Pescuitul la crap mare: noroc sau stiinta exacta?

Ultima partidă de pescuit la crap a anului 2013 s-a desfășurat la Harsany, pe durata a 6 zile, timp care s-a scurs foarte repede. Având parte de un pescuit la care până acum doar am visat, am rămas cu o amintire deosebită și cu multe poze a unor crapi colosali.

Am pescuit pe un loc repartizat de administratorul lacului, pe zona unde se pescuiește doar pe timp de zi, pentru noi făcînd o excepție, cu condiția de a nu face niciun pic de gălăgie, pentru a nu deranja locuitorii din imediata apropiere a bălții. Fiind trecut de mijlocul lunii noiembrie, plantatul firelor era permis, așa că strategia nostră era de a nu nădi foarte mult, ci de a oferi doar “farfurii” de nadă – capcane pentru crapii gigantici ai lacului.

Fiind permis pescuitul plantat, inițial monturile au fost plantate cu ajutorul bărcii

Fiind permis pescuitul plantat, inițial monturile au fost plantate cu ajutorul bărcii

Fiind cam pe la mijlocul lacului și cu acces mai mult spre apă adâncă, ne gândeam că zonă e numai bună de prins “dulapi”. Așa au gândit și restul pescarilor, deoarece porțiunea cu apă adâncă a lacului era foarte aglomerată, iar faptul că se putea planta, ne-a înghesuit și mai tare. Vecinii de pe malul de vizavi duceau și ei firele tot cam unde pescuiam și noi, în una dintre nopți având chiar “un dril” cu unul dintre vecini.

Pe lângă toate astea, problema cea mai mare a fost că peștii nu erau la apă adâncă, ci în zona de agățături, pe “coada” lacului, unde nu era presiune din partea pescarilor. Observând asta, am hotărât să-mi mut trei lansete și să pescuiesc în fața cabanei (cu aprobarea administratorului). Aici… altă viață nene!

Standul de pescuit din zona cabanei

Standul de pescuit din zona cabanei

Nu mai eram așa aglomerat (chiar dacă aveam totuși un vecin în fața mea, pescuiam la distanță unul de altul, fără să ne încurcăm în fire sau paturi de nadă), iar peștii și-au făcut apariția imediat după lăsarea serii.

Nu a mai contat nici ploaia continuă, nici faptul că era noapte, nici noroiul, nici oboseala sau transpirația acumulată când alergam la trăsătură, vreo 200 m, de la tabăra inițială până unde erau cele 3 lansete. Am început să prind pești de talie medie-mare, contrar tipicului zonei, acesta fiind renumită mai mult pentru pește mic. După crapi de 14-18 kg, am avut parte de o oglindă de 19,5 kg și de primul over 20 (peste 20 kg).

Crap oglindă de 19,5 kg pescuit între alți câțiva crapi trecuți bine de 10 kg

Crap oglindă de 19,5 kg pescuit între alți câțiva crapi trecuți bine de 10 kg

Trăsături aveam cam la orice prezentare, însă primeam mult mai repede răspuns dacă înveleam momeala de la cârlig în pastă de boilies. Am prins la Mister Dudi, la Mister Red şi la Forest Squid, cu condiția să fi pus puțină pastă solubilă lângă. Un alt lucru care a contat foarte mult în rapiditatea cu care răspundea peștele, a fost să plasez monturile în anumite zone, pe care le-am găsit tot încercând anumite locuri din fața standului.

După identificarea celor 3 poziții câștigătoare, nu-mi mai rămânea de făcut decât să scot peștele (sau peștii dacă era dril dublu) și să replantez tot acolo, având repere pe apă niște balize. Și, foarte important, la fiecare repoziționare, câte două-trei mâini din amestecul de nadă gata făcut (bile de diferite dimensiuni, de la 10 mm până la 24 mm, solubile dar și tari, cu concentrație mai mare de Mister Red și Mister Dudi, plus ceva Forest Squid – pentru diversificare).

Boiliesurile folosite au fost de tipuri și diametre diferite, dar toate din gama Dudi Baits

Boiliesurile folosite au fost de tipuri și diametre diferite, dar toate din gama Dudi

Atât, fără pat de nadă propriu zis, doar nădire punctuală. O altă “armă secretă” pe care am avut-o, a fost proteina solubilă. Peste amestecul de bile, turnam câte puțină proteină solubilă, pentru a da crapului senzația că în fața lui se află o masă copioasă, pentru care nu trebuie să depună efort mare să o digere. Sunt ferm convins că aș fi prins pești și fără acest mic adaos, însă nu așa mulți și poate… nu așa mari.

Trăsăturile au continuat până dimineață, nu foarte agresiv, dar constant, fără pauze mari, reușind astfel să pun pe saltea mai mult de 20 de crapi, în timp ce, pe zona taberei inițiale, de la apă adâncă, colegul Dani a avut doar 3-4 bucăți. Era clar o chestie de localizare, foarte mult pește se afla acum în zona de apă mică. De ce? Nu eram foarte sigur, însă aveam unele bănuieli.

Următoarea zi a trebuit să eliberez standul, urmând să pescuiască acolo mai multe echipe ungurești. Se elibera însă și standul 1 (vizavi de unde pescuisem). Nu am stat prea mult pe gânduri și m-am mutat acolo, mai ales că în standurile alăturate au venit niște prieteni. Cu un bagaj minim, am pornit (iarăși) la drum.

Tabăra Dudi Baits de pe apă mare

Tabăra Dudi Baits de pe apă mare

Colegul Dani a rămas pe baricade, în standul de apă mare, hotărât să prindă pește mare, știind că eu am șanse minime de a avea parte de o captură imensă pe standul 1, datorită istoricului zonei (mai mult pește mic). Eu însă eram dornic de acțiune, nu de așteptare! Știam zonele unde trebuie să plasez monturile, aveam idee ce prezentare merge mai bine la cârlig, nada era pregătită și aditivată… pe scurt, trebuia să pescuiesc aproximativ aceeași zonă și să abordez aceeași strategie care funcționase cu o noapte mai devreme.

Rezultatele nu s-au lăsat așteptate, după doar 15 minute de la plasarea monturilor am avut prima trăsătură! În timp ce eram în dril, mai trage un pește, așa că a trebuit să apelez la ajutorul vecinilor de stand. Și mare noroc am avut cu ei, deoarece singur era poate imposibil să mă descurc, fiind și un stand cu agăţătură și dificil de pescuit datorită configurației malului, iar pe lângă asta mai și ploua.

Toate astea, plus oboseala acumulată, m-au făcut să “predau armele” în jurul orei 2 noaptea. Nu sunt genul care să facă așa ceva, însă am fost biruit de crapi, vreme rea și oboseală. Cu lansetele în apă nu aveam nicio șansă să dorm, inevitabil după o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, senzorii mi-ar fi dat deșteptarea.

Standul 1 a fost generos în crapi trecuți de 10 kg

Standul 1 a fost generos în crapi trecuți de 10 kg

Aici, rezultatele au fost peste așteptări, chiar dacă perioada de pescuit a fost foarte scurtă. În aproximativ 9 ore, am reușit să pun pe saltea 26 de crapi, fără să scap niciunul, cei mai mari fiind între 16-17 kg.

Strategia Câștigătoare

Altă dovadă că strategia și nada au funcționat fără greșeală, a fost faptul că standurile alăturate au prins mult mai puțin pește, iar pescarii de vizavi, cei cu care pescuiam relativ pe același perimetru, au avut doar un crap peste noapte (în timp ce eu, cu o noapte mai devreme, am dat lovitura acolo).

Au făcut însă câteva greșeli care i-a costat scump; după cum au văzut și ei, nu e suficient să ai peștele în față! Chiar dacă sunt pescari de elită, cu care m-am duelat la diferite concursuri din Ungaria și cu toate că știau bine balta de la Harsany, în condițiile de atunci au abordat greșit pescuitul.

În primul rând au folosit la nădire, pe lângă bile și pelete, semințe și groundbait (pastură de nadă pentru pescuitul cu momitor), în cantități mari. S-au aglomerat pe două standuri trei echipe, cu multe fire în apă, iar pe lângă toate astea, au pescuit cu o nadă mai slabă în imediata vecinătate a unei nade bune, cu care peștii erau relativ obișnuiți de cu o zi înainte.

Cel puțin eu așa am văzut lucrurile, dar nu pot fi sigur că așa a și fost! Întorcându-ne la “oile noastre”, în perioada “dezertării” mele pe alt stand, colegul Dani a reușit, de unul singur, să prindă 8 crapi, dintre care unul trecut de 23 kg.

Ciprian și Dani cu doi dintre superbii crapi comuni trecuți de bariera celor 20 kg

Ciprian și Dani cu doi dintre superbii crapi comuni trecuți de bariera celor 20 kg

M-am întors în tabără cu gândul de a mă odihni peste zi și să-mi încep pescuitul abia de cu seară, fiindcă încă de la începutul partidei de pescuit, crapii nu erau activi decât noaptea. Înainte de a merge la somn, mi-am lansat la apă lansetele și am mai dat câteva bile cu cobra. Faptul că până să adorm au tras alți doi pești (culmea, pe timp de zi) și că Dani prinsese binișor pe timp de noapte, pescarii de la apă mică nu aveau activitate, iar noi aveam și ceva sărituri de crap în fața noastră, mi-a dat încredere că puteam prinde crap mare și de aici, în cele două nopți pe care le mai aveam la dispoziție.

Cu planul făcut și după ce am reușit să dorm ceva, m-am apucat de pescuit cu gândul de a nu mai planta prea departe și să lansez mai mult de pe mal, pentru a nu fi prea aproape de vecinii “de peste drum”. Alte mici “modificări” pe care le-am făcut au fost de a pune (cu generozitate) pastă solubilă “Mister Dudi” și pe plumb, nu numai pe bila de sub cârlig, și de a nădi mai mult cu solubile (stocul de bile tari era aproape epuizat). Oricum, datorită vremii reci și a temperaturii scăzute a apei, solubilele, cât și pasta, rezistau mult timp în apă și lucrau permanent (solubila de 20 mm putea fi ținută o noapte întreagă pe firul de păr, fără să se dizolve complet).

Pe parcursul partidei, Ciprian a îmbrăcat și plumbii monturilor în pastă solubilă

Pe parcursul partidei, Ciprian a îmbrăcat și plumbii monturilor în pastă solubilă

Prima trăsătură venită s-a concretizat într-un pește scăpat. Imediat după ce am repoziționat lanseta, am avut prezentare la o alta. De data asta părea un pește mai greu decât cel scăpat, așa că am continuat drilul precaut, până în apropierea malului, când peștele a ieșit la suprafață și am putut să-l văd în lumina lanternei. Imens! Cel puțin așa părea, așa că am strigat după Dani să mă ajute, precaut fiind după crapul recent scăpat. Am reușit să-l biruim și am adus pe saltea un crap comun foarte lung și deosebit de frumos.

Mesele calde au jucat un rol important în încărcarea 'bateriilor' băieților

Mesele calde au jucat un rol important în încărcarea ‘bateriilor’

Pentru cele peste 24 kg cât a arătat cântarul, nu era un crap imens, dar mare oricum! Ne pregăteam de a sărbătorii superbul pește, când mai avem o trăsătură. Politicos, îl invit la dril pe Dani, care (probabil din cauza trăsăturii anemice) refuză la fel de politicos. Înțep, iar la capătul firului am un ”bolovan”, pe care îl simt la fel de greu ca și precedentul. A fost chiar mai greu: 26,21 kg! Doi crapi trecuți bine de 20 kg în mai puțin de o oră. Ne “atacau dulapii”! Până intră Dani să planteze lansetele, mai scot un crap de 17 kg.

Pe lângă faptul că avem trăsături multe, prindem și pești mari. Era noaptea nostră. Trebuia să profităm cât aveam peștele în față și să-l ținem pe vad cât putem de mult. În idea asta, am început să nădim ceva mai mult, dar fără să exagerăm. Trăsăturile și-au continuat ritmul până dimineață, cu crapi de talie medie, iar după ce s-a făcut zi, semnele păreau că peștii și-au încetat hrănirea, așa că am ieșit un pic “pe traseu”.

Am lipsit suficient de mult cât să scoată Dani singur un crap de peste 24 kg! Încă nu ne-au părăsit peștii, chiar dacă pe zi nu a mers bine până atunci. Și mai aveam încă 24 de ore de pescuit, timp în care se mai puteau întâmpla multe. Însă cât de liniștit și relaxat poți fi, când ai deja la activ 5 crapi de peste 20 kg?!

Sărbătorind victoria

Fără să neglijăm pescuitul, am început să sărbătorim o partidă de pescuit ce s-a dovedit a fi de vis, chiar dacă începutul și perioada din an, nu ne dădea inițial mari speranțe. Iar faptul că pe baltă s-a prins foarte puțin, ne făcea să fim și mai mândrii. Chiar dacă nu a fost concurs, pescarii sunt mereu în competiție și nadele la fel. Noi am reușit să ne descurcăm mai bine decât pescari versați din Ungaria și România, până și colaboratori de firme mari de nadă, ca și SBS și Zadravec (care au pescuit în fața noastră) sau CC Moore și Total Baits (care au pescuit lângă noi), plus alți trei reprezentanți ai nadelor din România.

Ciprian savurând recompensa unei partide de pescuit de vis

Ciprian savurând recompensa unei partide de pescuit de vis

Am rămas fără monturi pregătite și unele fire de pe tamburi erau foarte uzate, aşa că a trebuit să ne ocupăm un pic şi de partea asta a pescuitului, care nu trebuie neglijată nici în partidele de plăcere. Toate aceste pregătiri, combinate cu o omletă delicioasă plus o sticlă de vin şi un trabuc cubanez, au făcut ca timpul să treacă foarte repede, iar cei câțiva crapi ce au venit pe parcurs, au fost primiți ca bonus.

Ritmul trăsăturilor n-a lăsat deloc timp organizării meselor de lucru sau a monturilor

Ritmul trăsăturilor n-a lăsat deloc timp organizării meselor de lucru sau a monturilor

Problema mai mare a fost că a început din nou ploaia şi noi trebuia să plecăm acasă, chiar dacă nici unul nu avea tragere de inimă. Cu toate astea m-am apucat de strâns, în timp ce Dani era la cafea prin vecini, lăsându-mă pe mine să ma bucur de ultimele driluri. Am reuşit, într-un timp scurt, să prind alți trei crapi, dintre care ultimul peşte al partidei, încă un 20+, contabilizând astfel la 6 crapi trecuți de bariera celor 20 de kg!

Un ultim crap trecut de 20 kg apărut la finalul partidei de pescuit

Un ultim crap trecut de 20 kg apărut la finalul partidei de pescuit

După asta, nici ploaia agasantă, nici noroiul până la glezne, nici strânsul bagajelor nu ne-a mai deranjat, partida încheindu-se cum se putea mai bine. Nici drumul lung de întoarcere nu a fost obositor, chiar dacă noi eram rupți și sleiți de puteri. Pe drum am făcut analiza partidei, pornind de la discuțiile ce le-am avut înainte de a ajunge pe lac.

În loc de concluzii

Ce contează la pescuit: norocul și locul, sau pescarul și nada? Mai bine spus, pescuitul e știință exactă sau rezultatele sunt doar întâmplătoare? Până la urmă nici orele petrecute pe drum nu au reușit să ne lămurească, dar un lucru este însă cert: chiar dacă fără noroc nu se poate în pescuit, mai important e să nu ai ghinion, iar dacă îți dai interesul și ai o strategie potrivită, combinat cu o nadă bună, poți avea rezultate bune oriunde și oricând.

Finalul unei partide de pescuit la crap la care până acum puteam doar visa

Finalul unei partide de pescuit la crap la care până acum puteam doar visa

Nu din întâmplare pescuitul nostru a fost un succes, el datorându-se faptului că am avut o nadă bună, că nu ne-am demoralizat când rezultatele întârziau să apară și că am reușit să localizăm crapii și să-i căutăm fără să ne fie lene. De asemenea, am muncit indiferent de situație şi de vreme, iar asta, plus o serie de detalii “minore”, de multe ori fac diferența.

Am mai spus-o și mă repet: poate că prinderea unui crap mare ține în mare parte de noroc, dar pentru a prinde 6 crapi mari într-o singură partidă de pescuit, nu cred că ai nevoie doar de noroc.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

5 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *