Momeli de pescuit crap pe apa rece

Dacă încă te afli printre puținii norocoși care mai au la dispoziție un petic de apă pe care se poate pescui, inevitabil te lovești de întrebarea: oare ce momeală ar merge la crap acum, iarna, pe apă rece?

Uneori, iarna, un colt de apa neacoperit de crusta de gheață este tot ce ai nevoie pentru a-ți lansa monturile

Uneori, iarna, un colt de apă neacoperit de crusta de gheață este tot ce ai nevoie pentru a-ți lansa monturile

Unele dintre momelile preferate de foarte mulți pescari pentru pescuitul la crap în perioada rece sunt viermușii. Fie că îi folosești ca momeală pe firul de păr, fie că-i pui într-un săculeț de PVA și îi atașezi monturii, aceștia reprezintă constant una dintre cele mai eficiente metode prin care mai poți convinge un crap să ajungă în plasa minciogului în prag de iarnă.

Plasați cu grija, viermușii pot ajunge pe vad în săculeți din plasă PVA

Plasați cu grija, viermușii pot ajunge pe vad în săculeți din plasă PVA

Sezon de sezon, ajungem într-un punct dincolo de care pescuitul devine din ce în ce mai dificil, moment în care „robinetul” trăsăturilor parcă brusc se oprește. Se întâmplă undeva la început de decembrie, iar letargia continuă – asta dacă avem noroc și lacurile se dezgheață – până undeva în martie sezonul următor. Pe de o parte, este firesc să se întâmple așa. Iarna își intră în drepturi în această perioadă, iar ghețurile vin și ele destul de rapid și pun stăpânire pe lacurile care până nu de mult ne erau gazde atât de primitoare.

Dacă preferi groundbait-ul, poți adăuga viermuși în compoziția acestuia

Dacă preferi groundbait-ul, poți adăuga viermuși în compoziția acestuia

Dacă se întâmplă, însă, ca în zona ta apele să înghețe ceva mai târziu și ești suficient de motivat să-ți prelungești sezonul cu încă câteva săptămâni de pescuit, ei bine, în privința momelii poți merge liniștit pe “mâna” viermușilor. Din cauza încetinirii metabolismului, în sezonul rece crapii nu se mai hrănesc atât de agresiv și constant cum o fac în perioada caldă a anului. Porția zdravănă de boiliesuri pe care nu o puteau refuza în vară și care părea atât de greu de întreținut în partidele cu zeci de crapi pe salteaua de primire, acum iese din discuție.

Monturile cu Maggot Clip sunt o variantă eficace în pescuitul la crap cu viermuși

Monturile cu Maggot Clip sunt o variantă eficace în pescuitul la crap cu viermuși

Iar dacă totuși te gândești să încerci o lansetă la bile, atunci ideal ar fi ca acestea să fie pop-uri cât mai mici, puternic colorate și, nu în ultimul rând, aromate. Nu încerca să nădești foarte mult împrejurul monturii, acum o mână de firmituri de boiliesuri este mai mult decât suficient.

Pe apă rece poți folosi și pop up-uri din gamele Hi-Attract, dar de mici dimensiuni

Pe apă rece poți folosi și pop up-uri din gamele Hi-Attract, dar de mici dimensiuni

Chiar și așa, fără să conțină uleiurile și grăsimile care se regăsesc constant în bile, viermușii oferă totuși o abordare diferită și pot fi mult mai ușor acceptați. Odată ce peștele le-a dat de gust, nu de puține ori poți avea partide destul de spectaculoase în plin decembrie.

Dacă totuși preferi boiliesurile, o mână de bile sparte este mai mult decât suficientă pentru a tenta un crap

Dacă totuși preferi boiliesurile, o mână de bile sparte este mai mult decât suficientă pentru a tenta un crap

Pe lângă multitudinea de factori stimulativi pe care-i oferă, contrastând vizual cu substratul și mișcându-se constant în jurul monturii, viermușii, spre diferență de alte momeli, au cel mai apropiat profil de cel al hranei naturale, iar asta-i face greu de refuzat. Tocmai aceste atribute fac de multe ori peștii să se hrănească destul de agresiv odată ce i-au descoperit pe vad, un comportament destul de neobișnuit pentru această perioadă.

Indiferent de nada si momeala aleasă, capturile din extra-sezon sunt printre cele mai memorabile. Deși vremea nu pare cel mai bun aliat în perioadele reci, satisfacțiile pot recompensa toate eforturile

Indiferent de nada și momeala aleasă, capturile din extra-sezon sunt printre cele mai memorabile. Acum, deși vremea nu pare cel mai bun aliat, satisfacțiile pot recompensa toate eforturile. Aici, Robert Nicolae cu un superb crap comun pescuit pe o apă de doar câteva grade.

Singurul neajuns pe care îl poți reproșa totuși viermilor este că sunt destul de scumpi, dar dacă te gândești să mergi doar la partide de o zi, atunci jumătate de kilogram ar fi mai mult decât suficient pentru câțiva săculeți de PVA și momeli pe firul de păr. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *