Momeli mici pentru crapi mari

Toamna târziu, la final de sezon, începe, de fapt, anotimpul crapilor mari. Se deschide, dacă vrei, festivalul capturilor. Având o iarnă înainte, peștii încep să-și facă depozite considerabile de hrană, iar cu ne apropiem mai mult de iarnă, cu atât adună mai multa grăsime și, evident, mai multe kilograme. Momentul este cum nu se poate mai bun pentru a-i pune pe saltea și, de ce nu, pentru a ne depășii recordurile personale.

Prezentare pe un mic pat de pelete, momelile mici pot genera surprize de proporții considerabile

Prezentare pe un mic pat de pelete, momelile mici pot genera surprize de proporții considerabile

Întocmai ca și în restul sezonului, crapii mari nu-s ușor de păcălit. Sunt mai precauți, mai circumspecți, mai solitari și mult mai greu de localizat. Poate că din aceste motive au și ajuns la dimensiuni considerabile, nu? Ba mai mult, dacă au „gustat” deja din experiența unui dril și a unei ședințe foto, sarcina de a-i aduce din nou în fața obiectivului foto devine și mai dificilă. O strategie foarte potrivită pentru pescuitul „capturilor de toamnă” (și nu numai), ar fi un pescuit izolat, cu momeli nu foarte mari, flotabile și agresive din punct e vedere cromatic.

Ca regulă generală, imediat după ce frunzele încep să cadă și covorul tomnatic începe să prindă contur, îmi îndrept atenția către pop up-uri. În ceea ce privește culorile, am pescuit destul de mult cu momeli cu grad ridicat de vizibilitate, așa numitele Hi-Visual Baits. Ca dimensiuni, le prefer de fiecare dată pe cele mai mici.

În multe situații pescuiesc cu boiliesuri de 10 mm sau mă ajut de un cutter pentru a le redimensiona pe cele mari colorate în nuanțe care îmi inspiră încredere.

În fond, dacă te uiți atent la o momeală de 10 mm colorată în tonuri țipătoare și una de 15 mm din aceiași gama, o să observi că cea mică nu este deloc mai puțin vizibilă decât cealaltă.

Inițial, când am văzut pentru prima dată pop up-urile de 10 mm, mi-am spus că sunt “moșmoanda” perfectă pentru caras și ciortan. În realitate, însă, după ce m-am lovit de lacuri ca Dârvariul, unde bilele de 8 mm sunt esențiale pentru a putea spera măcar la o captură, începi să vezi altfel lucrurile. Iar odată ce pui pe mal primul crap de peste 15 kg pescuit la bile cât bobul de mazăre, începi să-ți populezi destul de agresiv trusa cu momeli.

Un mare avantaj pe care momelile mici în oferă în intervalul mai/iunie este acela că, prezentate pe apă nu foarte mare și grupate într-un pat de nadă, pot fi confundate foarte ușor cu icrele depuse în această perioadă. Ba chiar se pretează excelent și la pescuitul cu semințe, un boilies atât de mic putând fi confundat oricând cu o boabă de porumb. În astfel de situații, renunț la bilele colorate strident și încerc să-mi adaptez momeala cât mai aproape de nada oferită.

Cunosc mulți pescari care nu au nicio problemă în a plasa momeli țipătoare chiar în mijlocul patului de semințe, însă eu prefer să le folosesc doar la pescuitul izolat sau cel mult atunci când pescuiesc cu pungi de PVA. Momelile izolate pot reprezenta o abordare extrem de eficientă primăvara, chiar la început de sezon, atunci când crapii își revin din”moțăiala” de iarnă și când, nehrănindu-se încă foarte agresiv, nu au nevoie de foarte multă nadă.

Nu cred că o nădire agresivă ar fi varianta câștigătoare în acestă perioadă, iar o momeală mică, de 8-10 mm, nuanțată în tonuri de galben sau portocaliu aprins, plasată la momentul și locul potrivit, ar fi exact ceea ce crapii ar căuta.

În fine, dacă dimensiunea peștilor nu este scopul principal al partidelor tale și trăsăturile refuză să apară, poți experimenta cu încredere pescuitul cu bile mici și foarte mici. Este foarte posibil ca surprizele nu întârzie să apară, iar unele pot avea dimensiuni considerabile!

Ți-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE![kkstarratings]

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *