Porumb bun de pescuit la crap

În cazul porumbului de pescuit la crap și al modului de preparare al acestuia, apare foarte frecvent întrebarea  – Oare care este cel mai bun: porumbul fiert, fiert și fermentat sau doar înmuiat?

Porumbul preparat, una dintre cele mai eficace nade de pescuit la crap

Porumbul preparat, una dintre cele mai eficace nade de pescuit la crap

Ca şi în alte cazuri asemănătoare, singura variantă corectă de răspuns este – depinde. După cum bine ştim, crapii nu au stomac, astfel că digerabilitatea nadei este unul dintre aspectele foarte importante în pescuitul lor.

Pe de altă parte, știm că le plac semințele, de orice tip, fie că sunt preparate sau nu. În cazul porumbului, care în variantă uscată este extrem de greu digerabil, cred că gradul de înmuiere sau fierbere depinde de balta pe care pescuiești, de peștii din baltă și de anotimp. Primăvara devreme şi iarna eu aş folosi porumb fiert, fiindcă peștii sunt într-o stare de semi-hibernare şi preferă mâncarea moale şi în bucăţi mici, pe care s-o poată obţine fără prea mult efort.

Porumb fiert sau fermentat?

Sincer să fiu, nu prea folosesc porumb fiert şi fermentat, ba chiar cred că, dacă pescuiesc în ape stătătoare, porumbul fermentat poate fi chiar un impediment. OK, dacă nădesc şi peştele este acolo şi se hrăneşte imediat, nu există contraindicaţii majore. Dacă însă peştele nu e în zonă, porumbul continuă să se descompună în apă şi scade mult din calităţile acesteia (claritate, nivel de oxigen, prospeţime etc) până la nivelul la care cele mai multe specii vor ocoli zona.

Pentru ape curgătoare, ecuaţia se modifică puţin, având în vedere faptul că apa va spăla zona şi va dilua toate emanaţiile. În majoritatea cazurilor, eu folosesc porumb înmuiat cu 24 de ore înainte de ziua de pescuit.

Prepararea porumbului înmuiat

Pun apa clocotită peste porumbul uscat, astfel încât nivelul apei să fie cam cu o palmă deasupra porumbului; el va trage încet-încet din apă şi se va înmuia. În apa clocotită dizolv zahăr, cam 1 kg la 5 kg de porumb, iar dacă intenționez să folosesc şi arome suplimentare pe bază de alcool, pe acestea le pun în amestec după ce apa s-a răcit puţin.

Preparat astfel, porumbul va ajunge într-o stare perfectă – nici prea tare, nici prea moale – încât să poată fi folosit atât pentru nădit cât şi pentru cârlig. Fir întins!

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un LIKE și adaugă mai jos un comentariu.

6 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *