Navitas Hooded Soft Shell – CRAP24 Review

Probabil mulți dintre voi ați făcut cunoștință deja cu jachete care beneficiază de tehnologia Softshell și sunteți familiarizați cu materialul din care sunt croite și cu calitățile acestuia. Dar ca să recapitulam pentru cei care-au uitat și să precizăm pentru cei care n-au fost interesați de detalii mai tehnice, în mare, softshell-ul este un material de ultimă generație, rezistent la apă și la vânt.

Atenția la detalii este caracteristică mărcii Navitas

Atenția la detalii este caracteristică mărcii Navitas

De asemenea, în ciuda densității țesăturii, softshell-ul permite corpului să respire, facilitând transferul de vapori de apă dinspre interior către exterior. Una peste alta, e un fel de 3-1 dacă vrei: te protejează de ploi scurte de vară, te ferește de vânt și nu e deloc prietenos cu transpirația. Pentru munțomani – și nu numai, un softshell reprezintă un articol de îmbrăcăminte esențial.

De fapt, dacă ieșirile în natură nu-ți sunt străine, prezența unei astfel de jachete (sau pantalon) în bagaj este obligatorie. Așa că dacă-ai călcat vreodată într-un magazin dedicat expedițiilor outdoor în general și pe munte în special, n-ai cum să nu fi întâlnit o astfel de jachetă. Iar ca pescar, în principiu, indiferent de anotimp, vei avea nevoie de ea. Cu precădere în sezoanele mai reci când, credeți-ne, va fi o binecuvântare să o ai în geanta cu haine!

Jacheta NVTS Soft Shell protejează excelent împotriva vântului

Jacheta NVTS Soft Shell protejează excelent împotriva vântului

Și cum pescuitul este o activitate care se desfășoară în condiții similare drumețiilor pe munte sau ieșirilor în natură în general (poate ceva mai static pentru unii, dar mediu este același), n-a durat foarte mult până softshell-ul a fost îmbrățișat și de producătorii de haine dedicate pescuitului, Navitas Angling fiind unul dintre ei. Având oricum conexiuni directe cu articole de vestimentație dedicate activităților outdoor, Navitas a intuit rapid că avantajele materialului sunt mai mult decât potrivite pentru sesiunile de stat pe apă și așa a luat naștere celebra jachetă Navitas Hooded Soft Shell.

Jacheta Navitas Hooded Soft Shell

Jacheta Navitas Hooded Soft Shell

La scurtă vreme după ce marca Navitas a fost reprezentată oficial în România, în mod inevitabil Softshell-ul lor a ajuns și în bagajele noastre. Se întâmpla în urmă cu două sezoane și, încă de la prima închidere a fermoarului, a devenit parte din echipamentul favorit. Fiecare buzunar, reglaj, fermoar și cusătură erau finisate perfect și exact în locul unde trebuiau să fie.

Când vine vorba de cumpărat haine din magazinele de pescuit, în general mai ai parte de surprize. În cele mai multe cazuri, deloc plăcute. Ba nu se potrivesc dimensiunile cu cele marcate pe etichete, ba mânecile-s mai scurte în raport cu restul bluzei, ori pur și simplu croiala este una elementară și deloc gândită din punct de vedere practic. Probabil unii producători sunt de părere că-i suficient să-și atașeze logo-ul recunoscut pe un anumit segment de echipament dedicat pescarilor, ca mai apoi, profitând cumva de ceea ce se numește transfer de credibilitate, produsul se vinde de la sine. În fine, nu vrem să mergem mai departe, ideea este că fiind extrem de confortabil și funcțional, softshell-ul Navitas a format imediat simbioză perfectă cu restul echipamentului pe care-l aveam.

Protecție împotriva vremii
Gulerul înalt și croiala specială a glugii protejează excelent împotriva vântului

Gulerul înalt și croiala specială a glugii protejează excelent împotriva vântului

Țesătura foarte respirabilă a jachetei (5000 g vapori/cm2/24h), dublată de un strat repelent adăugat din fabrică materialului pentru a-l face rezistent la apă (rezistență: 5000 mm/24h), alături de gulerul înalt și designul excelent al glugii (fiind ceva mai adâncă decât majoritatea, protejează foarte bine periferic) oferă protecție remarcabilă împotriva ploilor moderate.

Respirabilitate
Mânecile sunt reglabile și asigurate cu velcro (arici)

Mânecile sunt reglabile și asigurate cu velcro (arici)

În condiții foarte umede, jacheta are o respirabilitate peste medie și un timp de uscare superior, comparativ cu alte haine similare pe care le-am purtat. Deși materialul este dublat de un strat de micro fleece (material din lână sintetică, moale la atingere, care conferă un anumit grad de confort termic), jacheta nu menține mai deloc transpirația la interior (atâta vreme cât nu porți un tricou din bumbac direct pe piele) și se usucă destul de repede. După o ploaie moderată, pusă neîmpăturită la uscat în spațiu aerisit, jacheta se usucă destul de rapid. De asemenea, având buzunare foarte generoase, deschiderea lor în cazul unui efort susținut (cum ar fi datul la vâsle) facilitează o ventilație suplimentară, eliberând rapid excesul de căldură atunci când lucrurile tind să „se aburească”.

Mobilitate / Confort

Croiala tehnică și reglajele inteligent plasate (glugă, mâneci și talie) au clar avantaje lor, însă faptul că materialul este ușor elastic atunci când este supus la tensiune oferă un plus de confort, lăsându-ți o mare libertate de mișcare în momentele în care chiar ai nevoie (lansări repetate, nădire cu cobra, vâslit etc). Contrar suratelor dedicate mersului pe munte, softshell-ul Navitas nu e desenat urmând modelul „slim fit„. Este ceva mai larg și lejer decât cele care trebuie să facă față stâncilor și traseelor montane, însă tocmai asta îl face și mai potrivit pentru pescari. Nu te ține la mâneci când ai de lansat o montură către orizont și nici nu „crapă pe tine”, când îți tragi o bluză pe dedesubt.

Greutate
Toate buzunarele jachetei sunt prevăzute cu protecție împotriva apei, iar fermoarul principal ascunde cheița într-un buzunar special

Toate buzunarele jachetei sunt prevăzute cu protecție împotriva apei, iar fermoarul principal ascunde cheița într-un buzunar special

Deși la prima vedere poate părea un aspect mai puțin important în pescuit, în anumite situații (în mod special în pescuitul de competiție) greutatea echipamentului pe care-l îmbraci poate avea un cuvânt de spus în economia partidei de pescuit. După 3-4 zile de pescuit în condiții nefavorabile, avantajele unui echipament ușor devin evidente. Cântărind puțin peste 700 g (mărimea S), putem spune că jacheta nu adaugă greutate considerabilă în raport cu ceea ce oferă. Una peste alta, nu ne-ar fi deranjat dacă era o idee mai ușoară, deși asta s-ar putea traduce printr-un material ceva mai subțire și mai puțin protector.

Atenția la detalii
Unul dintre avantajele soft shell-ului este că se usucă la scurtă vreme după ședința foto

Lasă-i să te stropească! – Unul dintre avantajele soft shell-ului este că se usucă la scurtă vreme după ședința foto

Întocmai ca restul hainelor Navitas, Soft Shell-ul NVTS este de o calitate remarcabilă. Plecând de la tiparul cusăturilor și terminând cu croiala sau protecția la apă a tuturor fermoarelor, absolut orice detaliu pare foarte atent controlat și gestionat. De asemenea, prezența minimalistă a logoului și accesorizarea discretă a cheițelor de la fermoare cu însemnele Navitas sunt elemente care categoric dau o notă distinctă jachetei.

Cheițele fermoarelor sunt accesorizate discret cu logoul Navitas

Cheițele fermoarelor sunt accesorizate discret cu logoul Navitas

Toate scot în evidență Soft Shell-ul NVTS și-i conferă o lumină favorabilă într-o mare de produse mediocre din punct de vedere al designului. De fapt, jacheta urmărește exact tiparul pe care Mark Munson (proprietarul NAVITAS „Apparel for Living”) l-a urmărit încă de la lansarea mărcii, și anume de a crea o serie de haine care pot fi purtate nu doar la pescuit și în activității outdoor, ci și în viața de zi cu zi.

Iată și un scurt material video în care Mark prezintă calitățile jachetei:

Preț și dimensiuni

Listat în magazinele partenere NAVITAS România la puțin peste 400 lei, Navitas Hooded Soft Shell nu este o jachetă tocmai ieftină, însă își justifică categoric prețul prin calitățile pe care oferă. De asemenea, fiind croită dintr-un material foarte rezistent la uzură (după două sezoane de purtat intens jacheta arată ca nouă), pe termen lung prețul nu mai pare unul atât de mare. Disponibilă în două tonuri de verde și în dimensiunile S (40-42), M (42-44), L (44-46), XL (46-47) și XXL (49-52),  jacheta răspunde pozitiv indiferent de măsura pe care o cauți.

Concluzie
Detalii jachetă NVTS Hooded Soft Shell

Detalii jachetă NVTS Hooded Soft Shell

Pe scurt, Navitas Hooded Soft Shell este pur și simplu un „must have” pentru orice pescar care caută o jachetă all-around. Ține departe umezeala și te protejează eficient împotriva ploilor scurte, a vântului etc. În același timp, menține la interior o temperatură constantă, un confort termic plăcut și permite eliminarea vaporilor de transpirație. Așa că treci peste aspectul prețului aparent nu tocmai prietenos cu buzunarul și nu uita să ne mulțumești mai târziu.

Cum am testat?

Am purtat și-am „abuzat” jacheta pe parcursul a două sezoane, majoritatea partidelor de pescuit fiind medii spre lungi (3-4 zile). În ciuda situațiilor și a condițiilor destul de variate pe care le-am întâlnit, jacheta a făcut față de fiecare dată testelor prin care a trebuit să treacă în zilele de stat pe apă. Ba mai mult, după două sezoane jacheta s-a păstrat ca nouă.

După două sezoane de vreme dificilă și nenumărate ședințe foto, jacheta Navitas Hooded Soft Shell s-a păstrat ca nouă

După două sezoane de vreme dificilă și nenumărate ședințe foto solicitante, jacheta Navitas Hooded Soft Shell s-a păstrat ca nouă

Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Facebook a importatorului NAVITAS în România, la adresa facebook.com/Navitas Angling Romania

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE![kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *