Recorduri fierbinti pe balta Harsany

La începutul lunii august, într-una dintre cele mai călduroase perioade ale anului, Sergiu Morar, pescar de crap din Târgu-Mureș, împreună cu alți doi parteneri de pescuit, au luat drumul Ungariei.

Crap oglindă de 17,5 kg, unul dintre "împănații" partidei de la Harsany

Crap oglindă de 17,5 kg, unul dintre „împănații” partidei de la Harsany

La orizont îi aștepta o nouă aventură pe meleaguri străine și partida de pescuit la crap la care visau de ceva vreme. Având locuri rezervare încă de la începutul anului pe unul dintre cele mai renumite carpodroame ale vecinilor noștri, pescarii își începeau călătoria cu speranțe și așteptări destul de mari.

Revenit recent în țară, Sergiu ne-a povestit în amănunt evenimentele de care cei trei pescari au avut parte pe parcursul celor șase zile petrecute pe vadul de pescuit.

Sergiu: “Având rezervarea făcută încă din luna martie a acestui an, împreună cu echipa mea, Morar Bogdan și Simon Robert, am pornit spre pe superbul lac de la Harsany, din Ungaria. Era o baltă nouă pentru noi, iar provocarea consta în a prinde cel puțin un crap de peste 20 kg.

Lacul Harsany oferă peisaje și vaduri spectaculoase. Aici, o panoramă a locului pescuit pe durata celor 6 zile

Lacul Harsany oferă peisaje și vaduri spectaculoase. Aici, o panoramă a locului pescuit pe durata celor 6 zile

După un drum destul de obositor, imediat ce-am ajuns pe baltă am început sondarea zonei aferente locului de pescuit. Vroiam să vedem ce ne oferă vadul ce avea să ne fie gazdă în următoarele șase zile.

Cu o adâncime constantă, apa avea undeva la trei metri, cu substrat tare, fără niciun fel de agățătură sau structură evidentă. Am balizat la 110 m de mal și, fiind permisă intrarea și nădirea din barcă, am nădit vadul destul de consistent. Vizând doar pești mari, am folosit exclusiv boiliesuri.

Aveam pregătite șase lansete, iar ca strategie ne-am gândit să lăsăm două dintre ele pe patul de nadă, iar cu restul de patru să pescuim izolat sau în apropierea vadului nădit. Vremea era caniculară, iar odată ce monturile au fost lansate la apă așteptam nerăbdători venirea nopții.

Prima trăsătură ne-a deranjat liniștea în jurul orei 22:00, iar la finalul unui dril destul de rapid, având în cârlig o superbă oglindă de 14,8 kg, făceam cunoștință cu primul crap de Harsany.

Ce început spectaculos, oare ce aveau să ne rezerve următoarele zile, ne întrebam afișând cu toții un zâmbet de mulțumire.

Sergiu cu un superb crap oglindă de 16 kg

Sergiu cu un superb crap oglindă de 16 kg

Mai nădim puțin, de acestă dată din cobră, iar pe la ora 24:00, când temperatura devenise ceva mai suportabilă, avem o trăsătură, destul de anemică de acestă dată, la una dintre lansetele aruncate izolat.

Înțep și, contrar aparențelor, începe un adevărat spectacol. Drilul a durat 30 minute, cu multiple plimbări ale crapului din stânga spre dreapta vadului și invers, plus nenumărate plecări violente din mal, atunci când simțea apa mică.

Încă din primele momente mi-am închipuit că am de-a face cu un pește mare, pe care nicicum nu vroiam să îl pierd. Ajuns în minciog și estimat destul de generos de către băieți, bucuria ne-a fost imensă. Nu-mi dau seama cum, dar știam în sinea mea că în plasa minciogului se odihnește un 20+ kg.

Cu un efort comun îl ducem rapid pe salteaua de primire și începem cântărirea. Rezultatul, venit ca o recompensă pentru tot efortul depus până în acel moment, un superb crap comun de 20,2 kg. Noul meu record personal!

Crapul comun de 20,200 kg, un nou record personal pentru Sergiu

Crapul comun de 20,200 kg, un nou record personal pentru Sergiu

Peste zi, din cauza căldurii excesive (la umbră se înregistrau peste 35 grade), standul nostru producea foarte puțin. Aveam doar una-două trasături, în timp ce noaptea, la “ora mesei”, recuperam rapid din handicap.

În a cincea zi de pescuit, în plină amiază, pe la ora 16:30, avem din nou o prezentare timidă, venită tot la o montură izolată. Fratele meu, Bogdan, fiind de acestă dată mai aproape de lansete, înțeapă și dă startul unui un nou dril epuizant, care a durat aproximativ 20 minute.

La final, istoviți de efort și căldură, priveam uluiți la încă o namilă de crap extrem de bătăios. Nu vroim să-l stresăm și mai tare, așa că mergem rapid cu el la cântărire. Cum acul cântarului indica 100 de grame peste 19 kg, constatăm că ne aflam din nou în fața unui nou record personal, de acestă dată cel al fratelui meu.

Crap comun de 19,1 kg, record personal înțepat de fratele lui Sergiu, Bogdan Morar

Crap comun de 19,1 kg, record personal înțepat de fratele lui Sergiu, Bogdan Morar

Pe durata întregii partide am mai reușit încă trei crapi „mai împănați”, de 17,5, 16,6 și 16 kg, plus nenumărați între 10 și 15 kg. Ca nadă am mers doar pe boilies-uri home made, o rețetă testată cu succes pe mai multe lacuri și în care aveam deplină încredere ca va funcționa și aici.

Strategia stabilită încă de la începutul partidei s-a dovedit a fi una potrivită cu profilul bălții, toți crapii mari fiind prinși pe lansetele izolate.

Sergiu cu încă o vedetă a partidei de la Harsany, un crap comun de 16,6 kg

Sergiu cu încă o vedetă a partidei de la Harsany, un crap comun de 16,6 kg

A fost o partidă frumoasă, în care toți am muncit mult, cu nopți nedormite, nădiri masive din cobră, dar care, la final ne-a oferit satisfacții mari. Una dintre ele depășind chiar bariera celor 20 de kilograme.

Sergiu, felicitări pentru partidă, pentru depășirea propriului record și mulțumim pentru cele trimise!

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un LIKE și adaugă un comentariu mai jos.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *