Un pescuit pe lacul crapilor record – Harsany

Dacă pe 1 decembrie 2013 aveau să parcurgă 700 km pentru a-și face rezervări în anul ce urma, acum, pe 26 aprilie 2014, Tudor Brie împreună cu o mână de prieteni apropiați aveau să dea startul primei lor partide de pescuit din acest an, iar asta pe lacul Harsany/Ungaria.

La aceasta partida de pescuit de la finalul lui aprilie am fost însoțit de bunii mei prieteni Tudor Pop, Patrick Biro și Garbovan Cătălin. Aveam rezervate standurile 5 și 6, dar în urma unei încurcături am pierdut rezervarea făcută pentru standul 5. Prin urmare, am rămas eu cu Cătălin pe standul 6, iar Patrick și Tudor au pescuit pe digul de feeder vreme de 5 zile, după care s-au mutat cu noi pe 6 pentru ultimele 2 zile.

Cu un crap oglindă de 18,14 kg, Tudor deschidea seria capturilor la Harsany

Înțepând rapid un crap oglindă de 18,14 kg, Tudor deschidea seria capturilor la Harsany

A fost o partidă de 7 zile, motiv pentru care am adus cu noi o cantitate însemnată de nadă. Împreună cu Cătălin am folosit doar boiliesuri (aprox 80 kg), toate tari. 30 de kilograme au fost BelaCrab, proaspat rulate, restul de 50 fiind boiliesuri amestecate, rămase de anul trecut (Squid, Classic și ceva Strawberry).

Tudor și Patrick au adăugat și ceva pelete foarte bogate proteic pe lângă boiliesuri, pelete pe care în curând le veți găsi și pe siteul nostru. La cârlig am pus doar bile cu dimensiuni între 14-20 mm, rotunde și dumbell. De asemenea, mai târziu am pus și câteva boiliesuri critic echilibrate. Toate aceste „creeații” au fost acompaniate de nelipsita pastă solubilă!

Partida a început chiar bine, peste așteptările noastre. După ce ne-am instalat pe o ploaie care a ținut până seara, la nici două ore după prima nădire, am început să avem primele trăsături, finalizate în a doua zi de dimineață cu un crap de 18,14 kg ajuns la una dintre monturile mele. Eram încântați, iar în acele  momente chiar eram convinși că vom avea o partidă extrem de reușită.

Peste noapte, Tudor Pop a adus la mal un superb crap oglindă de 19,54 kg

Peste noapte, Tudor Pop a adus la mal un superb crap oglindă de 19,54 kg

Următoarele zile în schimb nu au decurs chiar așa cu ne-am fi așteptat, reușind să punctam în special seara și dimineața, cu crapi pâna în 15 kg. Mai marii băltii încă se lăsau așteptați. Aflați într-o altă zonă a lacului, Tudor și Patrick aveau totuși o frecvență mult mai bună, reușind să pună pe saltea 10-12 crapi pe zi, dar și lor lipsindu-le exemplarele capitale.

Un aspect foarte important, principalul factor pentru lipsa peștilor mari, cred că a fost vremea. Când am ajuns și am avut prima serie de trăsături a fost înnorat și a plouat destul de constant. Apoi, destul de brusc vremea s-a încălzit foarte tare (27-29 grade ziua). Deoarece apa s-a alcalinizat la suprafață destul de tare și brusc, sunt convins că peștele s-a retras pe apă mică. Iar dacă vremea ar fi continuat tot așa, probabil se apuca și de depus. Norocul în schimb a făcut ca vremea să nu rămână așa, iar în a patra zi au început să apară fronturi noroase care dădeau târcoale lacului.

Având parte de una dintre cele mai reușite partide de pescuit, Tudor Pop a pus pe mal nenumărați crapi de două cifre. Aici, cu un impecabil comun de 18,63 kg

Având parte de una dintre cele mai reușite partide de pescuit, Tudor Pop a pus pe mal nenumărați crapi de două cifre. Aici, Tudor cu un impecabil comun de 18,63 kg

Orele de hrănire au început să coincidă cu orele de nădire, peștii parcă știind că urmează să primească de mâncare. Mai exact, aveam acțiune dimineața și seara, între orele 6 și 7:00. Ca urmare, chiar după ce a trecut o furtuna foarte aproape de lac, pe la ora 7 și jumătate, imediat după nădire, la Tudor și Patrick în stand a început spectacolul. Au prins într-o oră și jumătate 5 crapi, toți peste 15 kg, dintre care unul de aproape 17. Iar Tudor Pop, după aproape 7 ani de așteptare, în care a reușit să captureze 9 crapi peste 19 kg dar niciunul peste 20, prinde un frumos crap oglindă de 20,24 kg, noul său record personal!

Până dimineața următoare, reușesc împreună cu Cătălin să prindem și noi câțiva crapi mai răsăriți, mai exact 2 de 16 kg la mine și unul de 17,5 kg la lansetele lui Cătălin. Ce ne supăra un pic, era că urma să înceapă un concurs pe toată balta, și ne gândeam că fiind presiune mare pe lac peștele se va tăia.

Un superb crap oglindă de 20,24 kg, noul record personal al, lui Tudor Pop

Un superb crap oglindă de 20,24 kg, noul record personal al, lui Tudor Pop

În prima zi a concursului, Tudor și Patrick au fost nevoiți să se mute. Mutarea taberei a fost productiva doar pentru Tudor, acesta reușind destul de repede să captureze un frumos crap comun trecut de 18 kg. Surprizele au fost rezervate în schimb pentru ultima noapte, când sincer, niciunul dintre noi nu se mai aștepta. De ce nu ne așteptam?

Pai pentru că standul 6 este destul de închis în condițiile în care ai pescari pe 5 și pe dig, pentru că pescuiam 4 oameni pe un stand de 2 și, evident, pentru că se desfășura un concurs cu 20 echipe pe baltă care bombardau constant vadurile cu nadă (dintre care 14 erau pe dig). Ba mai mult, eram deja de 6 zile aici, de ce ar  fi fost ultima noapte diferită?

Ei bine, cum teoria nu pușcă în totalitate cu realitatea, ceva i-a facut pe peștii mari ai lacului să se hrănească și, găsind un vad alimentat constant cu nadă de calitate, s-au pornit pe înfulecat.

Toți peștii reușiți apoi au fost prinși exclusiv pe patul de nadă, niciunul la distanță mai mare de 10 metri de balize. Acest aspect iarăși mi se pare ieșit din tipar, o particularitate a acestui lac (peste mare și foarte mare, prins exact pe patul de nadă, nu lângă el, nu izolat).

Tudor Brie cu un comun de 19,72 kg, pescuit chiar înainte de lăsarea întunericului

Tudor Brie cu un comun de 19,72 kg, pescuit chiar înainte de lăsarea întunericului

Înainte să se întunece punctez eu, cumva din dreapta balizei mele, cu un frumos comun de 19,72 kg. La mal, chiar toți eram siguri că trece pragul celor 20 kg, ne-a înșelat. Apoi, la aprox 1 ora și jumate, Tudor Pop „punctează” cu o oglindă de 19,6 kg, luată din dreapta balizei lui. La nici 10 minute după asta, Patrick pune pe saltea un crap oglindă luat din stânga balizei lui. După ce văzuserăm cei doi pești trecuți de 19,5 kg, eram convinși că acesta bate pragul celor 20 kg. Parcă doar ca să ne facă-n ciudă, cântarul se oprește la 19,82 kg.

Patrik Biro, unul dintre cei mai tineri colaboratori Target Baits, cu un crap oglindă de 19,82 kg

Patrik Biro, unul dintre cei mai tineri colaboratori Target Baits, cu un crap oglindă de 19,82 kg

După această serie nebună ne punem liniștiți la somn, doar Cătă, care nu avusese trăsătură, era puțin dezamăgit de desfășurarea partidei. Dar, pentru că de aceea este atât de frumos pescuitul la crap, dezamăgirea lui s-a transformat rapid în cel mai frumos și palpitant moment pentru el! Citez ce mi-a povestit după ce s-a terminat toată nebunia:

“Îmi trage și înțep. Începe să ia fir și se parchează în baliză. Încerc să-l trag, dar văd că se mișcă baliza. Las bățul jos și, pachet de nervi, îmi aprind o țigară. Mă tot gândeam că poate se va dezăgăța. Nici poveste. Îl trezesc pe Patrick, pentru că tu sforăiai prea bine, ne urcam în barcă și mergem după el. Am ajuns la baliza și încercat pe toate părțile sa scot firul. N-am reușit. Scot baliza afară și vad leadcore-ul înfășurat pe sistemul de prindere al greutății balizei. Pun baliza în barca și încep să trag ușor de leadcore, să vad totuși dacă mai am pește, deoarece nu mai simțeam nimic. Când vad ce se ridică lângă barcă îi zic lui Patrick, ca peștele nu e mare, ci FOARTE MARE! Îl las ușor înapoi în apă și, parcă dresat, peștele nu schițează niciun gest. Mă grăbesc și desfac firul de după baliză, iar în secunda 2, după ce l-am descâlcit, pestele începe să plece. A urmat un dril frumos, din barcă, după care am ieșit cu el la mal”

Era momentul în care m-am trezit și eu. Era 3 dimineața, ultima dimineață din partida de o săptămână și, încă buimac de somn, priveam la cel mai mare pește pe care l-am văzut vreodată! Îl cântărim și abia că ne vine a crede ca avem un crap over 25 în saltea, mai exact 25,20 kg.

Cântărind puțin peste 25 kg, uriașul crap comun a devenit noul record personal al lui Cătălin

Cântărind puțin peste 25 kg, uriașul crap comun a devenit noul record personal al lui Cătălin

Cu acest peste Cătă și-a zdrobit recordul personal anterior, care era de „doar” 21,85 kg, prins anul trecut la Nagykallo, tot pe BelaCrab. Moșmoanda de la cârlig, pe care Tudor și Patrick au gândit-o și cu care au prins aprox 80% din pești, a fost: Boilies de fund BelaCrab (16 sau 18), cu o critică  de 16 sau 18 mm, prezentare care stătea aproape ca un snowman, totul învelit în pastă solubilă. Tot la această prezentare aveam să prindem și noi cei mai mari 2 crapi, cel de 25,2 kg și crapul meu comun de 19,72 kg.

Ce să mai, dacă înainte cu câteva ore de a se termina partida, cu excepția lui Tudor, noi toți eram cam dezamăgiți, ultima noapte ne-a transformat ieșirea într-una dintre cele mai memorabile partide pe care le-am avut. Ce am învățat din asta? Niciodată nu te da bătut, deoarece meciul se joaca până la fluierul final! Fir întins și Catch&Release!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *