Sfaturi si secrete pentru concursurile de pescuit la crap

Am fost întrebat recent de ce în ultima perioadă prefer să particip la competiții de pescuit la crap în detrimentul partidelor de placere. Răspunsul a venit relativ rapid, aproape instinctiv. În ceea ce mă privește, din punct de vedere tehnic, nu văd argumente pro și contra care m-ar îndemna să pun în balanță cele două variante.

Ba din contră, consider ca participarea în competiții este nivelul imediat următor partidelor de placere, ce adaugă elemente de autodisciplină, motivație și satisfacții ce le deprinzi doar într-un mediu competițional, alături de alți pescari, mai mult sau mai puțin titrați.

Concursurile solicită toată atenția pescarului

Concursurile solicită toată atenția pescarului

Exista câteva lucruri pe care orice pescar de crap ar trebui sa le știe în ceea ce privește modul de abordare al unui concurs. Îi putem spune un ghid sau un set de reguli pe care fiecare și-l ajustează sau perfecționează pe parcurs, plecând de la experiențele proprii. Nu discutăm de o abordare inflexibilă și strictețe în urmarea acestor reguli, însă există o regulă universal valabilă, conform căreia orice proiect început fără un minim de planificare e sortit din start eșecului.

Trecând la fapte concrete, iată ce înseamnă din punctul nostru de vedere, al echipei Carp4Fun, modul în care se planifică și desfășoară un concurs de pescuit, astfel încât să iți maximizezi șansele de reușită. Majoritatea sfaturilor sunt pentru cei care sunt la început de drum, însă nu ar trebui neglijate nici de către pescarii mai titrați ce le pot folosi sau adapta plecând de la experiențele proprii.

Pregătirea concursului

1. Formează o echipă omogenă, alcătuită din pescari cu un istoric de colaborare.

La fel ca în orice sport, individualitățile de valoare nu formează neapărat o echipă puternică. Întrucât pescuitul în competițiile de crap presupune colaborare, înțelegere, delegare sau împărțire de responsabilități, cu cât persoanele sunt mai apropiate ca relație de prietenie, cu atât mai ușor și mai plăcut devine pescuitul în sine.

În competiții organizarea standului este esențială

În competiții organizarea standului este esențială

Nu există caractere perfecte, însă nivelul de înțelegere, comunicare și completare în echipă crește direct proporțional cu “vechimea” grupului. Competiție exista peste tot în jurul nostru, poate chiar și în interiorul echipei, lucru pozitiv atunci când deservește un scop comun. Am văzut situații în care, într-un concurs, membrii aceleași echipe ajung sa se împartă ca fiecare sa pescuiască cum crede de cuvinta în “bucata” de timp alocată lui sau folosind doar bețele proprii cu nada și strategie diferită.

Nu suntem adepții principiului că strategia este impusă de către lider, ci doar a dezideratului că trebuie să fie comună, funcție de cum și-o stabilește fiecare echipă. Revenind la ideea de bază, cu cât membrii se cunosc mai bine, cu atât mai repede ajung la un numitor comun. Exista și alte aspecte la fel de importante ce rezidă din aceeași regula: atmosfera plăcută, glumele mai “personale”, poveștile comune, subiectele de interes comun, toate concură la a realiza o sesiune reușită dacă reușești să “muți” prieteniile din interacțiunile zilnice pe malul pistelor de concurs.

2. Aflați totul despre locație

Micile detalii fac diferența! Evident, o sesiune de antrenament la fața locului este cea mai potrivită variantă, însă în cazul în care nu este posibilă, nu nesocotiți importanța de a vă documenta prin cunoștințe, forumuri de specialitate sau chiar de la administratorii locației. Iată câteva lucruri importante de aflat și dependințele de pregătire: media peștilor (pentru a stabili tipul și componentele monturilor), distanța aproximativă de pescuit până la zonele de hrănire considerate fierbinți (pentru alegerea setului potrivit de lansete, înaintaș și fir principal), standurile avantajoase, perioada mai activa de hrănire zi/noapte (pentru dozarea corectă a energiei), etc. Iar ca să dăm și exemple de consecințe în cazul în care nu luați în seamă astfel de detalii aparent banale, iată două scenarii:

– lac cu medie de crapi over ten (peste 10 kg), echipă dotată cu monturi standard, pe cârlige numărul 6 -> mai mult de jumătate din driluri ratate;

– pistă cu zonă de hrănire la 120 – 150 m, echipă dotată cu blank-uri de acțiune progresivă, 3,6m și fire principale ~0,28 -> unde credeți că au pescuit? În niciun caz pe zona fierbinte.

3. Adaptați nada la specificul lacului

Cupa AT Carp Baits 2013 - Acumularea Topolovat - Echipa Carp4Fun

Cupa AT Carp Baits 2013 – Acumularea Topolovat – Echipa Carp4Fun

Un subiect foarte sensibil. Deși strâns legată de punctul 2, am ales să o discutăm separat, întrucât este un subiect mai amplu care, în cele mai multe cazuri, face diferența locului în clasamentul general. Nu o să discutăm despre producători și arome, ci despre cât și ce, în corelație  cu punctul anterior.

Compoziția nadei: Este foarte important de știut dacă regulile concursului va permit flexibilitate, care este specificul nadei cu care se pescuiește în mod constant pe acel lac, iar aici discutăm, în primul rand, de boilies versus semințe. De obicei crapul se hrănește cu ceea ce este obișnuit, devenind selectiv în alegerea hranei de pe paturile de nadă diferite. Dacă e un lac pe care predomina nădirea cu semințe, alegeți semințele pentru mix-ul de bază, iar dacă boiliesurile sunt oferite frecvent, atunci mergeți pe bile.

Atenție însă! Acest lucru nu înseamnă eliminarea completă al celuilalt tip de nadă, ci doar o proporționare predominantă. De exemplu, dacă semințele sunt majoritare, luați totuși și câteva kilograme de boilies pentru nădire izolată. Mergând și mai departe, particularitățile la nivel de detaliu sunt la fel de importante. Semințele sunt variate, plecând de la tradiționalul porumb, și continuând cu un paletar diferit: alune tigrate, cânepă, grâu, mei, in, sorg etc. La fel se întâmplă și în cazul boiliesurilor, aroma și mix-ul de bază fiind diferite.

Steagul Carp4Fun este omniprezent pe vadurile pescuite de băieții din Timișoara

Steagul Carp4Fun este omniprezent pe vadurile pescuite de băieții din Timișoara

Încercați să aflați toate aceste detalii în vederea preparării sau achiziționării nadei pentru competiție, dar țineți cont și de perioada anului în care pescuiți. Nu întotdeauna aceeași nadă este potrivită pentru orice sezon, la fel cum nu sunt nici orice tip semințe sau boilies-uri nu merg pe orice lac.

Cantitatea folosită într-un concurs este un subiect aprig discutat. Evident, ne-am dori să folosim o nadă cât mai bună și cât mai multă, dar întotdeauna intervin și limitările de buget, așa că trebuie să alegeți între mai puțină și mai scumpă (automat mai bună cu valoarea proteică ridicată, completă din punct de vedere al nutriției, etc) sau mai multă făcând rabat de la anumite calități.

Noi recomandăm o nădire consistentă, ceea ce, în practică, s-a dovedit a fi mult mai de succes în a aduce și ține peștele pe patul pe nadă, chiar dacă asta înseamnă să înclini balanța spre cantitate în detrimentul calității. Am văzut echipe care au nădit mult și au terminat pe o poziție proastă, dar, în același timp, rareori am văzut echipe care au nădit puțin și au terminat pe podium. Există și o contraindicație privind nădirea consistentă în sezonul rece sau pe lacurile cu un specific mai sălbatic. De asemenea, atenție și la concursurile foarte lungi. De obicei o nadă mai slabă ca și nutriție, ce nu asigură o dietă echilibrată, începe să devină ineficientă după 48h.

Ca și concluzie general valabilă, recomandarea este de a alege o nădire consistentă, folosind  tipul de nadă cu linia de aromă și compoziție care se pretează pe specificul lacului.

4. Nu uitați lucruri esențiale, dar nici nu supradimensionați echipamentul. Iată câteva tips and tricks-uri (sfaturi și secrete).

– Împărțiți-va sarcinile de dotare – nu are rost sa luați 3 cort-uri, 3 rod-pod-uri, 3 set-uri de avertizori etc. Tot ce este în plus adaugă complicații la transport și disconfort la împachetat/despachetat.
Dacă aveți posibilitatea, alegeți un ansamblu echilibrat de bete și mulinete – rapide pentru distanță, ușoare pentru apropiere și dril-uri/lanseuri dese, cu suficiente rezerve, astfel încât să nu pierdeți timp la schimbarea și reîmprospătarea monturilor.

Alex cu un crap comun de aproape 22 kg, pescuit în timpul unui concurs din Serbia

Alex cu un crap comun de aproape 22 kg, pescuit în timpul unui concurs din Serbia

– Luați câteva lucruri care vă mențin și vă reîmprospătează moralul. Inevitabil intervine uzura, moment în care aveți nevoie de un stimulent rapid pentru a va recâștiga energia atât de necesară. Sunt situații în care, după puține ore de somn, frig, performanțe proaste până în acel moment, știi că ar trebui să acționezi într-un fel, dar te afli în incapacitatea de o face efectiv. Melodia preferată pe un mp3 player, o cană de ceai fierbinte sau o pagină citită dintr-o carte s-ar putea să fie declanșatorul de care aveți nevoie.

– Faceți o listă (dar nu pe o hârtie pe care o aruncați după împachetat, ci pe un telefon, de exemplu). În acest fel, veți putea adăuga sau elimina lucruri de care ați observat că nu aveți nevoie. La următorul concurs nu trebuie decât să consultați lista deja existentă, fără a va mai întreba la final dacă nu cumva ați uitat ceva.

Fire întinse!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE![kkstarratings]

1 Comment

 1. monturiporumb.ro

  24 martie 2014 at 10:36 am

  Felicitari echipei carp4fun pentru detaliile edificatoare despre strategiile avute in vedere pentru a participa la un concurs de calibru.As dori sa fiu scurt in precizarile mele si sa-mi expun parerea referitor la ce comentarii s-au facut si deasemenea in caz ca gresesc sa ajungem la o rectificare din partea voastra.
  Echipa care se formeaza pentru a participa la un concurs trebuie sa contina 2 persoane cu performante notabile asemanatoare(cantitati mari de peste prins si eliberat la un pescuit ) in partidele de placere.
  Deasemenea ambele persoane trebuie sa cunoasca totul despre nada si digerabilitatea acesteia pentru sezon rece,cald.
  Pentru a participa intr-un concurs echipa trebuie sa aiba cunostinte despre balta implicand distanta zonei de hranire si nada predominanta la care este supusa aceasta pentru a avea potential ridicat in capturi.
  Exact asa cum spuneau concurentii nostri din cadrul echipei carp4fun trebuie identificate dimensiunile exemplarelor existente majoritare in acea balta pentru a alege carligul ca marime (in cazul de fata as fi ales nr2 sau nr4 pentru a preantampina pierderile in dril).
  Un rol important il are si echipamentul din dotare, pentru distante mari se folosesc lansete 3,90m cu actiune de varf avand testul curv 3,75lb si fire 0,25-0,28mm binenteles cu inaintas.
  Nada este foarte importanta intr-un pescuit competitional atat la nadirea grea cat si cea de intretinere si dupa parerea mea pescuind la o distanta de 120m nu poate fi facuta decat cu bastonul de nadire avand bile de 24mm solubile si tari procentul fiind de 1:2 vorba lui Cristi Rudeanu intr-un articol din cadrul acestui site. Boiliesurile solubile au o putere de atractie prin descompunerea lor formand pulbere de mix sporindu-i apetitul pentru cele tari care contin aceleasi ingrediente ca cele solubile mai putin laptele de porumb(in locul acestuia folosindu-se oua).
  As opta pentru un pescuit cu randament sporit cu nadire in totalitate dupa 24ore cu boilies solubil cu diametrul mai sus precizat.
  Si sa inchei multa stima si respect echipei carp4fun pentru acest articol si binenteles gazdei noastre CRAP24.RO monturiporumb.ro

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *