Momeli de crap critic echilibrate

Termenul “critic echilibrat” și noțiunea vin din engleză: critically balanced. O momeală se spune că este critic echilibrată atunci când aceasta anulează greutatea cârligului.

jumătate-de-boilies-normal-și-jumătate-de-pop-up.-O-momeală-critic-echilibrată-realizabilă-în-câteva-secunde

Jumătate de boilies normal și jumătate de pop-up. O momeală critic echilibrată realizabilă în câteva secunde

Este undeva între o momeală normală, scufundătoare, și una flotantă. Se scufundă lent și are un comportament natural, cât mai apropiat de cel al nadelor libere, din jurul ei.

Pe bălțile pescuite intens, crapii pot deveni reticenți la momelile obișnuite. Cazul cel mai des întâlnit e cel în care peștele mănâncă nada, însă nu se atinge de momeală. E clar că momeala îl sperie cumva.

În această situație, o momeală critic echilibrată s-ar putea să trezească mai puține suspiciuni. S-ar putea. Nu e o garanție, dar uneori așa se întâmplă.

Taie boiliesul și înlocuiește o parte din el cu spumă flotantă

Taie boiliesul și înlocuiește o parte din el cu spumă flotantă

Faptul că momeala e mai ușoară poate fi oricum un avantaj, prin aceea că peștele o poate aspira mai repede. E o chestiune de nuanță fină, dar merită încercată. Nu riscați nimic.

În niciun caz nu credem că momelile critic echilibrate pot scădea rata trăsăturilor, în raport cu cele normale. Testați-le și veți vedea  rezultatele.

Sunt mai multe metode a obține momeli critic echilibrate. Iată câteva exemple care se aplică la boilies: luați un boilies normal și înlocuiți o parte din el cu spumă flotantă sau cu o bucată de plută.

Taie bucăți mici din pop-up până când se va echilibra sub greutatea cârligului

Taie bucăți mici din pop-up până când se va echilibra sub greutatea cârligului

Sau combinați jumătate de boilies scufundător cu jumătate de pop-up. Și mai la îndemână ar fi să luați direct un pop-up și atașați în spatele lui, pe firul de păr, o alică de plumb. Pop-up-ul se va echilibra sub greutatea ei.

Dacă nu aveți alice de plumb, puteți folosi miezul de metal de la leadcore. Și mai simplu, tăiați bucăți mici din pop-up până când se va echilibra doar sub greutatea cârligului și se va scufunda lent.

Alte metode mai elaborate ar fi să vă rulați singuri boiliesurile de cârlig combinând un mix standard cu unul de pop-up. Sau cu granule de plută.

Lăsați asta, însă, pentru mai târziu. Deocamdată, încercați soluțiile cele mai simple, pescuiți și vedeți rezultatele. E posibil să aveți surprize… multe, plăcute și cu greutate.

Ţi-a plăcut articolul? Nu ezita să postezi un comentariu mai jos, vrem să știm și părerea ta despre momelile critic echilibrate.

Găsești articolul util? Dă-i un like!

3 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *