Nu pesti, nu povesti, pur si simplu XXL

Pentru mine, orice partidă la crap mai scurtă trei zile nu se numește pescuit la crap. Îl refuz din toate punctele de vedere și mă opun unei astfel de practici.

Partidele de pescuit la crap ar trebui să se desfășoare pe cel puțin trei zile

Partidele de pescuit la crap ar trebui să se desfășoare pe cel puțin trei zile

Perioadele scurte de timp înseamnă și nădire necorespunzătoare. Ba mai mult, nici cantitativ nu poți să te adresezi corect peștilor. Săculeții de nadă sau porumb ies din calcul în ce mă privește.

Bilele sunt unica mea opțiune. Pentru a da randament, este nevoie de timp. Bila în general schimbă informație cu apa într-un timp mai lung, însă, din momentul în care începe să lucreze, nici o alta nadă nu îi va face fața. Nu are cum. Spre deosebire de alte momeli, bila asigură și selecție.

Boiliesul - cea mai selectiva nadă în ceea ce privește exemplarele mari de crap

Boiliesul – cea mai selectiva nadă în ceea ce privește exemplarele mari de crap

Lacurile unde stocul de crapi de peste 10 Kg nu este în număr mare este, după părerea mea, cel mai bun teren de a testa calitățile unei bile, fie solubilă sau fiartă. Personal îmi plac abordările cu bile tari, solubilele fiind doar un stimul menit să atragă exemplarele pe vad mai repede.

Sunt de părere ca bila tare oferită ca nada este singura metodă care va ajuta crapii sa ia în greutate prin calitatea componentelor din care este compusă. Solubila intră în aceasta categorie din momentul în care pe vad s-au instalat deja peștii.

Ca și peletele ce pot fi atașate prin sac solubil lângă cârlig, aceasta clasă de nade cu timp rapid de dizolvare poate fi un as în mâneca oricărui pescar doar în momentul în care vadul format a început să producă prezentări.

O strategie corectă și o nadă potrivită îți vor aduce întotdeauna pești pe saltea

O strategie corectă și o nadă potrivită îți vor aduce întotdeauna pești pe saltea

Îmi plac partidele pe balastiere foarte mult. Prefer acele bazine care nu dețin în număr ridicat exemplare capitale, pentru că mă stimulează să dezvolt strategii care să îmi asigure capturi.

Îmi place să petrec timp în așteptarea unor astfel de exemplare. Fiecare crap prins în astfel de condiții crește valoarea bilei folosite ca nadă și momeala la cârlig.

Crapii mari aduc un plus de valoare nadelor la care au fost prinși

Crapii mari aduc un plus de valoare nadelor la care au fost prinși

Lacul Varlaam a fost pentru mine o provocare în acest sezon. Am stabilit un ecart de zile caniculare în care aveam să ajung acolo pentru a da startul unui proiect video care nu face obiectul discuției.

Ținta partidei au fost crapii mari ai sectorului B. Durata partidei a fost de 4 zile și 3 nopți. Echipa CPK a susținut această partidă prin bilele pe care mi le-a pus la dispoziție – Gama XXL, dezvoltată de Ciprian Ene. Am bifat startul aici cu 10 kg, atât tari cât și solubile. O cantitate moderată, dar menita să atragă atenția crapilor pe întreaga durată.

Am pescuit plantat, așa că au fost mai mult decât suficiente cantitativ. La o temperatura nocturnă de 35 de grade Celsius constanta pe durata partidei, este ușor să îți imaginezi ce a trebuit să îndur ziua. Cu toate astea, mi-am atins scopul.

Un superb crap comun înțepat pe Varlaam

Un superb crap comun înțepat pe Varlaam

Dar în final, nu este suficient acest tip de partide de tip “stalking” pentru a evidenția calitatea momelii. Și asta chiar dacă bila a fost pescuita în diferite perioade ale anului și pe diferite standuri.

Este nevoie și de o partidă de volum, unde concurența pe hrană este ridicată. Aici se evidențiază capacitatea momelii de a menține pe vad exemplare de crap în număr ridicat, chiar dacă volumul de nadă oferit este sub-proporționat în raport cu numărul exemplarelor care așteaptă hrana.

Ca sa fiu mai exact, 1 kg de bile în mijlocul partidei, pe un carpodrom, oferite ca nada, va fi consumat în mai puțin de o oră!

Daca sunt tari, mai scapă câteva bile pe ici-colo, datorită timpului ridicat de care au nevoie pentru a emite semnale crapilor. Acesta este modul în care poți tine un vad activ pe o perioadă mai lungă și cu un volum mai scăzut de nadă: Boilies-ul, nu solubila!

Nadele complementare ajută la mentinerea crapilor pe vad și la evidențierea momelilor de la cârlig

Nadele complementare ajută la menținerea crapilor pe vad și la evidențierea momelilor de la cârlig

Pe un carpodrom se pierde multă energie dacă exemplarele capturate sunt de dimensiuni medii.

Pe un astfel de bazin îmi place să devin selectiv referindu-mă la talia peștilor capturați. Sigur că apreciez și mă bucur de fiecare crap care ajunge pe saltea și înapoi în apă, dar sunt mai defensiv când vine vorba de energia pe care o pierd în dril, lansare și nădire, motiv pentru care bila trebuie să îmi asigure selecție pe un carpodrom.

XXL are o carte de vizită puternica în piața crapista românească. Mai că se desprinde de brand-ul CPK și orbitează în jurul acestuia ca un satelit de sine stătător, care prinde conturul unui brand distinct. Partida de la Varlaam mi-a alimentat aceasta teorie. Dar este nevoie de mai mult de o partida pentru a iniția o astfel de afirmație.

Lacul Hermes Periș pentru mine este lacul anului 2016 . Aici urma să petrec trei zile care să îmi dovedească că CPK XXL asigură selecție pe vad, tine peștii în zonă și face aceste lucruri în condițiile în care această partidă are o particularitate în plus, adică iese din normal.

Lacul Hermes Peris, un mic paradis al crapilor cu greutate

Lacul Hermes Peris, un mic paradis al crapilor cu greutate

Cele 3 zile rezervate pe standul 15 al lacului Hermes aveau să vină în urma a 10 zile de concurs în care cantitatea de nadă lansată la apă a depășit pragul de (Atenție!) 2,5 TONE! Clar că peștii sunt sătui, și mare lucru nu are cum să iasă la mal la prima vedere. Nimic mai fals!

Hrana de calitate nu va fi refuzată niciodată de crapi. Deși la start am bifat câteva exemplare sub pragul de 9 kg, în a două, și în special în a treia zi am avut parte de pești frumoși.

Le Periș am nădit și am pescuit doar ziua

Le Periș am nădit și am pescuit doar ziua

Pentru a complica testul, am pescuit exclusiv ziua. Noaptea am înregistrat trăsături, însă fără să nădesc. Tot ce a tras a venit în urma nădirii de pe timpul zilei. Evident, varianta fiarta a XXL-ului.

Am preferat ca noaptea să mă odihnesc. Nu m-am aflat sub presiunea cantității pentru că sunt totuși la o partidă de placere, nu la un concurs. Mai mult, pauza de nădire din timpul nopții nu a fost un risc, ci un ecart de timp necesar ca bilele tari să se activeze și să îmi aducă pești în zorii zilei. Am pescuit ergonomic (dacă îmi permiteți exprimarea) și selectiv totodată.

Crapii de Periș n-au întârziat foarte mult la apelul XXL

Crapii de Periș n-au întârziat foarte mult la apelul XXL

Capturile au fost multe raportat la fotografiile atașate acestui material. Chiar și asa, consider că atesta și alimentează teoria mea. Nu pești, nu povești, pur și simplu XXL!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *