Momeli pentru crapi mari

Cauți doar crapii mari ai lacului, dar momelile îți sunt atacate constant de juniorii bălții? Vrei să scapi de trăsăturile albiturii și să selectezi doar peștii mari? Te-ai săturat de tras de plătici, carași pălmași și ciortani, dar nu ai încă o soluție în această privință?

Un prim pas pentru selectarea crapilor mari ai bălții este să pescuiești cu boilies. Aici, Robert Nicolae cu un superb crap comun al Tâncăbeștiului

Pentru selectarea crapilor mari ai bălții recomandăm pescuitul cu boilies. Aici, Robert Nicolae cu un superb crap comun al Tâncăbeștiului

Indiferent de locația aleasă, atâta timp cât există crapi mari în lac, un prim pas ar fi să pescuiești cu boilies. Dacă ai boililes la cârlig, iar nada dată pe vad conține la rândul ei boilies, este doar o chestiune de timp până când vei face cunoștință cu bătrânii lacului. Dacă te gândești totuși la semințe, iar balta este “infestată” cu albitură, șansa să-ți intre caras sau chiar roșioară la boabe de porumb este foarte mare.

Pescuiește cu boiliesuri mari

Faptul că mergi pe boilies nu o să țină neapărat la distanță triburile cu solzi mici, dar îți va câștiga singur timp până când un crap mai îmbrăcat va vizita zona nădită. Acum, următorul pas pentru a scăpa de atacurile albiturii este să mărești diametrul boiliesurilor cu care pescuiești. Încercă să mergi pe variante de 22 sau chiar de 24 mm. Asta îți va reduce considerabil rata trăsăturilor dar, pe de altă parte, ar trebui să țină în frâu hoardele pălmașe.

Un boilies de 24 mm va ține peștii mici la depărtare

Un boilies de 24 mm la cârlig va ține peștii mici la depărtare

Nu trebuie să și nadești cu boiliesuri atât de mari, este suficient să le folosești ca momeală. Ba chiar o parte dintre cele cu care nădești pot fi solubile. Asta o să creeze preocupare peștilor mici, iar zgomotul pe care îl fac când aceștia se hrănesc va da de știre și crapilor serioși că masa este servită.

Leagă firul de păr mai lung

Pentru a evita și ciortanii, poți supradimensiona firul de păr. Nu-ți fie teamă, experimentează cu lungimea acestuia până la lungimi aparent ridicole. O să rămâi surprins de eficiența acestei metode. Am pescuit cu distanțe de peste 10 cm între curbura cârligului și momeală, iar seniorii lacului nu au întârziat să apară. Inițial, legată astfel, montura mi s-a părut mai degrabă comică decât eficientă, dar peștii puși pe saltea și selecția constantă a acestora m-a convins că este o metodă de luat în calcul atunci când țintești doar crapi mari.

Dacă vizezi doar crapii mari ai bălții, lasă firul de păr ceva mai lung decât de obicei (minim 5 cm între curbura cârligului și momeală)

Dacă vizezi doar crapii mari ai bălții, lasă firul de păr ceva mai lung decât de obicei (minim 5 cm între curbura cârligului și momeală)

Pe de altă parte, firul de păr foarte lung este eficient doar atunci când peștii se hrănesc agresiv și nu îl recomand atunci când crapii sunt suspicioși sau ai parte de trăsături discrete.

Boiliesuri pe jumătate

Te-ai gândit vreodată să pui la cârlig un boilies întreg plus unul pe jumătate? Ei bine, pescuind astfel îți poți creea un avantaj în lupta contra peștilor mici ai bălții. Acestă prezentare funcționează foarte bine pentru că boiliesurile puse împreună formează o momeală de dimensiuni mai mari, iar jumătatea de boilies, având interiorul expus, eliberează foarte rapid aromele și atractanții din interior, invitând peștii la o mică gustare. De asemenea, este foarte eficientă pe bălțile unde peștii sunt suspicioși la momeli rotunde, păcălind astfel și cei mai precauți crapi.

Jumătatea de boilies, având interiorul expus, eliberează foarte rapid aromele și atractanții din interior

Jumătatea de boilies, având interiorul expus, eliberează foarte rapid aromele și atractanții din interior

Un alt mare câștig al acestui tip de prezentare este că peștii de talie mică pot ataca, chiar smulge boiliesul înjumătățit, și tot vei avea un boilies întreg pe firul de păr, gata să păcălească un crap corpolent. Este o metodă care poate avea un succes incredibil pe ape bogate în pești mici, mai ales atunci când pescuiești cu spărtură de boiliesuri ca nadă. Având forma foarte asemănătoare cu bucățelele de nadă din jurul ei, momeala este camuflată perfect pe patul de nadă. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

3 Comments

 1. musat

  26 martie 2014 at 12:39 am

  totul e ok din ce spui dar..sunt echilibrate boilesurile pe care le folosesti 1+jumatate??? daca nu potzi folosi =boiles+popup jumatate;)

  • Crap24

   26 martie 2014 at 1:03 am

   Salut, deși boiliesurile critic echilibrate au avantajele lor, nu e musai sa mergi pe varianta asta. Dar așa este, ai dreptate, jumătate de pop-up ar transforma momeala într-una critic echilibrată, metodă foarte eficientă pentru un pescuit la început de sezon 😉

 2. monturiporumb.ro

  28 martie 2014 at 11:41 am

  Pentru a avea capturi mari asa cum spuneti si voi trebuie alese momeli mari, una din alternative pescuind cu boiliesuri avand dimensiuni de 22-24mm.
  Nadind cu solubile avem o atractie mare pentru toate exemplarele aflate in zona de nadire iar trierea acestora se va efectua binenteles.
  A doua alternativa cu lungimea firului de par supradimensionat este si aceasta varianta castigatoare dar trebuie sa fim atenti cand lansam montura.De ce?Exista varianta ca firul de par al boiliesului sa se infasoare de firul aflat de la ochet catre lungimea rigului si ar trebui sa folosim pufuleti solubili si fir solubil(carligul infipt in pufulete si lungimea firului de par rasucita pe acesta iar boiliesul sa fie legat in partea opusa cu un fir solubil matisat usor.)
  A treia varianta este mai convenabila cel putin pentru mine deoarece putem atasa chiar 2 bile sau, cum este cazul de fata o bila si jumatate.
  Faceti voi ce faceti de nu ma lasati sa mai iau o pauza,mereu articole importante care mentin atentia tuturor.monturiporumb.ro

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *