Swingere sau hangere in pescuitul la crap?

Swingere sau hangere? Oare ce variantă să aleg și care sunt cu adevărat avantajele și dezavantajele fiecărui sistem? Sunt întrebări pe care și le-au pus o mulțime de pescari de crap în perioada în care deprindeau secretele acestui sport, poate chiar toţi. Nu există un răspuns clar și universal valabil, ci unul care se poate aplica la mai toate întrebările din pescuit, un domeniu atât de mult supus subiectivismului – depinde de pescar, de stilul de pescuit și de preferințele personale.

Swingerele sunt o alegere bună pentru pescuitul plantat la distanțe mari

Swingerele sunt o alegere bună pentru pescuitul plantat la distanțe mari

În rândurile care urmează o să aflați părerea subsemnatului, dar trebuie să țineți cont că răspunsul final trebuie să vi-l dați singuri, după teste și cercetări proprii. Așadar, diferența evidentă dintre cele două sisteme este faptul că unele au tijă rigidă (swingerele), iar celelalte atârnă pur și simplu pe fir, fiind dotate cu un element de legătură moale, cele mai des întâlnite un lanț metalic (hangerele).

Eu prefer swingerele fiindcă, în 90 la sută dintre situații, pescuiesc plantat, la distanțe mari, cu plumbi care depășesc des 150 de grame, iar lansetele stau pe un rodpod bine înălțat. În această situație, swingerele sunt indispensabile, fiindcă îți lasă libertatea de a regla atât greutatea care atârnă pe fir, cât și tensiunea pe care această greutate o exercită pe fir.

Swinger cu unul dintre cele mai versatile sisteme de prindere ale firului - balama magnetică

Swinger cu unul dintre cele mai versatile sisteme de prindere ale firului – balama magnetică

[adinserter block=”2″]Acestea sunt reglaje indispensabile în situațiile în care pescuiți la distanțe mari și cu greutăți mari, fiindcă-ți permit să poți întinde firul în orice situație. Apoi, tija rigidă este excelentă pe vreme rea, fiindcă nu vei avea semnale false în avertizor, indiferent cât de tare bate vântul.

Trecând la hangere, acestea sunt excelente atunci când practici un pescuit de finețe, cu lansetele puse pe picheți, la mică înălțime. Sunt indicate și în cazurile în care peștii sunt foarte sceptici și un fir bine întins, tensionat, îi poate speria dacă apucă să ia momeala și montura nu lucrează perfect. Personal, folosesc și un set de hangere, dar doar în situațiile în care caut peștii aproape de mal, așa numitul stealth fishing, pescuitul furișat, pe vreme bună, fără vânt puternic.

Hangerele sunt excelente atunci când practici un pescuit la crap de finețe

Hangerele sunt excelente atunci când practici un pescuit la crap de finețe

În această situație, pescuiesc exclusiv cu firele moi (slack line), cu hangerele atârnând, la propriu, pe pământ. Fii atent, acest gen de pescuit se practică doar cu monturi cu plumb culisant, astfel încât trăsătura să fie vizibilă chiar și atunci când peștele vine spre mal.

Pentru cazul în care ai nevoie oricând de ambele tipuri de semnalizator, există pe piață mai multe modele care se pot transforma, cu doar câteva mișcări, din swingere în hangere și invers. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

2 Comments

 1. monturiporumb.ro

  30 aprilie 2014 at 11:39 am

  Catalin ne bucuram ca ai deschis acest subiect interesant pe care totii pescarii de crap sigur il cunosc,ideea este ca swingerul datorita constructiei avand articulatiile tijelor impune o rigiditate superioara a fixarii firului,puterea vantului neinfluentant zgomotul emis de senzor la miscarea acestuia care de fapt este inexistenta.
  Pentru hanger intradevar cand pescuitul se raporteaza la finete atunci fiecare miscare a acestuia este data de semnalul luminos si sonor al avertizorului.
  Acum as dori sa fac si eu o gluma si de care i-mi face deosebita placere sa mi-o aduc aminte.
  Eram pe o balta buna impreuna cu un camarad,nadisem locul si dupa aproximativ 1h de la nadit au inceput sa apara trasaturile care din fericire pentru noi erau din ce in ce mai multe.In dreapta noastra doi pescari mai incepatori care credeau ca fara nada pot prinde peste, au plecat de langa lansetele lor si-au inceput sa ne chestioneze cu tot felul de intrebari legate de monturi si momeali,unul dintre ei a inceput chiar sa ne dea indicatii,noi taceam si ne amuzam tragand de lansete incontinuu.
  Am uitat sa va spun ca nu foloseam senzori si pescuiam cu banala „banbina”termenul popular,ii fac cu ochiul prietenului meu si spun:Din momentul asta am o premonitie ca pestele trage si fara sa utilizez acea banbina asa ca nu le-am mai utilizat.Unul din”pescarii profesionisti”spune: fugi domle de aici ca nu mai vezi cand trage.
  Eu i-am raspuns vezi-ti de treaba ca am vorbit eu cu crapalai si vor veni chiar si in acest mod pe mal.Si asa a fost franele mulinetelor „caraiau”in momentul autointeparii mustaciosilor iar in momentul apropierii monturilor catre mal vizualizam detensionarea firelor si nu ne ramanea decat sa-i aducem la mal pe mustaciosi nostri.Asa ca Alin Pitters a fost de vina, el a dat tonul cu subiectul „Crap pescuit la banana”din cadrul capitolului „Nade si momeli”si eu am povestit ce mi s-a intamplat acum vreo 15ani.monturiporumb.ro

  • ovi

   18 noiembrie 2014 at 7:55 pm

   o fi banala si populara dar numele ei este bambina si nu banbina pacat ca nu ai aflat asta in 15 ani

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *