NVTS All Season Suit – CRAP24 First View

Chiar dacă vremea pare că ne-a zâmbit ceva mai larg în ultima perioadă, iată că episodul de tranziție către zilele mai călduroase se prelungește. Pe de altă parte, dacă ești genul de pescar care nu ia vremea prea în serios, acum poți contabiliza poate cele mai „grele” rezultate. În definitiv, statistic vorbind, primăvara și toamna sunt totuși anotimpuri sigure dacă vizezi depășirea unui record personal.

Costumul-de-pescuit-la-crap-Navitas-All-Season-Suit

La început de sezon, crapii lasă în urmă starea de apatie indusă de iarnă și încep să-și recapete forțele pentru perioada depunerii. Pentru pești, micile schimbări climatice de acum nu mai înseamă mare lucru. Își continuă liniștiți campania de hrănire susținută. Aflat de cealaltă parte a peliculei de apă, o ploaie venită din senin sau pierderea a 2-3 grade din termometre, totul asezonat cu un vânt tăios specific perioadei, îți pot genera o serioasă stare de disconfort. Și așa ajungem la haine.

Haine bune „de crap”

După cum probabil mai toți am experimentat la un moment dat, hainele cumpărate din magazinele de pescuit au fost de cele mai multe ori ineficiente în condiții de vreme mai aspră. Așezate atent în rafuri și însoțite fiecare de povestea lor, inițial mai toate par alegeri potrivite. În realitate, însă, marea majoritate sunt eficiente doar în condiții ceva mai blânde. Când prognozele meteo sunt încă reci, vântul împarte valuri pe apă cu viteze amețitoare și durează cu zilele, doar câteva fac față cu adevărat. Restul își arată rapid limitările.

    Atenția la detalii este caracteristică mărcii Navitas. Aici, elemente constructive precum: agățătoare rezistentă pentru fixarea cheilor sau altor accesorii, banda velcro pentru fixarea pantalonului pe picior, elastic dublat în talie și branding minimal

Atenția la detalii este caracteristică mărcii Navitas. Aici, elemente constructive precum: agățătoare rezistentă pentru fixarea cheilor sau altor accesorii, banda velcro pentru fixarea pantalonului pe picior, elastic dublat în talie și branding minimal

În ultima perioadă însă, lucrurile au mai evoluat în acestă direcție. Producătorii existenți și-au îmbunătățit calitatea materialelor și a echipamentelor, în timp ce mărcile mai recent intrate în piață au listat încă de la început haine solide și rezistente. Navitas este una dintre aceste firme. Venit după o experiență destul de lungă în cadrul altei companii cu același profil, Mark Munson, omul din spatele mărcii Navitas, a lansat o linie de haine menite să bucure pescarii atât din punct de vedere vizual (au poate cel mai reușit design dintre toate hainele dedicate pescuitului), cât și din punct de vedere funcțional. Datorită calității, a modului de construcție (Mark fiind la rându-i pescar crap și împătimit al activităților outdoor în general) și a liniei cu totul deosebită în raport cu ce oferea piața, marca și-a făcut rapid loc în topul preferințelor pescarilor din România, mai ales în rândul celor de competiție (poate cel mai solicitant stil de pescuit).

Hainele semnate Navitas au un design foarte plăcut și sunt lucrate doar cu materiale de calitate

Hainele semnate Navitas au un design foarte plăcut și sunt lucrate doar cu materiale de calitate

În orele partidelor din sezonul trecut am îmbrăcat mai multe haine Navitas. Majoritatea ni s-au părut foarte potrivite pentru condițiile date. Un exemplu este jacheta Navitas Hooded Soft Shell, foarte rezistentă la uzură și extrem de potrivită pe vreme ploioasă și rece (dușuri scurte de primăvară), dar care are nevoie de ceva susținere suplimentară atunci când vine vorba și de temperaturi mai scăzute. Un alt exemplu ar  fi jacheta NVTS Agent, prevăzută cu ingeniosul sistem numit NIA (Navitas Interactive Apparel), sistem care transformă rapid jacheta într-un combo de tipul 3 în 1 (vezi video mai jos), făcând pereche perfectă cu Navitas Atlas fleece – o combinație ideală atunci când temperatura scade dramatic în termometre. Le-am purtat fără menajamente, mai toate luându-și porții zdravene de stat pe apă. N-au ezitat și-au trecut cu succes toate testele sezonului rece. Anul acesta însă, elementul care ne-a atras atenția – și care e subiectul articolului de față – este costumul NVTS All Season Suit. Lansat la începutul acestui an, noul combo format din jachetă și pantalon nu doar că este răspunsul la ceea ce părea inițial o “breșă” rămasă liberă în oferta britanicilor (un echipament nu foarte scump, recomandat pentru primăvară și toamnă devreme), dar pare să fie potrivit pentru majoritatea situațiilor care implică elemente de tipul ploaie, vânt și frig.

Gluga costumului este prevăzută cu un cozoroc discret

Gluga costumului este prevăzută cu un cozoroc discret

Prima impresie

Foarte ușor, incredibil de confortabil în mișcare, impermeabil în cazul ploilor ușoare și a burnițelor (rezistență la apă: 5000 mm/24h), respirabil (5000 g vapori/cm2/24h), călduros și cu un design minimalist, NVTS All Season Suit este un costum foarte versatil și eficient termic. Atât cât l-am purtat, ne-a lăsat o impresie extrem de plăcută.

Odată ce-l îmbraci, impresionează prin faptul că nu pierzi aproape deloc din libertatea de mișcare, precum și prin greutatea redusă în raport cu volumul pe care-l are. De obicei, în cazul hainelor de vreme rece, cu cât sunt mai voluminoase, cu atât mențin mai bine căldura la interior. Cu excepția echipamentelor umplute cu puf de gâscă – care sunt probabil cele mai eficiente în ceea ce privește confortul termic, dar și cele mai scumpe – un volum mai mare implică și greutate pe măsură. Nu este și cazul All Season-ului, care aproape că nu-ți adaugă deloc greutate suplimentară.

Toată gama vestimentară Navitas are un design special.

Toată gama vestimentară Navitas are un design special.

Dacă ești mai friguros de fel și partide tale sunt mai lungi, poți îmbrăca costumul peste elemente intermediare, construite din materiale mai călduroase. Un exemplu ar putea fi fleece-ul Rompa, un costum gros (300g/m2), respirabil și pufos, numai bun de purtat ca strat intermediar. Pune o bluză din micro-fibre sintetice (evită bumbacul) direct pe piele, apoi fleece-ul, iar la final costumul NVTS All Season. Gata, ai confortul termic asigurat!

NAVITAS Angling, despre All Season Suit:

Când am creat costumul NVTS All Season, ne-am dorit să combinăm elemente precum: confort, căldură, stil minimalist și versatilitate. Complet izolat, dar totuși foarte ușor și deloc voluminos, NVTS All Season este un costum util pe tot parcursul anului, care poate face față multor situații dificile generate de vreme.

La prima vedere, ne-a atras atenția imediat gluga jachetei. Ne-a plăcut că este ajustabilă cu șnur elastic și că urmează poate cea mai eficientă formulă împotriva vântului. Este integrată (nu se poate detașa), dublată cu micro-fleece (țesătură care nu reține apa, foarte ușoară, plăcută la atingere și respirabilă) și prevăzută cu un cozoroc discret, menit să protejeze de burniță sau ploi ușoare. Oferă o vedere periferică foarte bună, în timp ce dimensiunile de la interior sunt generoase și pot găzdui fără probleme o căciulă ceva mai voluminoasă (Navitas Bobble, de exemplu). Gulerul este gros, înalt și protejează fața până la nivelul nasului.

Jacheta este dublată de căptușeală fină, iar mânecile au reglaje asigurate cu velcro. De asemenea, fermoarul este prevăzut cu protecție la bărbie, iar baza jachetei este ajustabilă cu ajutorului reglajului elastic

Jacheta este dublată de căptușeală fină, iar mânecile au reglaje asigurate cu velcro. De asemenea, fermoarul este prevăzut cu protecție la bărbie, iar baza jachetei este ajustabilă cu ajutorului reglajului elastic.

Jacheta

Este echipată cu două buzunare exterioare, fermoar rapid, dublat cu velcro (popularul „arici”) și dotat cu protecție la bărbie (elimină neplăcerile provocate de prinderea firelor de barbă în fermoar). În bază regăsim un reglaj elastic, care fixează sigur jacheta pe corp și previne pierderea de aer cald. La interior mai are un buzunar asigurat cu velcro. Perforată fin și croită dintr-un material catifelat, care nu aderă la materiale mai poroase de tipul polar etc, căptușeala ajută costumul să poată fi îmbrăcat foarte ușor peste haine intermediare, indiferent de țesătura acestora.

Pantalonii costumului sunt prevăzuți cu buzunare asigurate cu fermoare rapide și capse duble la închiderea din talie

Pantalonii costumului sunt prevăzuți cu buzunare asigurate cu fermoare rapide și capse duble la închiderea din talie

Pantalonii

Croiți din același material ca și jacheta, pantalonii au două buzunare asigurate cu fermoare rapide, reglaje la baza piciorului prevăzute cu velcro și, pentru o fixare foarte bună, în talie au două zone elastice care lasă loc pentru adăugarea unui tricou sau a unei bluze.

Observații

În privința aspectelor care credem că pot fi îmbunătățite, menționam că adăugarea sistemului NIA (vezi video mai jos) ar aduce categoric un plus de versatilitate jachetei, dublarea acesteia în zilele foarte reci cu fleece-ul Atlas fiind o opțiune excelentă. Cât privește rezistența la uzură, revenim cu o recenzie detaliată după o perioadă mai îndelungată de folosire, timp în care îi vom testa și aceste calități.

Concluzie

Navitas All Season Suit ține departe umezeala și te protejează eficient împotriva ploilor scurte, a burniței, a vântului etc. În același timp, menține la interior o temperatură constantă și un confort termic plăcut, atât în cazul efortului fizic constant cât și în situații care implică ore întregi de inactivitate.

NVTS All Season - un costum de vreme rece, foarte ușor și extrem de practic

NVTS All Season – un costum de vreme rece, foarte ușor și extrem de practic

Preț

Listat în magazinele partenere NAVITAS România la puțin peste 600 lei și disponibil în dimensiunile S, M, L, XL și XXL, recomandăm All Season Suit ca o opțiune serioasă dacă ești în căutarea unui costum care să răspundă pozitiv la mai toate situațiile pe care le vei întâlni pe vadul de pescuit.

Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Facebook a importatorului NAVITAS în România, la adresa facebook.com/Navitas Angling Romania

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE![kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *