Pescuit la crap pe Merenye, un lac de o frumusete aparte

Ajuns la o a doua partidă de pescuit la crap pe lacul Merenye din Ungaria, Tudor Pop, pescar de crap clujean, consultant Target Baits și fan al paginii CRAP24, a reușit, în cele 8 zile petrecute pe malurile unuia dintre cele mai frumoase lacuri a le Ungariei, un rezultat cu adevărat remarcabil.

Lacul Merenye, una dintre cele mai spectaculoase locații ale Ungariei în ceea ce privește pescuitul la crap

Lacul Merenye, una dintre cele mai spectaculoase locații ale Ungariei în ceea ce privește pescuitul la crap

Întors recent în țară, Tudor ne-a dezvăluit până în cele mai mici detalii partida care, din spusele sale, pare a fi una dintre cele mai prolifice sesiuni de pescuit pe care le-a avut.

Tudor: „După partida reușită de la finele lunii mai anul a anului trecut, în luna octombrie, împreună cu prietena mea, am decis să facem o rezervare pe lacul Merenye și pentru acest an.

Am fost uimiți de densitatea mare de pește de aici, dar și de frumusețea și organizarea lacului cu mare tradiție în pescuitul C&R. Ospitalitatea gazdelor maghiare de asemenea este fără reproș, aceștia făcând totul pentru ca pescarul ajuns pe lac să se simtă bine și să nu îi lipsească nimic.

LOCAȚIE

Lacul Merenye e situat în sudul Ungariei, în Comitatul Baranya, la o distanță de aproximativ 50km de municipiul Pecs și are o suprafață de 120 Ha. Cu o lungime de 2 km și lățime medie de 500m, Merenye are adâncimi care variază între 3,5 și 4,5 m, iar în zona digului, în mica deltă ce se formează în coada lacului, între 0,9 și 1,5m.

Tudor și-a balizat limitele laterale ale vadului pescuit cu două balize luminoase tubulare

Tudor și-a balizat limitele laterale ale vadului pescuit cu două balize luminoase tubulare

Ca și anul trecut, am ales sa pescuim pe același vad, standul 4. Locul este situat pe latura vestică a lacului, undeva pe la mijlocul acestuia. Am considerat că asta ar fi cam cea mai bună alegere raportat la perioada aleasă (27mai -3iunie), mai ales pentru ca este o zonă de tranziție între apele mici din coada lacului și cele adânci din zona digului.

După îndelungi pregătiri parcă interminabile, în sfârșit vine și clipa mult așteptată a plecării. Deși prognoza meteo nu anunța o vreme tocmai plăcută, în jurul orei 1:30 am, înarmați cu răbdare pentru un drum de 550 km, părăsim Clujul pe o ploaie măruntă.

Ploaia care inițial părea inofensivă s-a transformat ușor într-una torențială și ne-a urmărit aproape tot drumul. Pe măsură ce ne apropiam aveam îndoieli tot mai mari că vom ajunge pe stand fără a fi tractați de mașinile de teren ale administrației.

Cu mult noroc ajungem cu bine și achitam rapid taxa în valoare de 4000 forinți pe 24 de ore pentru 3 lansete. Pentru a patra lansetă am mai achitat încă 1300 forinți, adică în total aproximativ 80 lei pentru 24 de ore. Imediat suntem sfătuiți sa ne îndreptăm către stand, întrucât ploaia nu începuse de mult și drumul nepietruit ce duce în zona standurilor 4-6 este încă practicabil.

În jurul orei 11:00 eram deja pe stand, obosiți după drum, puțin demoralizați de ploaia care nu contenea, dar fericiți că am reușit să ajungem pe locul care urma să ne găzduiască pentru următoarele 8 zile.

În partea a doua a zilei, Tudor a reușit să planteze toate cele patru lansete

În partea a doua a zilei, Tudor a reușit să planteze toate cele patru lansete

În speranța că ploaia va sta și vremea se va îndrepta, încercăm să ațipim puțin. Văzând că semne de îmbunătățire nu prea apar, ne luam inima în dinți și, printre picurii de ploaie, începem să despachetăm bagajele în încercarea de a instala măcar cortul. Până am terminam de montat cortul s-a oprit și ploaia. Nu mai stăm pe gânduri și începem să instalam și restul echipamentului: rod pod, lansete, barcă etc

LOCALIZARE ȘI BALIZARE

Odată umflată barca, înarmat cu un baston de sondare și patru balize H, am intrat pe apă în căutarea vadurilor pe care urma să pescuiesc. De acasă am pornit pe ideea că voi pescui ca anul trecut, din aruncare, pe un platou de aproximativ 50m lungime, cu fund argilos-tare, care avea pe el și niște structuri de beton. Zona era situată undeva la 75m de mal, iar în 2012 a dat rezultate excelente. Alin, partenerul meu de la acea partidă, a reușit să prindă pe acest vad trei pești peste 20kg, dintre care un superb exemplar de 23 kg.

Însă, spre marea-mi dezamăgire, am găsit acel platou colmatat cu un strat de mâl gros de 15-20 cm. Având la dispoziție doar o porțiune de maxim 10m lungime care scăpase curată, planurile mele de a face un pescuit relaxant din aruncare s-au cam dus. Urma să plantez, iar asta după ce lăsasem motorul electric acasă, socotind că nu voi avea nevoie de el. Am înaintat spre larg până la o distanță de 130-140m, unde am dat din nou de fund tare și unde am început să mă învârt în jurul primei balize H aruncate pentru a determina limitele platoului.

Din fericire acesta avea dimensiuni destul de generoase, aproximativ 60m lungime și o lățime de 10m în partea dreaptă a standului, și de numai 3-4m în partea stângă a acestuia. Astfel, putea găzdui liniștit un pat de nadă pentru 4 lansete. După ce am am marcat limitele laterale cu două balize luminoase tubulare, am hotărât să-mi încep pescuitul în acestă zonă. Ba mai mult, în partea dreaptă a platoului am descoperit și câteva bucăți de beton, ceea ce-mi dădea încredere în sansa de a captura și exemplare notabile.

Primul crap al partidei, un comun de 9,8 kg, a fost pescuit de prietena lui Tudor

Primul crap al partidei, un comun de 9,8 kg, a fost pescuit de prietena lui Tudor

Datorită densității foarte mare de crapi cu greutăți între 3 și 7 kg și pentru a evita atacurile bancurilor de ciortan capabile să radă tot de pe un pat de nada în doar câteva minute, am decis să folosim numai boiles tare. Din fericire, am avut puțin ajutor și din partea vecinilor de pe standul 3, care, nădind cu cantități masive de porumb, au ținut departe ciortanii de nada noastră.

NADĂ ȘI MOMEALĂ

În privința bilelor, am mers pe variante în care aveam încredere și care nu m-au dezamăgit niciodată. Target Baits, gama Classic, iar de la HNV, în proporții relativ egale, am avut Dr. Pepper, Secret Recipe Squid&Octopus și Plum&Black Pepper. La cârlig, ca momeală, am pus aceleași bile, în varianta dipuită, în diverse combinații. Cu pop-up pentru prezentări snow man, sau câte două bile tari, de fund, dar de diametre diferite.

La început am nădit destul de răsfirat, pe întregul platou, cu circa 4 kg de amestec de boilies, iar pe fiecare băț plantat am dat câte o mană-două de bile lăsate chiar deasupra monturii.

Până după-masă am reușit să plantez toate cele patru lansete. Trei ale mele, iar a patra pentru prietena mea care urma să-mi fie ajutorul de nădejde la acestă partidă.

ECHIPAMENT ȘI MONTURI

Am pus pe suporturi patru lansete Prologic Tournament de 3,90m și 3,5lbs, mulinete Shimano BBRLC echipate cu fir mono de 0,35mm cu înaintaș textil de aproximativ 10m. În zona terminală aveam leadcore Mika Soft de 1m (pentru a nu răni peștii în dril) și monturi cu plumb pierdut de 120 g.

Forfacurile le-am legat cu fire cămășuite de 25 lbs Sufix Black Silt cu fir de păr lung, distanța dintre cârlig și momeală fiind de 20-25mm. Încercam astfel să evit înțeparea peștilor mici ce urmau să guste momelile.

Crapii au intrat pe vaduri imediat ce acestea au fost nădite și lansetele plasate

Crapii au intrat pe vaduri imediat ce acestea au fost nădite și lansetele plasate

Prima trăsătură a apărut la nici două ore de la plantarea lansetelor, însă atât prima cât și următoarele două au fost ratate inexplicabil, peștii dezgățându-se după doar câțiva metri de dril. Am scos rapid monturile și le-am schimbat cârligele Korda Wide Gape nr.1 cu Fox Arma Point SSC, tot de 1. Dupa asta, ca prin minune, am început să prindem fără a mai avea nicio ratare, primul pește fiind un frumos crap comun de 9,8 kg înțepat de prietena mea.

În prima noapte, parcă știind că avem nevoie de odihnă după drum și toată munca depusă pe ploaie, peștii ne-au lăsat să dormim până spre dimineață, când au început din nou prezentările.

Tudor cu un superb crap comun de 16,76 kg pescuit pe ploaie

Tudor cu un superb crap comun de 16,76 kg pescuit pe ploaie

Prima captura cu adevărat notabilă a venit a doua zi, în jurul orei 11:00, un superb crap de 16,76 kg, urmat la doar câteva minute de altul de 13,2 kg. Asta ne-a mai ridicat puțin moralul puțin zdruncinat din cauza ploii ce nu contenea și a noroiului tot mai abundent.

Ziua și noaptea au trecut cu încă șapte capturi cu greutăți între 7,2 și 12,7 kg, cel mai mare fiind pescuit tot de prietena mea.

Prietena lui Tudor cu un superb crap comun de 12,7kg, cel mai mare dintr-o serie de 7 pești

Prietena lui Tudor cu un superb crap comun de 12,7 kg, cel mai mare dintr-o serie de 7 pești

Peștii apăreau în general în prima oră de la plantarea lansetei, iar acest tipar s-a repetat pe mai toată durata partidei, rare fiind cazurile când mai aveam trăsătură pe o lansetă plantată cu mult timp în urma, iar asta chiar dacă bilele de cârlig rezistau destul de bine atacurilor carașilor și plăticilor.

Următorul pește de peste 15 kg a poposit pe saltea în dimineața celei de-a treia zi, la ora 6:20, și a cântărit 15,93 kg. Acesta, la fel ca și primul crap mai corpolent, a venit tot la una dintre cele două lansete plantate în zona cu bucăți de beton a vadului.

Crap comun de peste 15 kg pescuit de Tudor în dimineața celei de-a treia zi

Crap comun de peste 15 kg pescuit de Tudor în dimineața celei de-a treia zi

După doar 7 ore, timp în care mai prinsesem alți doi crapi, la aceiași lansetă, apare și cel de-al treilea pește mare al partidei, un crap de 16,04 kg.

Ziua a continuat cu un vânt puternic dinspre sud, dar și cu alte patru prezentări, pești ce au cântărit între 6,2 și 11,5 kg. Spre după-amiază, din cauza vântului care se întețise și în lipsa motorului, nu am ieșit pe lac pentru a nădi, ocazie cu care trăsăturile au început să se rărească.

Al treilea crap mare al partidei, un crap comun de 16,04 kg

Al treilea crap mare al partidei, un crap comun de 16,04 kg

Așteptam seara când speram că vântul se va potoli, ceea ce, în jurul orei 21:00, s-a și întâmplat. Am reușit să replantez rapid lansetele și am continuat așteptarea lângă un pahar de vin și o cină copioasă. Nici nu bănuiam ca noaptea ce tocmai venea, va fi, probabil, cea mai frumoasă petrecută la pescuit de până acum.

La ora 22:15 senzorul lansetei din dreapta începe să sune, iar firul să se deruleze încet și constant de pe tamburul mulinetei. După un dril de 10 minute reușesc să pun pe saltea un superb crap oglindă de 19,100 kg, pește care avea să rămână captura partidei.

După un dril de 10 minute, Tudor pune pe saltea captura partidei - un superb crap oglindă de 19,1 kg

După un dril de 10 minute, Tudor pune pe saltea captura partidei – un superb crap oglindă de 19,1 kg

Condus de bucuria reușitei și de doza de adrenalină trezită la viață, pe o ploaie măruntă și rece, plantez din nou lanseta din partea dreaptă, chiar în apropierea bucăților de beton. La nici o oră distanță, senzorul o ia din nou razna. De această dată pe saltea poposește un crap comun de 12 kg. Repet în grabă operația și mă pun la somn.

Așa cum mă așteptam, asta nu a durat foarte mult, iar la ora 1:00 eram deja din nou în dril cu un pește ce părea să aibă dimensiuni apreciabile. Deși la prima vedere am crezut că va trece pragul celor 20 kg, acesta s-a dovedit a fi ceva mai mic decât primul și a cântărit 17,2 kg.

Deși inițial părea mai mare, acest crap comun a cântarit "doar" 17,20 kg

Deși inițial părea mai mare, acest crap comun a cântarit „doar” 17,2 kg

După alte trei ore, timp în care am mai adus pe saltea încă trei crapi între 8,8 și 12,3 kg, senzorul lansetei din dreaptă sună din nou. La capătul firului se simte reacția lentă dar hotărâtă a unui pește apreciabil.

Odată adus pe saltea, peștele oprește afișajul cântarului exact la 15 kg, acesta încheind o noapte de vis pentru orice pescar, și 24 de ore în care am reușit să punem pe saltea 5 crapi de peste 15 kg.

Ziua a patra ne aduce nouă capturi cu greutăți între 8 și 12 kg, însă vine și cu un eveniment neplăcut ce urma să schimbe radical restul partidei. După lăsarea întunericului, la o nouă trăsătură pe lanseta din dreapta, fiind în barcă la 15-20 m de mal, peștele ia mult fir și agață baliza din dreapta.

Cântărind 15 kg, acest crap oglindă încheie o noapte de vis pentru orice pescar de crap

Cântărind 15 kg, acest crap oglindă încheie o noapte de vis pentru orice pescar de crap

Tocmai zona care a adus până acum toți peștii mari dar și cele mai multe capturi era compromisă. Până m-am hotărât să intru cu barca în încercarea de a scăpa peștele din agățătură acesta a mișcat deja baliza cu vreo 20-30m.

Dimineață intru din nou pe lac pentru repoziționarea balizei, iar după două ore de sondare și de mutat balizele H de nenumărate ori pe o rază de 30-40m, amplasez baliza în apropierea unor fragmente de beton asemănătoare cu cele unde fusese inițial. Imediat replantez și lansetele și mă pun pe așteptat.

La mai puțin de jumate de oră de la operațiune apare și prima trăsătura pe lanseta din dreapta și, bucuros că vadul dă din nou roade, întep hotărât. Din păcate peștele se blochează într-o agățătură și pornesc cu barca pentru a-l recupera. Ajuns deasupra agățăturii, constat că peștele scăpase de cârlig. Încerc să recuperez montura, însă fără sorți de izbândă, deoarece era trecută pe sub mai multe armături de oțel-beton care ieșeau din fragmentele de piatră.

Era clar că nu eram pe vechiul vad, întrucât acolo nu am întâmpinat probleme de acest gen, însă continui să pescuiesc în speranța că voi reuși să opresc peștii să intre în agățături.

SCHIMBARE DE ABORDARE

Înlocuiesc plumbii de 120g cu plumbi tip Gripa de 220g, blochez monturile astfel încât să devină fixe, iar conurile clipsurilor le trag doar până la jumate. Astfel, speram ca plumbul să se piardă în momentul trăsăturii și peștii să fie mai ușor de manevrat printre agățăturile rigide din adancuri.

Apoi, la ambele lansete plantate în acea zonă strâng aproape de maxim baitrunner-ul mulinetelor însă, cu toate aceste măsuri de precauție, „parchez” și următorii doi pești în aceleași agățături.

Odată înțepați, crapii se îndreptau invariabil direct către acea zonă. Mai enervant era faptul că, la prima „vedere”, toți păreau pești mari. Am incercat să plantez la o distanță mai mare de zona fierbinte, însa dispăreau și trăsăturile.

Crap oglindă de 18,100 kg, un nou record personal pentru prietena lui Tudor

Crap oglindă de 18,100 kg, un nou record personal pentru prietena lui Tudor

Pe la ora 14:00, o trăsătură hotărâtă o scoate și pe prietena mea din cort. De acesta dată bățul din stânga vadului explodează și, odată înțepat, peștele începe să ia hotărât fir. După un dril de aproximativ 20 de minute, reușește să aducă în minciog un imens crap oglindă pe care cu greu îl „târăște” de una singura până pe saltea, eu fiind în larg pentru a delimita agățăturile. Ajuns la mal cântărim frumosul exemplar și, având 18,1 kg, acesta se dovedește a fi noul ei record personal.

Din ziua a 6-a încep să se rărească peștii aduși pe saltea, deși trăsăturile erau oarecum constante, iar de la o medie de 10 pești în 24 de ore coboram la doar 5 și alte câteva rateuri. Reușesc totuși să pun pe saltea al optulea trofeu al partidei, un crap comun de 17,2 kg, scos din agățătură după ce scăpase de plumb în momentul trăsăturii.

Dintr-un motiv rămas încă necunoscut, peștii și-au schimbat modul de hrănire și, în loc să fie agățați ferm în buza inferioară, chiar dacă foloseam aceleași monturi ca în zilele precedente, aceștia se înțepau fie în exteriorul gurii, fie în buza de sus. Inevitabil, în timpul drilului câțiva dintre ei s-au dezgățat destul de ușor.

Partida a continuat cu capturi frumoase, însă și cu multe ratări care deja ma scoteau din minți. Până în ziua următoare am reușit să mai aducem pe saltea doar 5 pești cu greutăți între 6,3 și 13,2 kg.

Al optulea trofeu al partidei de pescuit, un crap comun de 17,2 kg scos de Tudor din apropierea agățăturilor

Al optulea trofeu al partidei de pescuit, un crap comun de 17,200 kg scos de Tudor din apropierea agățăturilor

Cel de-al nouălea și ultimul over 15 al partidei, un crap oglindă rotund precum o mare minge de baschet, a sosit în ziua a 7-a ,duminică, la ora 11:20, pe aceeași lansetă din dreapta, și a cântărit 17,02 kg.

În ultimele 24 de ore am mai reușit să cântărim încă șase crapi a căror greutăți au variat între 7,5 și 14 kg, aceștia ducând numărul capturilor la un total de 56 bucăți și o greutate de 632,950 kg. 39 dintre ei au trecut de 10 kg, 9 sărind chiar bariera celor 15 kg!

Dacă în primele două zile ale partidei peștii au preferat prezentarea de tip bottom (două bile de 20mm sau una de 24 și una de 20mm combinate Dr. Pepper și Classic, sau Secret Recipe Squid, Octopus, Plum & Black Pepper și Classic), în următoarele zile cele mai prinzătoare au fost cele de tip Snow Man, cu o bilă de 24 mm Dr. Pepper sau Classic și un pop-up de 15mm cu arome de fructe.

Cel de-al nouălea și ultimul over 15 al partidei, un crap oglindă de 17,02 kg

Cel de-al nouălea și ultimul over 15 al partidei, un crap oglindă de 17,02 kg

De asemenea o alta prezentare preferată de crapi pe final de partidă a fost o bila Dr. Paper de 24 cu o bila Secret Recipe Squid, Octopus, Plum & Black Pepper, critic echilibrată, de 20 mm, ambele învelite în pastă din gama Squid de la Target Baits.

Cam acesta ar fi un jurnal al partidei desfășurată în perioada 26 mai – 3 iunie 2013 pe mirificul Merenye, un lac la care ma voi întoarce cu drag ori de câte ori voi avea ocazia.

Fir întins!”

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un LIKE și adaugă un comentariu mai jos.

Ne-ar plăcea să știm și părerea ta.

1 Comment

  1. Claudiu Popa

    7 iunie 2013 at 7:52 pm

    Superbe si articolul si expeditia. Felicitari Tudor pentru partida de vis si multumim crap24 pentru astfel de articole!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *