Swingere sau hangere in pescuitul la crap?

Swingere sau hangere? Oare ce variantă să aleg și care sunt cu adevărat avantajele și dezavantajele fiecărui sistem? Sunt întrebări pe care și le-au pus o mulțime de pescari de crap în perioada în care deprindeau secretele acestui sport, poate chiar toţi. Nu există un răspuns clar și universal valabil, ci unul care se poate aplica la mai toate întrebările din pescuit, un domeniu atât de mult supus subiectivismului – depinde de pescar, de stilul de pescuit și de preferințele personale.

Swingerele sunt o alegere bună pentru pescuitul plantat la distanțe mari

Swingerele sunt o alegere bună pentru pescuitul plantat la distanțe mari

În rândurile care urmează o să aflați părerea subsemnatului, dar trebuie să țineți cont că răspunsul final trebuie să vi-l dați singuri, după teste și cercetări proprii. Așadar, diferența evidentă dintre cele două sisteme este faptul că unele au tijă rigidă (swingerele), iar celelalte atârnă pur și simplu pe fir, fiind dotate cu un element de legătură moale, cele mai des întâlnite un lanț metalic (hangerele).

Eu prefer swingerele fiindcă, în 90 la sută dintre situații, pescuiesc plantat, la distanțe mari, cu plumbi care depășesc des 150 de grame, iar lansetele stau pe un rodpod bine înălțat. În această situație, swingerele sunt indispensabile, fiindcă îți lasă libertatea de a regla atât greutatea care atârnă pe fir, cât și tensiunea pe care această greutate o exercită pe fir.

Swinger cu unul dintre cele mai versatile sisteme de prindere ale firului - balama magnetică

Swinger cu unul dintre cele mai versatile sisteme de prindere ale firului – balama magnetică

[adinserter block=”2″]Acestea sunt reglaje indispensabile în situațiile în care pescuiți la distanțe mari și cu greutăți mari, fiindcă-ți permit să poți întinde firul în orice situație. Apoi, tija rigidă este excelentă pe vreme rea, fiindcă nu vei avea semnale false în avertizor, indiferent cât de tare bate vântul.

Trecând la hangere, acestea sunt excelente atunci când practici un pescuit de finețe, cu lansetele puse pe picheți, la mică înălțime. Sunt indicate și în cazurile în care peștii sunt foarte sceptici și un fir bine întins, tensionat, îi poate speria dacă apucă să ia momeala și montura nu lucrează perfect. Personal, folosesc și un set de hangere, dar doar în situațiile în care caut peștii aproape de mal, așa numitul stealth fishing, pescuitul furișat, pe vreme bună, fără vânt puternic.

Hangerele sunt excelente atunci când practici un pescuit la crap de finețe

Hangerele sunt excelente atunci când practici un pescuit la crap de finețe

În această situație, pescuiesc exclusiv cu firele moi (slack line), cu hangerele atârnând, la propriu, pe pământ. Fii atent, acest gen de pescuit se practică doar cu monturi cu plumb culisant, astfel încât trăsătura să fie vizibilă chiar și atunci când peștele vine spre mal.

Pentru cazul în care ai nevoie oricând de ambele tipuri de semnalizator, există pe piață mai multe modele care se pot transforma, cu doar câteva mișcări, din swingere în hangere și invers. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

2 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *