Monturi de pescuit la crap in Delta Dunarii

Majoritatea celor care mă cunosc știu că, atunci când trebuie să aleg unde plec la pescuit, destinația preferată este întotdeauna Delta Dunării. Am ajuns aici pentru prima dată în vara în care terminasem liceul și examenele de admitere în facultate, adică prin 1982. După o noapte și o zi petrecute în trenuri schimbate de vreo două ori, un vapor de pasageri și o barcă împinsă de un motor Veterok rusesc mai bătrân decât mine, mă aflam în sfârșit la capătul călătoriei. Aventura începuse în Câmpulung Muscel, micul oraș de munte de unde mă trag și se terminase cu destinația Mila 23.

Delta Dunării - Apusurile de soare ale acestui loc minunat sunt poate unice pe Pământ

Delta Dunării – Apusurile de soare ale acestui loc minunat sunt de o frumusețe cum rar îți este dat să vezi

Odată ajuns aici, am închiriat cu vărul meu o barcă și o pereche de vâsle de la tatăl lui Ivan Patzaichin, vâsle care de altfel au fost furate de niște localnici în prima noapte, împreună cu câteva bagaje pe care uitasem să le băgam în cort în graba noastră de a pleca la culcare, copleșiți fiind de oboseala drumului.

Îmi aduc aminte cu plăcere și, în același timp, cu profundă nostalgie, că am prins atunci atât de mult pește, încât nu l-am putut căra spre casă. De atunci s-au scurs multe veri, dar nu a existat niciuna în care să nu merg cel puțin de două-trei ori la pescuit în Delta Dunării.

În tot acest răstimp lucrurile s-au schimbat într-un mod radical și iată-ne în poziția în care, pentru a avea partide de pescuit la crap reușite în Deltă, trebuie să ne adaptăm cât mai bine maniera și echipamentul de pescuit cerințelor impuse de locul ales. Drept urmare, în acest material vom discuta despre tipurile de monturi recomandate, elementele care le compun și totodată categoriile de fire pe care le recomand în pescuitul la boilies în Delta Dunării.

MONTURI DE CRAP PENTRU DELTĂ

Pentru că în Deltă avem de-a face cu pești sălbatici, extrem de precauți, condiția esențială este ca monturile să conțină cât mai puține elemente constructive. Cu cât montura este mai simplă, cu atât va fi mai eficace. O să vă mire, dar sunt doar două tipuri de monturi pe care le vom folosi în Deltă: montura Inline Semi-fixă și montura Plumb Pierdut.

Sunt convins de faptul că legarea lor nu mai este o necunoscută pentru mulți dintre pescarii de crap, așa că o să insist doar asupra particularităților care țin de acest tip de pescuit.

MONTURA INLINE SEMI-FIXĂ

Foarte utilă atunci când avem șansa abordării unui loc productiv, dar fără agățătură. Ne va fi de mare folos în două variante:

1. Când pescuim perpendicular pe cursul apei, (de pe mal sau dintr-o barcă ancorată în imediata apropiere a malului).

La pescuitul în Delta Dunării, o barcă ancorată in imediata apropiere a malurilor virgine oferă posibilitatea arborării vadurilor altfel inaccesibile

La pescuitul în Delta Dunării, o barcă ancorată in imediata apropiere a malurilor virgine oferă posibilitatea arborării vadurilor altfel inaccesibile

În acest caz montura va fi formata din:

– Tub Anti Tangle (40cm)

– Plumb inline tip Kling On, (îl găsiți la producători precum Fox, Carp System, dar și în variante mai ieftine cu origine locală), cu greutăți cuprinse între 110 și 140 g, alegerea greutății optime făcându-se la fața locului, exclusiv în funcție de puterea curentului apei.

– Fir monofilament pentru forfac, lungime 16-18cm, cu rezistența la rupere cuprinsă între 20 și 25lb (eu folosesc Amnesia proveniență SUA, dar sunt multe alte variante). Condiția esențială este ca firul să fie cât mai rigid, pentru că indiferent cât de mic este curentul apei, montura va fi purtată de acesta și nu va rămâne niciodată exact în locul în care a fost aruncată. În astfel de condiții, apare nevoia de a elimina orice posibilitate de încurcare a monturii în jurul plumbului.

– Vârtej cu anou nr.8. Anoul este cel care permite forfacului permanent o poziționare optimă pe substrat, chiar dacă, așa cum spuneam, plumbul a fost purtat de curent câțiva centimetri sau chiar metri.

– Carlig Wide Gape cu ochet drept. De departe cele mai bune rezultate le-am obținut cu acest model. Explicația eficientei lui este dată de faptul că  funcționează cel mai bine dintre toate modelele în combinație cu monofilamentul utilizat în construcția monturii cu fir de par. La alegerea cârligelor, trebuie sa ținem cont că structurile din adâncurile Deltei sunt dintre cele mai diverse.

Nu folosi varniș pe tija cârligului atunci când pescuești cu monturi legate cu monofilament rigid și pune un stopper pe firul de păr când pui două bile la cârlig

Nu folosi varniș pe tija cârligului atunci când pescuești cu monturi legate cu monofilament rigid. De asemenea, trage un stopper pe firul de păr atunci când pui două bile la cârlig

De la cele care conțin rocă, buturugi intrate în putrefacție și terminând chiar cu diverse obiecte de metal ce ruginesc liniștite pe fundul apei, aici putem avea tot felul de surprize. Ca urmare, alegeți de fiecare dată cârlige foarte rezistente. Mă refer atât la menținerea ascuțimii vârfului, dar și la materialul din care au fost construite, chiar dacă asta ne va forța uneori să alegem un cârlig cu o greutate ceva mai mare.

Cu alte cuvinte, în opinia mea, nu vor fi de folos cârligele ușoare, teflonate, care nu trebuie să vă lipsească din trusa atunci când mergeți la o partidă de plăcere pe baltă sau în regim de competiții. Ele au un vârf ascuțit excelent dar, din păcate, această caracteristică durează prea puțin.

După cum deja știți, modelul Wide Gape este produs de mai multe mărci consacrate, astfel că aveți de unde alege. Privind mărimea cârligelor, funcție de temperatura apei și, implicit, de apetitul crapilor, vom utiliza cârlige începând cu nr.6 și terminând chiar cu nr. 2.

Sfat CRAP24

Dacă folosești monofilament ca fir pentru forfac, NU este necesar să pui varniș siliconic pe tija carligului, mecanica monturii fiind optimă doar în lipsa acestuia. Singurul element în plus care își va dovedi utilitatea este stopper-ul de pe firul de păr, iar asta doar atunci când pui două boiliesuri pe firul de păr.

Atenție! În cazul monturilor semi-fixe este foarte important să blochezi bine vârtejul cu anou în locașul plumbului. Acest lucru va permite declanșarea auto-înțepării.

2. Când pescuim în lungul cursului de apă, ancorați cu barca în amontele locului unde lansam montura.

Este situația optimă, în care se elimină orice posibilitate de încurcare a firului forfacului, deoarece curentul apei lucrează în folosul nostru și întinde aproape perfect montura pe substrat.

Montura inline cu forfac suplu și un singur boilies pe firul de păr

Montura inline, cu forfac suplu și un singur boilies pe firul de păr, este ideală când pescuiești ancorat în lungul cursului de apă

Asta înseamnă că putem beneficia de avantajele utilizării unei monturi fine, construită din componente ușoare, care vor fi mai greu de depistat de către crapi. Așadar, de data aceasta avem nevoie de:

– Plumb inline tip Kling On. Greutate 60-80 g

– Fir textil suplu cu rezistentă la rupere de 15-20lb

-Carlig Wide-Gape nr. 6 sau nr.4

-Agrafă rapidă

-Un con de protecție cu lungime cât mai mare, tip Anti Tangle Sleeve

– Varnisul pentru pe tija carligului, care de data aceasta ne va fi de ajutor.

În aceasta situație, dispare tubul Anti Tangle care nu mai este necesar.

MONTURA PLUMB PIERDUT

Asa cum ați bănuit deja, este montura la care apelăm atunci când avem de-a face cu agățătură diversă sau când pescuim în imediata apropiere a unei buturugi, indiferent că abordăm zona din aval sau din amonte față de structură. În ceea ce privește materialele utilizate, amintim din nou cele două situații diferite privind poziția noastră: când pescuim perpendicular pe curs sau în lungul acestuia.

Montura cu plumb pierdut - soluția ideală când pescuiești la crap în apropierea agățăturilor

Montura cu plumb pierdut – soluția ideală când pescuiești la crap în apropierea agățăturilor

În ambele cazuri  vom înlocui de data aceasta plumbul inline cu un  plumb Kling On cu vârtej și cu un kit tip “plumb pierdut”. În rest, vom folosi exact aceleași materiale descrise mai sus, aferente fiecărei situații în parte.

FIRE DE PESCUIT LA CRAP ÎN DELTĂ

Privind aceasta categorie, sfatul meu este să alegeți întotdeauna monofilamente rezistente, dar cu un grad de elasticitate cât mai mare. Veți descoperi avantajele acestei caracteristici în timpul drilurilor, când o lanseta moale, cu acțiune parabolică și un fir cât mai elastic, vă vor fi de mare ajutor pentru a aduce un crap sălbatic la mal.

Aici firele fără elongație, destinate castingului, nu își au locul. Și de acestă dată vom descoperi mulți producători, dar vă sfătuiesc să eliminați opțiunea achiziției on-line dacă nu cunoașteți deja produsul. Este esențial ca înainte de cumpărare să-i puteți testa calitățile legând un nod și tensionând firul pentru a-i aprecia rezistența. Una din sugestiile mele este Stren Hi-Vis-Gold varianta SUA, de care eu nu mă despart de vreo câțiva ani. Grosimile variază între 0,33 mm, putând pescui liniștiți cu el când nu avem parte de multă agățătură și 0,46mm când pescuim în imediata apropiere a buturugilor.

Călin Vișoianu cu un superb crap sălbatic de Dunăre

Călin Vișoianu cu un superb crap sălbatic de Dunăre

SFATURI LA MONTURI DE DELTĂ

În partidele de pescuit pe zonele cu apă curgătoare din Delta Dunării, vă recomand să:

– Nu folosiți niciodată leadcore. Acesta, ca și monofilamentele de linie de grosimi mari, creează vibrații în masa apei care vor alunga deseori crapii. De fiecare data când sunteți nevoiți să pescuiți cu fire groase, după ce ați lansat și montura s-a oprit pe fundul apei, detensionați firul, astfel încât să lăsați posibilitatea formării unei ușoare bucle, care pornește de la vârful lansetei și continuă până în punctul în care firul ia contact cu apa. În acest mod, veți diminua efectul menționat mai sus.

– Nu utilizați monturile Snow-Man. Indiferent cât de mic este curentul, nu vor avea niciodată o poziție corectă pe substrat, în consecință nu vor fi eficiente.

Monturile combi legate cu monofilament rigid și fir textil suplu sunt mult mai eficiente decât cele legate cu fir textil cu cămașă

Monturile combi legate cu monofilament rigid și fir textil suplu sunt mult mai eficiente decât cele legate cu fir textil cu cămașă

– Toamnă târziu sau primăvară devreme, când apa înregistrează temperaturi mai mici de 10 grade, folosiți monturi combi, confecționându-le singuri, îmbinând avantajele monofilamentului rigid cu suplețea firului textil. Sunt mult mai eficace decât cele făcute utilizând firele textile cu cămașă. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

10 Comments

 1. Ghetiu Vlad

  17 februarie 2014 at 1:25 pm

  Buna ziua. Foarte util articolul. Doresc sa va intreb care ar fi cea mai buna/convenabila metoda de a ajunge la Periprava. Multumesc

  • Calin Visoianu

   18 februarie 2014 at 9:22 pm

   Multumesc pentru apreciere.
   Privind intrebarea dumneavoastra, din pacate, transportul in comun pana la Periprava consta anul trecut in 2 curse ale Pasagerului, cred ca miercurea si duminica, pe ruta Tulcea-Chilia Veche si retur. Calatoria dura 6 ore pe sens.

   O varianta mult mai buna este aceea de a va deplasa cu barca personala,( sau inchiriata), caz in care traseul porneste de la Tulcea, se merge in avalul Dunarii cativa km dupa care se vireaza stanga pe Canalul 36 care se parcurge in intregime, pana cand acesta intersecteaza Bratul Chilia. Aici dreapta si apoi nu va mai ramane de facut altceva decat sa va pastrati directia de mers, urmand sa va opriti la Periprava. In aceasta varianta, 4 persoane cu o barca tip Laguna cu un motor de 15-20cp in 4timpi vor ajunge la destinatie in aproximativ 2 ore. Cu o salupa rapida puteti face chiar 1ora si jumatate.
   Sper ca informatiile sa va fi fost de folos.

   • Ghetiu Vlad

    26 februarie 2014 at 12:16 pm

    multumesc mult

 2. Nicu

  22 februarie 2014 at 12:19 am

  Astept sa testez aceste monturi. Super tare articolul.

 3. ionescu viorel

  6 martie 2014 at 6:55 pm

  APRECIEZ COMENTARIUL LUI CALIN VISOIANU MAI ALES PESCUITUL LANGA LOCUL PREFERAT AL „MAGICIENILOR”BUTURUGA.

 4. vasile

  6 martie 2014 at 11:23 pm

  foarte bun articolul si instructiv si educativ . e bine ca mentionati si tipurile si denumirile firelor si cirligelor pe care dv. le-ati testat ,deoarece unii mai putin experimentati ,asa ca mine sa nu mai trebuiasca sa facem tot felul de aiureli si sa nu reusim sa prindem un peste . multumiti si respect.

 5. monturiporumb.ro

  15 martie 2014 at 3:09 am

  Calin VISOIANU se pare ca cunoaste delta din 1982 atunci si toate „vicleniile”pestilor de talie mare care se ascund si pandesc hrana langa structuri submerse cum ar fi buturugile si putem spune ca sunt cele mai adevarate locuri.
  Eu personal frecventez in fiecare an delta si o fac din 90 încoace si spre surprinderea mea majoritatea oamenilor care nu se „pricep in arta pescuitului”pleaca cu coada-ntre picioare.Pacat ca populatia piscicola s-a diminuat semnificativ.Pot spune ca urmarind buturugile prind in jur de 30 kg de peste zilnic cu eliberare.
  Asa cum spunea Calin leadcore-ul trebuie evitat si monturile crap de tip snowman.
  Pentru montura combi sunt adeptul ei pe toate perioadele anului,prefer sa las carligul in agatatura decat sa pierd plumbul.
  stima echipeiCRAP24.RO si lui Calin Visoianu.”pacat ca nu pescuim in aceleasi locatii,eu pescuiesc in mila23” monturiporumb.ro

 6. monturiporumb.ro

  15 martie 2014 at 11:58 am

  I-mi cer scuze cred ca m-am grabit sa afirm ca nu frecventam aceeasi zona.
  Eu am stat prima data in1990 si aveam 21ani in casa unde s-a nascut marele nostru campion de canotaj IVAN PATZAICHIN iar Calin Visoianu a imprumutat vâslele si barca de la tatal acestuia.Ce mica e lumea?
  Nu stiu precis in ce an a trecut in nefiinta regretatul tata al campionului cert este ca am frecventat anual casa cu pricina ,aceasta ramanand sotiei DARIA PATZAICHIN(mama vitrega a lui Ivan).
  Starea de sanatate a Dariei s-a inrautatit in urma cu vreo 4 ani iar eu mi-am schimbat gazda.Pacat ca am fost nevoit sa-mi schimb locul meu minunat cu care ma obisnuisem atat de mult.
  Prin anii 1990 nu aveai ce sa faci cu atata peste ma refer si la pescarii localnici care lucrau la cherhanaua de stat fiind platiti nu in functie de cantitatea pestelui prins ci aveau un salariu fix si deaceea cu o sticla de votca o persoana care nu stia sa pescuiasca primea un cos de peste(era o vorba ca gaseai peste oriunde si-l cumperi cu nimic).CALIN I-TI MULTUMESC CA AI SCRIS UN ARTICOL CARE-MI RASCOLESC AMINTIRI EXTRAORDINARE.VA RESPECT MULT SI PE TINE SI ECHIPA CRAP24.RO monturiporumb.ro

 7. Grecu Alexandru

  12 februarie 2015 at 7:09 pm

  Imi place articolul si l-am citit cu placere. Merg mult in Delta Dunarii, dar cu toate ca am prins peste foarte mult, de ordinul zecilor de kg nu am prins de mult exemplare mari de crapi , somn sau stiuca. Baza o am la Maliuc si pot sa spun ca bat toate canalele si lacurile de pe o raza de 50-60km. Intentionez ca anul acesta sa fac o prima deplasare in cursul lunii martie sau inceputul lui aprilie, Nu stiu cm sa organizez partida avand in vedere apa mare si temperatura destul de scazuta a apei. Aveti vreo idee de loc pentru pescuit crap, somn si cu ce momeala? Multumesc
  Alexandru

 8. Virtual server

  20 octombrie 2016 at 2:31 pm

  Si aici parerile pescarilor sunt impartite. Sunt pescari ce folosesc pentru crap sau somn monturi fixe, semi-fixe, culisante .. etc. Totul este dat de modul in care se ataseaza plumbul la montura. Pentru un pescuit pe Dunare, finetea unei monturi nu este atat de relevanta ca in cazul unui pescuit pe o balta obijnuita. Si sa nu uitam ca pentru un pescuit in acest mediu, notiunea de forfac practic nu exista.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *