Sezon de pescuit incheiat cu un fabulos crap record

La două săptămâni distanță de la o partidă de pescuit la Nagykálló destul de nereușită, ocazie cu care a reușit să aducă la mal doar doi crapi ușor săriți de 10 kg, Ciprian Mureșan, apropiat al echipei CRAP24, a pornit la drum către lacul Harsany, în căutarea capturilor capitale pentru care acest lac este destul de faimos. Ajuns în fața monitorului, Ciprian a creionat toate detaliile partidei și ne-a trimis povestea unei partide la care mulți dintre noi încă mai visează.

Ploaia rece de toamnă târzie nu a ocolit tabăra pescarilor

Ploaia rece de toamnă târzie nu a ocolit tabăra pescarilor

Ciprian: „Îmi doream de multă vreme să ajung aici, iar când Marius Stănescu mi-a făcut surpriza rezervând 2 standuri în perioada 21-24 noiembrie, am fost „all in”. Arzând de nerăbdare să văd malurile apei, la câteva zile înainte de plecare verificam constant starea vremii.

În speranța că vom avea parte de o vreme acceptabilă pentru perioada aleasă, intram  pe siturile meteo chiar de 3-4 ori pe zi. Ziua de 21 a venit, iar la ora 5 dimineața, împreună cu un prieten foarte drag, Alpar Jakab aka „Shutzu”, eram pe drum spre ungurime. Recomand să vă faceți rost de ungurul vostru când treceți dincolo, pentru că este de mare ajutor 😉

Ca traseu am ales varianta cea mai rapidă: Cluj – Zalău – Carei – Nyarbator – Autostrada M3 – ieșirea spre Miskolt – Harsany. Vreo 360 km, din care 110 pe autostrada unde ai nevoie de „huvineta”. În cazul în care vă gândiți să porniți către aceiași destinație, taxa de drum o să vă coste 45 de lei și o puteți plăti la orice benzinărie MOL din România.

Vadul ales părea a fi un refugiu pentru crapii care se pregăteau să intre la iernat

Vadul ales părea a fi un refugiu potrivit pentru crapii care se pregăteau să intre la iernat

Pe la ora 10 am făcut cunoștință cu lacul și împrejurimile. Priveam cu emoție luciul apei care ascundea mult râvnitele ciprinide, pentru care facem atâtea eforturi pentru a le avea în cârlig. Am sorbit o cafea, ne-am salutat cu Dudi și Adi Suciu care își începuseră de ceva vreme partida aici, moment prielnic pentru a ne oferi cu drag câteva detalii.

Am tras la sorți standul 2 și am plecat spre locul care părea să fie cel mai avantajat. Vadul era mai aproape de capătul lacului care, la prima vedere, părea că este refugiul peștelui. Descărcarea, organizarea, sondarea și balizarea au decurs repede, undeva la 3-4 ore, iar la lăsarea serii eram deja cu bețele în apă.

Pe final de sezon 2013, lacul Harsany a fost luat cu asalt de pescarii români

Pe final de sezon 2013, lacul Harsany a fost luat cu asalt de pescarii români

Fiind permis pescuitul plantat, nu am făcut niciun pat de nadă. Am preferat să așezăm cârligul pe un platou de bunătăți, atent plasat undeva aproape de balizele de delimitare de la mijlocul lacului. Adâncimea era de 2,4 – 2,6 m, cu porțiuni de substrat tare, dar și cu o grămadă de rădăcini de trestie în care ne-am agățat de nenumărate ori.

Pe 22 seara, după ce am pus cap la cap toate informațiile culese în 24 de ore, am pornit foarte hotărât să prind măcar un crap mai răsărit. Din câte știam, aici crapul mare mâncă doar noaptea și tocmai urma una destul de lungă. Peste zi mi-am făcut monturi simple, pentru un boilies de 20 sau 16 mm cu pop-up. Cârligele folosite au fost de mărimea 4, de la Korda, de tipul wide gape.

Ciprian a aditivat generos nada cu CSL și atractant Triple X  de la Secret Baits

Ciprian a aditivat generos nada cu CSL și atractant Triple X de la Secret Baits

La 4:30 aveam plantate toate bețele. Ca nadă, am mers pe boilesuri tari, de 16 și 20 mm, Triple X de la Secret Baits. De asemenea, am mai adăugat și un mix de semințe mari, rămase de la ultima partidă, pe care, împreună cu ceva pelete Secret Baits Amino Carp Pellet, le-am aromat cu CSL și atractant Triple X. La fiecare cârlig le serveam și un platou de jumătate de kilogram din bunătățile de mai sus.

În scurt timp, pe bățul din mijloc a venit și prima prezentare, semn că monturile ajunseseră în locurile potrivite. Drilul s-a finalizat cu un crap de 15,54 kg, cu câtva sute de grame sub PB-ul meu de la acel moment. Imediat după ce-am pregătit lanseta și mă pregăteam să plec în larg să o plantez, bățul din dreapta mă anunța că mai am un musafir. Nu era foarte hotărât, trăsătura fiind destul de timidă.

Pentru un plus de atracție, Ciprian a învelit momeala în pastă de boilies

Pentru un plus de atracție, Ciprian a învelit momeala în pastă de boilies

Stăteam în barcă și priveam la swinger. Oricum Shutzu era lângă bețe, așa că nu m-am panicat. După alte 2-3 beepuri, apare în sfârșit plecarea, ceva mai domoală la început. Shutu înțeapă rapid, chiar în timp ce eu ajung pe mal. Am început drilul, iar după câteva minute, fără prea mare bătaie de cap dar cu semne clare că aveam un dulap în cârlig, crapul își arăta culorile arămii.

Ieșit din adâncuri, la vreo 10 m de mal, era imens! Deja ne bucuram cu toții prognosticând doar de la 20 de kg în sus. A intrat cuminte în minciogul mânuit de Liviu, dar surpriza mare a fost când l-am văzut în cradle (saltea de primire prevăzută cu picioare).

Salteaua de primire a fost ușor neîncăpătoare pentru corpolentul musafir

Salteaua de primire a fost ușor neîncăpătoare pentru corpolentul musafir

O oglindă burtoasă și sănătoasă de toată frumusețea, care umplea toată salteaua căreia până atunci îi contestam lățimea. Înțepat bine, în colțul gurii, a căzut în păcat pentru o bilă tare de 20 mm Triple X, împănată cu o imitație de porumb verde fosforescent. Toate au fost învelite într-un strat subțire de pastă „Mister Dudi”.

Am făcut tara la sacul de cântărire și, după ceva lupte cu uriașul care încă nu se declara învins, am reușit să-l agăț în cârligul cântarului. La momentul adevărului, afișajul s-a stabilizat la fix 27,375 kg! Uuuuaaahh. Nu pot exprima ce am simțit și cum ne-am bucurat toți cei prezenți. Ne îmbrățișam, ne pupam, urlam de bucurie. Pentru mine era primul over 20, iar asta cu peste 7 kg.

Ciprian și noul său record personal, un superb crap oglindă de 27,375 kg

Ciprian și noul său record personal, un superb crap oglindă de 27,375 kg

Constatând că brațele mele nu pot susține aproape 30 de kg mai mult de 1 minut, i-am făcut rapid și cu greu câteva poze. L-am pus într-un sac de păstrare până dimineața, pentru alte câteva poze mai bune. Următoarele 2-3 ore am savurat momentul. Mi-am sunat familia, prietenii și am postat pozele pe Facebook. Restul nu a mai contat pentru mine. Nici ploaia, nici frigul nu mi-au scos rânjetul de pe chip.

Dimineață, după o nouă cântărire (27,300 kg) la care a fost prezent și Dudi, am tras câteva cadre, după care ne-am luat la revedere. Am plecat obosit de la Harsany, dar cu gândul la anul ce vine. Pentru mine a fost ultima partidă din acest sezon, dar ce partidă!”

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

2 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *