Strategie de pescuit la crap primavara – Nada ta sau nada baltii?

Te gândești să-ți începi noul sezon pe o baltă nouă unde știi că se prinde constant la un anumit tip de nadă? Să pescuiești oare cu aceeași nadă sau să să-i „înveți” cu o nadă diferită și să treci balta de partea ta?

Ei bine, dacă ți se arată la orizont începutul noului sezon de pescuit iar aceste întrebări nu-ți dau pace, ne-am gândit să-ți venim în ajutor cu ceva sfaturi. În ciuda multor convingeri care susțin că pentru a realiza așa ceva ai nevoie de foarte mulți bani, noi credem că pentru „a suci” o baltă ai nevoie de… timp. Totul se rezumă la timp.

Pentru rezultate rapide poți jongla cu flotabilitatea momelilor. Cu jumătate de boilies scufundabil și jumătate de pop-up formezi rapid o momeală diferită și critic echilibrată

Pentru rezultate rapide poți jongla cu flotabilitatea momelilor. Cu jumătate de boilies scufundabil și jumătate de pop-up formezi rapid o momeală diferită și critic echilibrată

Dacă timpul tău este foarte limitat, atunci nici să nu te gândești să impui o nadă proprie pe o baltă unde deja o alta face legea. Află nada „prinzătoare” și, dacă vrei să „întorci” balta în favoarea ta, încearcă să-ți creezi avantaje prin prezentări diferite.

Dă-ți frâu liber imaginației și jonglează cu flotabilitatea momelilor, pescuiește cu momeli a căror vizibilitate este foarte ridicată, adaptează-ți monturile la modul de hrănire a peștilor și la tipul de substrat pe care pescuiești, folosește săculeți sau pungi de PVA cu nadă etc.

Daca ceilalti pescari pescuiesc cu momeli mici, poti obtine un avantaj cu unele ceva mai mari sau nadind cu nade de dimensiuni diferite

Dacă ceilalți pescari folosesc cu momeli mici, poți obține un avantaj cu unele ceva mai mari sau nădind cu nade de dimensiuni diferite

De asemenea, încearcă să nădești pe arii cât mai largi, dacă ceilați pescari o fac pe suprafețe concentrate, iar dacă regula bălții este să plasezi momeala în mijlocul patului de nadă,  atunci o montură plasată la marginea acestuia poate reprezenta „cireașa de la marginea tortului”.

O altă metodă ar fi să folosești momeli ceva mai mari, dacă toți ceilalți pescuiesc cu momeli mici sau să nadești cu nade de mărimi diferite și, de ce nu, chiar culori diferite. În felul acesta, vei crea confuzie în rândul peștilor, aceștia nu vor mai trata cu maximă suspiciune o anumită dimensiune sau culoare, iar tu vei avea o gamă mult mai variată din care să îți alegi momelile.

Aflat la celălalt pol, în rândurile fericiților pescari care au suficient timp pentru pescuit, te poți gândi la începerea unei campanii de nădire a bălții cu o nadă în care ai încredere. Nimic nu se compară cu satisfacția capturilor la o nadă proprie. Dacă ai încredere în nadă, iar aceasta este suficient de echilibrată din punct de vedere nutritiv, crapii nu o vor refuza, iar balta poate trece de partea ta.

Este ceva muncă, iar o astfel de campanie poate fi destul de costisitoare din punct de vedere al timpului și banilor, dar sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a ieși ceva mai rezonabil.

În primul rând, pentru a reduce semnificativ costurile și vizitele pe baltă, poți apela la un prieten sau poate chiar mai mulți. Caută și alți pescari interesați să pescuiască pe balta respectivă și împărțiți costurile și zilele campaniei de nădire. Oricum, costurile nu trebuie să fie foarte mari, pentru că prenădirea unei bălți nu înseamnă automat tone de nadă aruncate în baltă.

Mult mai importantă decât cantitatea de nadă este regularitatea cu care nădești vadurile de interes. Hrănindu-se pe vadurile respective fară a fi pescuiți, crapii devin mai încrezători, ceea ce îi face mult mai ușor de prins în partidele ulterioare. Aceștia vor accepta mult mai rapid noua nadă și nu o vor asocia cu un potențial pericol, așa cum probabil o fac deja cu cea folosită de ceilalți pescari.

Rezultatele pot fi foarte satisfacatoare daca reusesti sa-ți impui nada proprie

Dacă reușești să-ți impui nada proprie, rezultatele nu vor întârzia, iar unele pot fi chiar foarte corpolente

O altă metodă prin care poți controla costurile este să folosești, pe lângă boiliesuri, pelete complementare. Acestea sunt considerabil mai ieftine și, dizolvându-se mult mai repede primăvara pe apă rece, trimit un semnal nutritiv mult mai rapid în apă.

În fine, indiferent de decizia pe care o iei vizavi de abordarea noului lac, nu uita ca la fiecare lansare să atașezi la cârlig un săculeț PVA.

Umplut cu spărtură de boilies și câteva pelete, acesta va crea o mică porție de hrană în jurul momelii, ofertă greu de refuzat pentru orice crap proaspăt ieșit de la iernat.

Găsești articolul util? Postează un comentariu mai jos, vrem să știm și părerea ta!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i un like!

9 Comments

 1. Marius Dragan

  5 februarie 2013 at 6:24 pm

  Foarte bun articolul. Oare de ce a trebuit sa treaca atata timp pana sa apara un astfel de site?
  Multumesc baieti, pe mine m-ati castigat

  • crap24

   17 februarie 2013 at 6:04 pm

   Marius, ne bucurăm să știm că-ți sunt utile articolele noastre și-ți mulțumim pentru că ne citești și pentru aprecieri.

   PS: Mai bine mai târziu decât niciodată! Nu-i așa?

   • wolfnorby

    22 martie 2013 at 8:16 pm

    Ceaustoc!!!Cine ma poate ajuta???Umblu pe o balta la pescuit unde sunt crapi mari si amuri mari dar nu le pot prinde nici cum findca sunt foarte salbatice!!!Balta este veche se spune ca numa cu porumb se prinde dar eu nu cred asa ceva,ar trebui sa-l prind si cu boiles nu???? Ce monturi ziceti voi si nada sa folosesc??? am fost in iulie cu un prieten la pescuit si cu porumb care putea ca dracu am agatat un crap si nem bagat in barca pneumatica sal obosim dar asa de tare era ca pur si simplu ne tragea cu barca ,asa ca sunt pesti mari an el.VA MULTUMESC TUTUROR.Norby

    • traian

     29 septembrie 2013 at 3:59 pm

     Hei mann ,nu dezvalui secretul locatiei? merci

 2. metamorf13

  28 martie 2013 at 3:46 pm

  cine imi poate spune si mie care este cea mai buna nada pentru pescuitul la crap si tot odata reteta cea mai buna pentru balta larga jijia din iasi

 3. Sorin Dragusel

  14 februarie 2014 at 1:31 pm

  eficace si verificat cu brio, multumesc !

 4. monturiporumb.ro

  29 aprilie 2014 at 11:46 am

  As dori sa-mi expun si eu parerea in legatura cu titlul subiectului de fata adica pescuitul la crap PRIMAVARA cu nada ta sau cu cea cu care este obisnuit crapul in acea balta.Este o perioada de inceput si trebuie sa o tratam cum se cuvine identificand 2 cazuri:
  Cazul1.Pentru bazinele piscicole amenajate in sistem c&r toti pescarii care frecventeaza aceste balti fac parte din elita pescuitului de crap si care cunosc ca nada principala este nada specifica baltii si perioadei orientandu-si strategiile in general pe boilies cu valoare nutritiva avand mixul pe baza de birdfood sau faina de peste sau combinate de ce nu.Chiar pentru aceste amenajari se poate opta pentru o nada pe baza de groundbait cu „insertie”de porumb de conserva sau verde fiert asezonat cu viermi vii sau congelati si daca vreti cu boilies taiat si intreg.
  Cazul2.Pentru baltile cu un pescuit avand un randament mediu informatia nu poate veni de la o persoana avand abilitati peste nivelul intermediar asa ca ne putem orienta dupa propriile cunostinte dobandite pe parcursul mai multor ani de experienta.monturiporumb.ro

 5. dan

  8 mai 2014 at 4:58 pm

  ma frate e in tandarei o balta cu crap imens are mult bradis iese la bataie crapalai de 1 metro si mensi de mari am facut loc unde iese la bataie I-am dat mancare dar ala mare nu pune botu deloc doar ala mic am bagat plase nu am mai scos nimik pentru ca le-a rupt le-a facut praf o idee de nada pentru a prinde ceva peste kg?

 6. monturiporumb.ro

  10 mai 2014 at 10:49 pm

  Dan crezi ca pescuitul cu plase e sportiv, baga dinamita poate asa esti multumit de alegerea ta.Cred ca echipa Crap24.ro trebuie sa stearga articolul tau dar si al meu in acelasi timp.monturiporumb.ro

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *