de 19,4 kg

Norocul meu e că am rezervare pe unul dintre locurile cu potențial, spre deosebire de Tavi, bun cunoscător al bălții, care are rezervare pe locul 14 și care a trebuit să se mute după câteva zile pe locul 22, întrucât nu a reușit să prindă decât un somn de 14 kg, efectiv neexistând crapi în zona respectivă.

Ceea ce mi s-a întâmplat mie însă în cursul partidei, poate fi descris ca scenariu incredibil pentru pescarii care nu au fost pe acest lac niciodată!

Am realizat 48 capturi în 6 zile efective de pescuit, având 7 bucăți de peste 20 kg, 4 între 19 și 20 kg și alți 27 de pești cu greutăți între 15 și 19 kg. De asemenea, am mai avut 10 bucăți sub 15 kg și un total de 807,6 kg (media capturilor 16,82 kg).

Pești de povești

La categoria capturi deosebite am marcat o oglindă de 26,4 kg (pe care doar cu eforturi serioase am reușit s-o fotografiez, având în vedere că pozele sunt făcute în regim “selfie”), pește care pentru mine reprezintă un nou record personal la crap oglindă, și apoi, ceva mai târziu, tot pe lista invitaților speciali am mai adăugat un superb comun.

Crap oglindă de 26,4 kg, nou record personal pentru Ovidiu

Crap oglindă de 26,4 kg, nou record personal pentru Ovidiu

Astfel, în penultima noapte, după un dril senzațional care a durat  aproximativ 1 oră, mi-a intrat uriașul de 28,8 kg, la a cărui fotografiere și cântărire am beneficiat de ajutorul unui pescar deosebit, Eugen din Brașov, aka Piticu.

Cel mai mare crap al partidei, un uriaș comun de 28,8 kg

Cel mai mare crap al partidei, un uriaș comun de 28,8 kg

Ulterior, am constatat că acest pește mai fusese prins în vara acestui an de o echipă de pescari din Timișoara (pe locul 5), la greutatea de 28,2 kg.

Strategii de toamă

Cât privește desfășurarea partidei și abordarea lacului, nădind ceva cam excesiv (pelete diverse, boiliesuri, porumb fiert, rapiță, în total 15-20 kg/zi), consider că am fost un pic egoist. Aveam ca scop menținerea peștilor pe patul meu de nadă, împiedicând astfel migrarea lor pe alte vaduri.

Crap oglindă de 23,2 kg, una dintre cele 7 capturi de peste 20 kg

Crap oglindă de 23,2 kg, una dintre cele 7 capturi de peste 20 kg

Monturile au fost clasice (combi rig, plumb pierdut), cârlige nr. 4 Fox Kuro S4 XS, un boilies de 16 sau 18 mm (din experiența mea pe acest lac am constatat că prezentările de tip snowman nu au avut rezultate deosebite), fir principal de 0,26 mm (Prologic).

Cu doar 600 g sub bariera celor 20 kg, acest comun s-a numărat printre cele 4 capturi situate între 19 și 20 kg

Cu doar 600 g sub bariera celor 20 kg, acest comun s-a numărat printre cele 4 capturi situate între 19 și 20 kg ale partidei

Ca o curiozitate, în ultima noapte, spre ora 3 dimineață, fiind efectiv epuizat de efortul fizic depus, am decis să opresc pescuitul. Drilurile ostenitoare, cântăririle, nădirea susținută, dar și nenumăratele ”selfie-uri” își spuseseră cuvântul.

Fix 18 kg de mușchi cu solzi de Pelagicevo

Fix 18 kg de mușchi cu solzi de Pelagicevo

În concluzie, la finalul unei astfel de partide nu pot să nu mă gândesc la o remarcă a lui Rod Hutchinson, care, întrebat fiind, spunea la un moment dat că mai degrabă preferă să fie un pescar norocos, decât unul bun.

Fire întinse tuturor pasionaților acestui sport minunat, care este Pescuitul la crap!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *