Momeli pop-up sau critic echilibrate?

Probabil că multe lume citeşte pe borcănaşele de momeli expresii de genul „pop-up” sau „criticaly balanced”, iar uneori „neutral buoyancy”, dar nu toţi pescarii reuşesc şi să traducă în mod corect ce înseamnă asta.

Boiliesurile de tip Pop-Up sunt momeli de crap cu grad ridicat de flotabilitate

Boiliesurile de tip Pop-Up sunt momeli cu grad ridicat de flotabilitate

În principiu, diferenţa dintre boiliesurile pop-up şi cele critic echilibrate este strict legată de flotabilitatea acestora şi, implicit, de poziţia cârligului în apă. Pop-up-urile sunt flotante prin definiţie, ele se fac cu ajutorul prafului de plută integrat în mixul de boilies folosit.

Bineînţeles, flotabilitatea pop-up-urilor nu este nici ea o constantă matematică. Ea poate diferi în funcţie de producător, de dimensiunea boiliesului şi chiar de modul de utilizare. Probabil ați observat, în filmele cu pescarii englezi, că aceştia nu găuresc aproape niciodată pop-up-urile, ci le leagă pe montură cu ajutorul aţei dentare. Motivul este simplu, astfel nu riscă să modifice flotabilitatea acestora în timp, prin îmbibarea cu apă.

Flotabilitatea mare a pop-up-urilor se contrabalansează prin folosirea, atunci când pescuim exclusiv cu pop-up, a unor greutăţi care să ţină pe fundul apei restul monturii (mai puţin cârligul, care trebuie să fie ridicat la câţiva cm de fundul apei) şi mă refer aici la alice sau pastă de tungsten. Atunci când pescuim cu snowman, adică un boilies de fund şi unul plutitor, momeala tinde să devină una critic echilibrată.

Asta înseamnă că momeala este destul de puţin flotabilă încât să nu ridice cârligul de pe fund, dar şi îndeajuns de flotabilă încât să stea vertical şi să permită monturii să se ridice la cea mai mică mişcare. Momelile care sunt critic echilibrate din construcţie au această proprietate de flotabilitate relativă, care este de mare folos atunci când crapii de hrănesc circumspect şi evită monturile dacă detectează greutatea ansamblului de la cârlig.

Găurind un boilies și plasând o bucată de spumă flotabilă la interior, obțineți o momeală de crap critic echilibrată

Găurind un boilies și plasând o bucată de spumă flotabilă la interior, obțineți o momeală critic echilibrată

Dacă eşti pe baltă şi nu ai momeli critic echilibrate în trusă, poţi improviza. O metodă este să foloseşti pastă de boilies, pe care o înfăşori în jurul unei bucăţele de spumă flotantă şi apoi fierbi boiliesul astfel obţinut.

O altă modalitate este să găureşti boiliesurile tari cu un burghiu special şi să introduci o bară de plută sau spumă flotantă (se găsesc la orice magazin de pescuit) care va transforma boiliesul într-unul critic echilibrat. Atenţie însă, este un raport extrem de delicat între dimensiunea momelii şi cea a cârligului, dar asta se învaţă pe parcurs, prin încercări succesive. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE![kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *