Cum sa legi corect nodul fara nod la montura cu fluorocarbon

Pentru că tot mai mulți pescari cu experiență recomandă primăvara folosirea monturilor cât mai discrete, legate în special cu fluorocarbon, ne-am gândit să acordam puțină atenție unui aspect aparent mai puțin important: nodul fără nod. Ai legat în timp câteva forfacuri cu monofilament, dar ai avut surpriza ca spirele nodului să cedeze la înțepare și invariabil să pierzi peștele?

Montura cu fluorocarbon - legarea corectă a nodului fără nod

Montura cu fluorocarbon – legarea corectă a nodului fără nod

Ei bine, motivele pot fi multiple, iar pentru a ne da seama exact de ce se întâmplă trebuie să vedem forfacul folosit de tine. Ca idee, dacă folosești un monofilament de calitate și legi nodul fără nod corect, nu ar trebui să ți se desfacă. O problemă de care mulți se lovesc atunci când leagă cârligele cu monofilament vine de la un foarte mic și subtil detaliu: înfășurarea spirelor nodului fără nod în sens greșit.

Dacă privești atent ochetul cârligului, observi că acesta are două laturi total diferite. Una e foarte sveltă și rotundă, iar cealaltă, acolo unde sârma a fost tăiată pentru a închide ochetul, este ascuțită și, de cele mai multe ori, chiar foarte abrazivă.

Dacă înfășori spirele nodului fără nod începând dinspre partea tăioasă, care închide ochetul, atunci, la fiecare crap înțepat, e posibil să ai probleme serioase. Mecanica de înțepare a forfacului este la fel de eficientă, dar în timpul drilului, când nodul se va contracta sub tensiunea aplicată de pește, monofilamentul va fi tensionat către partea abrazivă a ochetului, iar asta se poate finaliza cu încă un pește pierdut.

Soluția este să începi de fiecare dată rotirea primei spire dinspre partea zveltă a ochetului. Pentru o și mai mare siguranță, îți recomand să te și întorci cu două sau trei spire pe deasupra nodului. Aceste spire au rolul de a fixa și mai bine nodul și de a nu lăsa firul de păr să alunece în lateralul cârligului, atunci când aplici tensiune pe nod.

Dacă legi deja cârligele în acest fel și tot ai probleme, atunci cred că este vorba de tipul de cârlig pe care îl folosești. Cârligele cu ochetul foarte aplecat spre interior, spre deosebire de cele cu ochetul ușor înclinat, drept sau înclinat pe spate, tind să pună o presiune ceva mai mare pe fir, care poate ceda mai repede.

Cu cât ochetul cârligului va fi curbat mai agresiv spre interior, cu atât suprafața de material pe care va fi exercitată presiunea în timpul drilului va fi mai mică, iar asta va supune firul mono la un stres mare în acea zonă. Firul va ceda în acel punct.

Sfatul nostru este să folosești doar cârlige cu ochetul drept sau înclinat pe spate când vrei să legi forfacuri cu monofilament. Iată pașii necesari pentru legarea corectă a monturii cu fluorocarbon:

1. Începe prin a pune momeala pe firul de păr

1. Începe prin a pune momeala pe firul de păr

2. Treci firul prin spatele ochetului, așa cum se vede în foto

2. Trece firul prin spatele ochetului, așa cum se vede în foto

3. Atenție! Începe de fiecare dată rotirea primei spire dinspre partea zveltă a ochetului

3. Atenție! Începe de fiecare dată rotirea primei spire dinspre partea zveltă a ochetului

4. Înfășoară 8-10 spire în jurul tijei cârligului

4. Înfășoară 8-10 spire în jurul tijei cârligului

5. Pentru siguranță adaugă două-trei spire pe deasupra nodului

5. Pentru siguranță adaugă două-trei spire pe deasupra nodului

6. Trece firul înca odată prin spatele ochetului și...-gata.

6. Trece firul înca odată prin spatele ochetului și… gata. Nodul este legat corect!

Dacă legi nodul urmând indicațiile de mai sus, ai toate șansele ca peștii înțepați să ajungă cât mai des în minciog.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

4 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *