Pesti, nu povesti de Sarulesti

La începutul sezonului 2015, împreună cu Alexandru Dumitroiu, am făcut o listă cu lacurile pe care intenționam să pescuim de-a lungul anului. Pe lista noastră se afla și Sărulești, un lac care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este adevărat că lacul a fost pe lista noastră și în sezoanele 2013 și 2014, însă condițiile mai speciale de pescuit și alte câteva motive ne-au împiedicat  să ajungem acolo. Am hotărât ca de data aceasta să nu mai fie la fel și iată-ne pe data de 13 iunie sosind plini de speranță, dar și de îndoieli pe malurile celebrului lac.

Sărulești, la Buduroi - un loc uluitor, atât în privința capturilor, cât și a panoramelor pe care le oferă

Sărulești, la Buduroi – un loc uluitor, atât în privința capturilor, cât și a panoramelor pe care le oferă

După o scurtă discuție cu administratorul, am decis să ne așezăm pe standul Buduroi. Veștile de pe lac nu erau tocmai motivante, se prinsese prost în ultima săptămână. Era o căldură năucitoare și nu se simțea nici măcar o adiere de vânt. Cu toate astea, am pornit către stand fără să avem nici cea mai mică bănuială că urma una dintre cele mai reușite partide de pescuit avute de noi de-a lungul timpului.

Pentru recenta partida ne-am pregătit cu nadă dedicată peștilor mari

Pentru recenta partida ne-am pregătit cu nadă dedicată peștilor mari

Mai fusesem la Sărulești amândoi, dar niciodată nu pescuisem plantat și niciunul dintre noi nu mai pescuise la Buduroi. Locul impresionează în primul rând prin dimensiunea zonei pe care o poți aborda, fiind mai mare decât multe lacuri pe care am avut ocazia să pescuim. Primul sentiment pe care îl ai când vezi vadul este că nu știi de unde să începi și unde să termini.

Am pregătit echipamentul și am ieșit pe lac pentru balizarea zonelor unde urma să pescuim. S-a dovedit a fi un lucru foarte dificil de făcut, având în vedere suprafața ce trebuia acoperită și faptul că nu mai pescuisem niciodată acolo. După câteva ore de cercetări, am reușit să pun pe apă cele 8 balize în zona cărora urma să ne plasăm monturile.

Vadul "la Buduroi" impresionează în primul rând prin dimensiunea zonei pe care o poți aborda

Vadul „la Buduroi” impresionează în primul rând prin dimensiunea zonei pe care o poți aborda

Cum de curând ne-am alăturat echipei CPK, pentru aceasta partidă am ales să pescuim cu boiliesuri tari, XXL, de 20 și de 24 mm, pentru 6 dintre cele 8 lansete, iar la ultimele două am dat cu un mix de semințe tot din gama CPK. Aveam la noi o cantitate de nadă ce credeam că va fi suficientă pentru cele 7 zile pe care urma să le petrecem pe malul lacului. În final s-a dovedit că ne-am înșelat, iar la mijlocul săptămânii am fost nevoiți să ne reaprovizionăm.

Nada noastră nu a fost doar pe gustul crapilor

Nada noastră nu a fost doar pe gustul crapilor

Nu e un secret pentru nimeni că balta este extrem de dificilă și că, de multe ori, este foarte zgârcită cu ceea ce oferă. Cu toate aceste lucruri în minte, am început partida ce avea să ne rămâna multa vreme în amintire. Sesiunea s-a remarcat prin numărul de prezentări și numărul de pești puși pe saltea, prin cantitatea de nadă folosită, prin cantitatea de consumabile epuizate, prin munca depusă și, nu în ultimul rând, prin frumusețea ei privită în ansamblu.

    Cristian, cu un superb comun extras dintre agățăturile nemiloase ale Săruleștiului

Cristian, cu un superb comun extras dintre agățăturile nemiloase ale Săruleștiului

[adinserter block=”2″]Seria capturilor a început timid. Duminică la prânz a venit primul ciortan de 4,5 kg, apoi a continuat cu prima captură notabila a partidei, un comun de 16,5 kg, care ne-a adus zâmbetul pe buze și speranța că lucrurile bune de abia încep. Vedeta partidei, un comun de 21,2 kg a venit oarecum atipic pentru acest lac, în cea de a treia zi a partidei (majoritatea pescarilor cu experiență aici spun că peștii mari vin pe patul de nadă în cea de-a patra zi). Iată că boiliesurile XXL își mai treceau în palmares cu această ocazie încă un crap de peste 20 de kg.

Alex, cu cel mai mare crap reușit la această partidă: un superb comun care a cântărit 21,2 kg

Alex, cu cel mai mare crap reușit la această partidă: un superb comun care a cântărit 21,2 kg

Peștele a venit de pe o zonă relativ uniformă, de la mijlocul lacului, unde adâncimile variau între 6,5 și 7,1 m. La început nu ne-am pus mari speranțe în productivitatea acestei zone, dar până la final s-a dovedit a fi cea mai prolifică. Până vineri la ora 17:00, când a luat sfârșit partida, am continuat să prindem constant, marcând printre „victime” și patru capturi de peste 15 kg: 15,5 – 15,6 – 15,8 – 15,8.

Captura partidei a compensat tot efortul băieților depus în cele 6 zile de pescuit

Captura partidei a compensat tot efortul băieților depus în cele 6 zile de pescuit

La final am contabilizat 109 prezentări și tot atâția plumbi consumați, 75 de crapi puși pe saltea (diferența până la 109 fiind reprezentată de pești ratați în zonele cu multe structuri submerse sau din cauza că nu poți face dublu dril cu o singură barcă).

Doar o mostră de agățături pe care trebuie să le înfrunți pe Sărulești

Doar o mostră de agățături pe care trebuie să le înfrunți pe Sărulești

Tot aici am notat și 14 baterii consumate pentru cei aproape 70 de km parcurși pe apă, 150 de km parcurși cu mașina pe mal pentru reaprovizionare și încărcat baterii, 70 de clipsuri free fall Rig Marole, (nu am avut mai multe) aproximativ 2000 de metri de fir de 0,40 mm și peste 100 metri de înaintaș, monofilament de 0,60mm. Crapii au fost serviți cu 100 kg de boiliesuri tari și 60 kg de semințe. Iată și lista peștilor capturați:
– 21,2kg, 16,5 kg, 15,8 kg, 15,8 kg, 15,6 kg, 15,5 kg
– între 9 și 13 kg – 25 de bucăți
– între 5 și 9 kg – 24 de bucăți
– între 3 și 5 kg – 20 de bucăți

Deși timizi inițial, crapii cu greutate au început să se înghesuie pe vadurile nădite

Deși timizi inițial, crapii cu greutate au început să se înghesuie pe vadurile nădite

Pentru noi a fost o partidă extraordinară, în care am avut de toate, pești mici, dar și mari, driluri fantastice cu crapi foarte viguroși, vreme capricioasă cu caniculă, ploaie, vânt puternic și multe altele. În final vă las să trageți propriile concluzii, însă va mai spun doar atât: Pești, nu povesti !

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

3 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *