Monturi si momeli de primavara

Oare ce tip de montură ar fi potrivită acum, la început de sezon? Iar în privința momelilor, unde lista este limitată doar de imaginația pescarului, în ce-ar trebui să-mi pun speranțele primăvară, când crapii sunt încă mofturoși? Să pescuiesc oare cu monturile care mi-au dat randament tot sezonul sau poate ca ar trebui totuși să schimb ceva în abordare?

Crap comun de primăvară, pescuit la boiliesuri de 10 mm

Cătălin cu un crap comun de primăvară, pescuit la boiliesuri de 10 mm

Primăvara, atâta timp cât apele sunt încă reci și crapii nu se hrănesc frenetic, prefer să folosesc tacticile clasice pentru ape reci, începând de la localizare, monturi, momeli și strategii de nădire. În consecință, încerc să reduc la minimul posibil dimensiunile tuturor elementelor care compun montura, pentru a face prezentările cât mai apetisante și greu de refuzat.

Cârlige foarte mici, nu mai mari de nr. 6 (bineînțeles, în funcție de modelul folosit – sunt modele la care nr. 6 e mai mare decât nr. 4 la alte modele), de preferat chiar 8. Există unii pescari care refuză să folosească monturi cu cârlige atât de mici indiferent de situație, dar eu am prins pești foarte mari cu cârlige foarte mici, important este ca tot ansamblul să funcționeze perfect, inclusiv mâna pescarului. Revenind, este indicat să folosim fire de cârlig foarte moi, de preferat fără cămașă de plastic, pentru ca absorbția monturii să se facă fără probleme.

Montură combi, momeală mică și cârlig cu dimensiuni reduse, o combinație foarte eficientă primăvara

Montură combi, momeală mică și cârlig cu dimensiuni reduse, o combinație foarte eficientă primăvara

Monturile mele favorite de primăvară sunt cele destinate pop up-urilor (datorită atracției rapide e care o exercită și a faptului că sunt ușor de observat). Cel mai des folosesc o montură combi (un segment de fluorocarbon plus unul de fir mătăsos), sau montură de tip Chod (Whity Pool e una dintre cele mai eficiente pe care le cunosc), adică un segment scurt și puțin curbat dintr-un fluorocarbon rigid, care să păcălească, pe cât posibil, vigilența crapilor.

Fie că folosești porumb artificial sau boiliesuri, primăvara momelile trebuie să aibă dimensiuni foarte mici, să fie ușor de apucat și înghițit

Fie că folosești porumb artificial sau boiliesuri, primăvara momelile trebuie să aibă dimensiuni foarte mici, să fie ușor de apucat și de înghițit

Dimensiunile momelilor, fie că e vorba despre semințe, boiliesuri, plastice sau combinații ale acestora, trebuie adaptate la tipul și dimensiunile cârligului, așa că vom avea de-a face, în cele mai multe cazuri, cu momeli de cârlig de dimensiuni foarte mici, ușor de apucat și înghițit. Una dintre combinațiile mele preferate pentru începutul de sezon este o montură blow back cu anou, cârlig nr. 8 și o peletă cu aromă de chironomide (larve de libelulă, cum li se spune pe la noi, în limbaj popular).

Montură de primăvară, cu fir mătăsos și momeala critic echilibrată de mare vizibilitate

Montură de primăvară, cu fir mătăsos și momeala critic echilibrată de mare vizibilitate

Pe cârlig atașez și un săculeț cu pelete și groundbait cu aceeași aromă, sac pe care-l îmbib apoi cu chironomide lichefiate, pentru un plus de naturalețe și atracție. O altă montură pe care o folosesc este una extrem de simplă, cu un boilies critic echilibrat foarte viu colorat, legat direct pe firul de păr, fără alte elemente metalice sau de plastic care să intervină în montură. În definitiv, dacă ai localizat corect peștii și pescuiești simplu, rezultatele nu au cum să întârzie. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

4 Comments

 1. monturiporumb.ro

  28 martie 2014 at 7:33 pm

  Catalin este foarte apreciat de mine si nu face altceva decat sa ne prezinte un pescuit de finete aplicat la inceput de sezon când crapii sunt foarte lenesi in a cauta hrana.
  De multe ori ajungem sa prindem cateva exemplare in aceasta perioada numai daca carligul cu momeala parasuteaza in perimetrul unde se afla acestia.Asta e începutul sezonului si trebuie sa intelegem ca nu întotdeauna exista „miere la stup”.
  Iata ca in monturile de crap confectionate primavara apare montura mea favorita pe care am inceput sa o ador datorita performantelor remarcabile pe care o detine: MONTURA COMBI.
  Sa fiu sincer când Catalin a ajuns si la momeala de peleta de chironomide pe montura blow-back deja este tot ce se poate face de-un pescar cu experienta pentru a avea randament maxim intr-un pescuit pe apa rece cu pesti lenesi in deplasare si hranire alaturi de localizarea exemplarelor.
  Nadirea folosita de Catalin „groundbait si pelete imbibat in arome de chironomide” ar fi o alternativa si de ce nu o groundbait de tuti-fruti sau scopex combinat cu 1kg de viermusi congelati sau vii alimentat de un aditiv de viermi de la sensas sau alta firma care are in patrimoniu acest aditiv asemanator ca compozitie.
  Si pe firul de par sau pe Maggot-clip(fiecare alege ce doreste) binenteles viermi Enterprise cu aroma de worm&shrimp.
  Daca va spun ca in fiecare zi confectionez 40-50 monturi combi si ma opresc si mai accesez siteul meu preferat CRAP24.R0 monturiporumb.ro

 2. dragos

  14 aprilie 2015 at 9:23 pm

  Vreau si eu sa stiu ce momeli se folosesc primavara la crap multumesc

  • Crap24

   14 aprilie 2015 at 9:52 pm

   Dargos,
   După cum spune și Cătălin mai sus, poți folosi mai multe tipuri de momeli. Fie că pescuiești cu semințe preparate, boiliesuri, plastice sau combinații ale acestora, ideea este să fie mici și ușor de aspirat. De asemenea, ideal ar fi ca și cârligele nu să fie foarte mari (în funcție de producător, nr. 6 ar fi o alegere potrivită pe apă rece). Iar dacă vrei ceva exemple mai concrete, poți merge pe pop up-uri (10-12 mm) puse pe monturi dedicate(Witty poool, rigida articulata etc)sau chiar boiliesuri solubile (14-16 mm) cât mai proaspete. Iar dacă în privința momelilor ai de unde alege, află că acum, mai mult ca niciodată, localizarea peștilor este absolut esențială!
   Fir întins și nu uita să ne dai de veste ce și cum ți-a mers partida!

 3. Ion

  21 mai 2018 at 11:32 am

  De unde iau niste momeala pentru caras si crap.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *