Seminte sau boilies la pescuitul crapului primavara?

Îți pregătești deja strategia de pescuit la crap în primăvară și nu știi ce alegere să faci în privința nadei? Oare să mergi pe porumb sau să-ți începi sezonul direct pe boilies? Să pui totuși la bătaie câteva conserve de cânepă preparată cu garnitură de mei și grâu sau să rulezi ceva bile de 12-14 mm pe un mix echilibrat și recomandat pentru perioada rece? Întrebări foarte bune, la care s-ar putea să nu existe răspunsul perfect.

Momeli de pescuit la crap primăvara - Porumb, boilies sau pelete?

Momeli de pescuit la crap primăvara – Porumb, boilies sau pelete?

Există teorii clasice care ridică în slăvi semințele, mai ales porumbul, pentru prinderea crapilor indiferent de anotimp. Cu rezervele de rigoare (și până la un anumit punct), pot fi de acord cu asta. Dacă însă țin cont de statisticile personale, nu aș ezita niciun moment să dau un răspuns clar – boiliesuri.

Argumentul principal este acela că, oricât de bune și pline de nutrienți ar fi unele semințe, nu pot concura cu un boilies nutritiv. Cred cu tărie că numai sursele de hrană vie (viermi, melci, scoici, larve) pot concura cu adevărat un boilies nutritiv în lunile de primăvară.

Dar, cum în apele noastre e aproape imposibil ca hrana vie să stea neatinsă până la sosirea greoilor crapi (speciile mai mici, precum plătica, bibanul, carasul sau roșioara, vor fi primele la festin), folosirea boiliesurilor este singura soluție aplicabilă.

Amestecurile semințelor de mici dimensiuni pot reprezenta nada ideală pentru a crea preocupare pe vadul pescuit

Amestecurile semințelor de mici dimensiuni pot reprezenta nada ideală pentru a crea preocupare pe vadul pescuit

[adinserter block=”2″]

Nu vreau să spun că nu se poate pescui crap la semințe în această perioadă, ci doar că raportul capturilor ar fi net în favoarea boiliesurilor, mai ales dacă acestea sunt făcute după rețete echilibrate, care respectă dozajele. Cu mențiunea că, în acest anotimp, ele trebuie să fie mai puțin uleioase și ceva mai aromate decât în restul sezonului.

Dacă vor avea de ales între diferite tipuri de hrană, crapii, mai ales cei bătrâni, vor alege indiscutabil un boilies bogat din punct de vedere nutritiv. Dacă ținem cont și de faptul că semințele, mai ales cele nepreparate, nu sunt nici pe departe la fel de digerabile precum boiliesurile de calitate, parcă vedem cum balanța începe să se încline spre folosirea boiliesurilor.

Crap de primăvară pescuit la bile mici și aromate

Crap de primăvară pescuit la bile mici și aromate

Nu în ultimă instanță, trebuie să ai în vedere și faptul că, folosind boiliesuri, poți selecta crapii mai mari de cei mici, lucru imposibil în cazul pescuitului cu semințe. Nu trebuie să excluzi însă anumite tipuri de semințe din nadă. Cânepa fiartă, porumbul și grâul fierte sunt, în combinație cu boiliesurile și peletele, ingrediente excelente pentru aducerea și menținerea crapilor pe patul de nadă. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

3 Comments

 1. Nicu

  1 februarie 2014 at 10:08 pm

  Foarte bun articolul. Eu primăvară trecuta am prins bine cu pelete cu arama de căpșuni dipuite în prealabil. În primăvara aceasta o sa merg pe aceleași pelete de la care expert de 16 mm pregaurite.

  • cristi

   4 februarie 2014 at 8:27 pm

   Da, peletele au fost foarte bune si pentru mine in primavara trecuta. Am mers pe unele de csl si-am pus peste ele ceva lichid de capsuni. Anul acesta o sa pun de mai multe dimensiuni pentru ca am inteles ca se dizolva diferit si ai mai multa vreme nada pe vad.

 2. monturiporumb.ro

  15 martie 2014 at 11:10 pm

  Dupa parerea mea as merge intr-o combinatie de pasta de boilies 60%,pelete10%,porumb verde fiert10%,viermi vii sitati 20%si pe firul de par viermi artificiali Enterprise.stima monturiporumb.ro

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *