Nada de crap pe apa rece – Bird food sau Fish meal?

Oare ce să folosesc la final de sezon, pe apă rece, când crapii devin din ce în ce mai necooperanți? Să merg pe boiliesurui rulate cu un Bird food (nadă pe bază de făină de cereale) sau pe credinciosul Fish meal (nadă pe bază de făină de pește)? Iată un subiect interesant, pe marginea unei teme foarte dezbătută şi fără un răspuns absolut.

Cu riscul de a-i dezamăgi pe unii, pescuitul la crap nu este o ştiinţă exactă. Există, totuşi, teorii bazate atât pe observaţiile făcute de marii pescari de-a lungul timpului, cât şi pe studiile ştiinţifice despre metabolismul crapului.

Boliesuri de iarnă - mix pe bază de bird food, aromă de fructe

Boliesuri de iarnă – mix pe bază de bird food, aromă de fructe

În principiu, printre pescari există credinţa că fish meal-ul e mai potrivit pentru vreme caldă şi bird food-ul pentru apă rece, lucru care e, în mare parte, adevărat. Puteţi încerca oricare dintre bird food-urile celebre de la producătorii importanţi, dar asta nu înseamnă că fish meal-urile ies din discuţie.

Principala problemă a unui fish meal în perioada de iarnă este conţinutul de uleiuri, care riscă să congeleze odată ajunse în apă, împiedicând dispersia aromelor şi scăzând astfel atractivitatea momelii.

În plus, o hrană uleioasă este mult mai greu de digerat iarna de către o vietate cu sânge rece, ca să nu mai vorbim de faptul că, “ajutată” de faptul că metabolismul crapilor este foarte încetinit, hrana uleioasă rămâne mult mai multă vreme în intestinele lor, suprimându-le senzaţia de foame şi, implicit, nevoia de a căuta altceva de mâncare.

Fish meal-urile sunt foarte indicate pe vreme caldă în primul rând datorită faptului că grăsimile sunt foarte uşor convertite în energie, în timp de proteinele sunt folosite pentru întreţinerea şi repararea ţesuturilor şi pentru creştere. Bird food-urile nu conţin multe proteine, în mod obişnuit, dar sunt bogate în grăsimi uşor digerabile.

Din fericire, alegerile noastre sunt uşurate de oferta bogată de pe piaţă şi mai ales de faptul că, mai nou, cele mai multe mixuri serioase sunt amestecuri de fish meal şi bird food, în diverse proporţii, la care se adaugă alte ingrediente importante, care să echilibreze conţinutul de proteine, carbohidraţi şi grăsimi al mixului final.

Unii pescari englezi au o reţetă relativ simplă pentru iarnă – 50 % mix pe bază de fish meal, 50 % mix pe bază de birdfood, plus o aromă, sau un amestec de arome, de fructe. În concluzie, nu se pune problema să transformăm în adevăr absolut afirmaţia că fish meal-urile nu prind peşte iarna, ci doar să acceptăm că un mix majoritar de bird food şi o aromă dulce, fructată, înseamnă mai multe şanse să prindem peşte. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

1 Comment

  1. monturiporumb.ro

    24 aprilie 2014 at 7:41 pm

    Catalin ma bucur ca punctezi aceasta problema cu nada utilizata pe timp rece, esential este ca crapul agreeaza nada pe baza de bird-food mai usor de digerat pe perioada sus amintita iar vara când mustaciosul se hraneste intens pentru asimilarea grasimilor folosind nada de boilies pe baza de fish-meal bogate in proteina.Cum spuneai la final cu retetele englezilor cu jumi-juma este o alternativa care poate fi luata in calcul. monturiporumb.ro

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *