Prenadirea vadurilor de pescuit la crap

Prenădirea vadurilor este o strategie de pescuit care îți poate crește categoric șansele de a pune crapi pe saltea. Uneori, pe lacurile mari, nădirea vadurilor cu ceva vreme înainte de pescuitul efectiv se numără printre puținele trucuri care dau roade la început de sezon – și nu numai.

Prenădirea vadurilor vizate iți poate crește considerabil șansele de a aduce un crap în plasa minciogului

Prenădirea vadurilor vizate iți poate crește considerabil șansele de a aduce un crap în plasa minciogului

Dacă nada pe care o folosești este de calitate, nu numai că vei reuși s-o impui pe lacul respectiv, dar vei crea mici zone sigure pe care crapii le vor asocia cu vaduri bogate în hrană. Le numim „zone sigure” pentru că, oferind hrană în mod constant și fiind nepescuite, vadurile vor câștiga încrederea peștelui, care n-are cum să refuze o masă bogată, în siguranță.

E greu de estimat câte locuri să nădești, dar dacă nu ai certitudinea că poți pescui de fiecare dată pe același loc, nădește măcar două-trei. De fapt, nădește oricum mai mult de unul singur. Fii sigur că peștele nu stă de fiecare dată în același loc.

Odată cu trecerea timpului și pe măsură ce înțelegi obiceiurile crapilor, le elimini pe cele neproductive și cauți altele cu potențial. Astfel, în scurtă vreme o să știi care sunt vadurile bune și care sunt cele pe care e bine să le eviți.

Campaniile de nădire pot să coste mult, dacă folosești ca nadă doar boiliesuri, mai ales dacă lacul are mult pește mic. Pentru a menține costurile la un nivel acceptabil, folosește și pelete mari, în paralel cu boiliesuri, sau chiar semințe.

În privința alegerii vadurilor, lipsa structurilor nu e un avantaj, dar recomandăm să le alegi exact cum o faci când mergi la pescuit. Caută semne prin care crapii își tradează prezența și stai cât mai mult timp pe malul apei ca să observi astfel de indicii.

Barierele de stuf sunt zone vizitate constant de crapi

Barierele de stuf sunt zone vizitate constant de crapi

Chiar dacă inițial timpul petrecut pe lac pare o investiție nerambursabilă, pentru noi, pe lacuri despre care n-aveam prea multe informații, a dat roade de fiecare dată. Poți încerca să profiți de marginile bogate în vegetație, iar dacă apa nu e foarte adâncă și malul o permite, nădește în apropierea graniței verzi. E o zonă care se poate încălzi rapid, iar primăvara crapii caută astfel de locuri.

Nu același lucru se poate spune și despre pescarii comozi. O să vezi mulți pescari care, speriați să nu-și agațe monturile, evită tocmai cele mai bune locuri. E un avantaj de care nu poți decât să profiți.

SFAT CRAP24

Evită pe cât posibil să fii văzut când faci campaniile de nădire. Ultimul lucru de care ai nevoie este să găsești pe altcineva pescuind pe locul nădit de tine.

Vadurile cu structuri sunt undele dintre cele mai potrivite pentru începerea unei campanii de prenădire

Vadurile cu structuri sunt undele dintre cele mai potrivite pentru începerea unei campanii de prenădire

Dacă lacul este aglomerat, ia în calcul și ideea nădirii pe timp de noapte. Dacă stai prost cu timpul și nu reușești să te ascunzi de privirile celorlalți pescari, măcar creează confuzie.

Cum? Simplu! Nădește mai multe vaduri, iar pe cele care nu te interesează „nădește” cu pământ sau pietriș. Nu e neapărat fair-play, dar nici să iei locul muncit și întreținut de altul nu este.

Îmi aduc aminte și acum că, în urmă cu trei sezoane, tocmai pentru că nu am fost suficient de precaut, nu am reușit să pescuiesc nici măcar odată pe vadurile prenădite de mine.

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un like și adaugă un comentariu mai jos.

[kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *