Nade si momeli de crap cu libelule

Nadele și momelile de crap care conțin „libelule” sunt de ceva vreme în piață, ba chiar într-o gamă foarte variată. Dar mai întâi să lămurim însă denumirea. Popular, li se spune libelule, dar ele sunt, de fapt, larvele unei muște pitice, asemănătoare cu țânțarii, dar care nu pișcă. Sunt peste 2000 de specii de chironomide (termenul științific) și trăiesc în mai toate mediile acvatice de pe planetă.

Varietate de nade și momeli pe bază de larve de chironomide

Varietate de nade și momeli pe bază de larve de chironomide

Deși sunt de mai multe culori, cele roșii predomină, mai ales la noi în țară. Datorită conținutului mare de hemoglobină, sunt foarte rezistente în medii fără mult oxigen, ape mâloase (specifice țării noastre), și sunt o adevărată delicatesă pentru crapi, fiind și o hrană foarte nutritivă (sunt foarte bogate în fier). Observând faptul că, mai ales primăvara, crapii scurmă mâlul de pe fundul apei în căutarea lor, crăpării s-au gândit că n-ar fi rău să producă niște nade și momeli care să conțină, într-o formă sau alta, aceste larve.

Astfel, au apărut mixuri pentru nădit, apoi boiliesuri și pelete, și chiar lichide atractante cu aroma respectivă. Personal, nu ies pe baltă în perioada martie – iunie fără cel puțin o combinație nadă-momeală pe bază de chironomide. În fruntea topului sunt groundbaitul, eventual unul care conține şi cânepă, și chironomidele lichefiate de la CC Moore.

Folosesc nadele cu chironomide mai ales ca element de atracție, la nădire și în săculeții solubili atașați de monturi, chiar dacă la cârlig folosesc ceva din altă gamă. Desigur, există foarte mulți producători care au scos pe piață boiliesuri și pelete cu aromă de chironomide – Berkley, Mainline, Bait Zone, Sticky Baits și mulți alții, oferta e cât se poate de generoasă.

Sac solubil cu pelete, îmbibat cu "libelule" lichefiate

Sac solubil cu pelete, îmbibat cu „libelule” lichefiate

Importatorii și distribuitorii români sigur știu să te îndrume către marfa potrivită. Larvele de chironomide sunt o alegere bună mai ales primăvara, în sezonul lor de vârf. A nu se înțelege că în alte anotimpuri trebuie ignorate. Am prins crapi frumoși la pelete de “bloodworm”, cum se numesc în engleză, de primăvara și până toamna târziu, uneori în plină caniculă.

Pelete, groundbait și lichid de chironomide

Pelete, groundbait și lichid de chironomide

Important este să le dai o șansă, mai ales dacă altceva nu merge și ai la dispoziție o zonă cu apă mică. De asemenea, dacă apele nu sunt înghețate și ai parte de o iarnă blândă – așa cum se dovedește a fi cea din acest an – nadele bogate în libelule sunt o alegere foarte potrivită. Alături de viermuși sunt o ofertă greu de refuzat.

Nadele cu chironomide sunt o adevărată delicatesă pentru crapi

Nadele cu chironomide sunt o adevărată delicatesă pentru crapi

Dacă mai e și fundul mâlos, șansele de a prinde cu ele crapi acolo cresc considerabil, iar faptul că pescuiești puțin diferit de restul pescarilor nu poate fi decât un alt mare avantaj în favoarea ta. Fir întins!

Ți-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *