Momeli artificiale in pescuitul la crap

Cine s-ar fi gândit cu câțiva ani în urmă că o bucată de cauciuc sau de plastic care imită boaba de porumb poate prinde crap, uneori chiar mai bine decât originalul.

Momelile artificiale îmbracă formele celor mai frecvent folosite și de succes momeli naturale din pescuitul la crap

Momelile artificiale îmbracă formele celor mai frecvent folosite și de succes momeli naturale din pescuitul la crap

De aici lucrurile au evoluat cu rapiditate, momelile artificiale fiind acum un subiect de care orice pescar de crap trebuie să țină seama. Dacă peștele e interesat de ele, de ce să nu fim și noi?

La apariția „plasticelor” pe rafturile magazinelor de pescuit, foarte mulți le-au privit cu scepticism. Părea că nu au nicio legătură cu nada, erau ținute printre accesoriile pentru monturi, n-aveau gust, n-aveau miros, doar un strop de culoare. Era greu de crezut că peștele – dacă nu e complet naiv și mort de foame – o să pună gura pe ele.

S-a dovedit însă că începea o adevărată revoluție, gama plasticelor crescând de la un an la altul și de la o firmă la alta. Pescarii deschiși la nou, care le-au încercat, au prins foarte bine. Cum se explică succesul lor nu nici astăzi foarte clar pentru toată lumea,  dar este dincolo de orice îndoială că „plasticele” prind pește!

Majoritatea momelilor artificiale sunt copii fidele ale momelilor consacrate la crap: boiliesuri, pelete, boabe de porumb, alune tigrate, viermi, larve de chironomide, scoici și chiar creveți. Lista se mărește constant. Probabil cea mai folosită momeală artificială rămâne însă bobul de porumb.

De ce artificiale? Motivele sunt multiple și diferă în funcție de situație.

Un motiv ar fi flotabilitatea lor. Atașat pe firul de păr, fiind flotant, bobul din cauciuc anulează greutatea cârligului sau a momelii folosite în combinație cu acesta. În acest fel se pot realiza momeli critic echilibrate, care vor fi mai ușor de aspirat de pe patul de nadă și vor fi tratate cu mai puțină suspiciune de pești.

Chiar dacă varietatea de forme este foarte mare, bobul de porumb este, probabil, cea mai folosită momeală artificială în pescuitul la crap

Chiar dacă varietatea de forme este foarte mare, bobul de porumb este, probabil, cea mai folosită momeală artificială în pescuitul la crap

Mai puteți apela la momelile artificiale atunci când pescuiți pe vaduri care abundă în pești de talie mică. Fiind aproape indestructibile, artificialele le dau mari bătăi de cap până și racilor, a căror reputație de distrugători de momeli și monturi e cunoscută. La artificiale, poți pescui la crap și pe bălți infestate de raci, în situația în care alte momeli n-ar rezista nici jumătate de oră.

Dacă pescuiți la mare distanță și pierdeți momeala din cauza șocului imprimat din lansare, momelile artificiale rezolvă și această problemă. Materialul din care sunt realizate este extrem de dens, rezistând pe firul de păr chiar și la cele mai violente lanseuri.

Chiar dacă majoritatea pescarilor susțin că la partidele de pescuit prelungite sunt recomandate momelile nutritive, credem că momelile artificiale nu trebuie să vă lipsească din ofertă nici aici. Sunt garantul monturilor „armate” constant, indiferent de durata perioadei de inactivitate.

Artificiale pot avea și rol dublu - aici boabe de porumb cu rol de stopper de momeală

Artificiale pot avea și rol dublu – aici boabe de porumb cu rol de stopper de momeală

Le poți ține în apă oricât, nu trebuie să le schimbi, nu se pune problema că s-au înmuiat, ca s-au înnegrit (cum se înnegresc boabele de porumb adevărat pe un substrat mâlos) sau că și-au pierdut flotabilitatea.

Momelile artificiale pot aștepta aștepta zile în șir o nouă prezentare, rezultând un deranj al vadului mai redus. O astfel de tactică se poate dovedi productivă pe lacurile unde peștii sunt puțini la număr sau foarte suspicioși.

Gama variată de culori este încă un plus pe care „plasticele” îl au în fața momelilor convenționale. Uneori, când peștii nu sunt foarte activi, o culoare ieșită din tipar poate provoca trăsături.

Evident că un violet aprins nu stimulează apetitul crapilor, dar le poate stârni curiozitatea și, dacă montura e bună, va fi suficient pentru a-i aduce în minciog.

SFAT CRAP24
________

Experimentați o gama cât mai largă de culori. Veți observa că unele culori prind excelent pe unele lacuri, în timp ce la altele nu vezi nici măcar o trăsătură. Nu e nicio regulă, trebuie încercat.
________

În urmă cu ceva sezoane, am fi jurat că galbenul este culoarea universal valabilă. Și așa a și fost. Pe mai toate bălțile pe care am pescuit, am prins cu plastice galbene. Cu o excepție, Dârvariul! Aici, indiferent de perioadă, de vreme sau de vad, până nu puneam la cârlig un plastic alb, nu aveam trăsătură. Doar alb, nicio altă culoare.

Boabele de porumb artificiale sunt foarte versatile și, pentru a lua pulsul bălții, vă recomandăm să începeți partida de pescuit cu prezentări diferite

Boabele de porumb artificiale sunt foarte versatile și, pentru a lua pulsul bălții, vă recomandăm să începeți partida de pescuit cu prezentări diferite

Ceva asemănător se întâmplă și cu diferitele momente ale unei zile. Dacă în prima parte a zilei prinzi bine (să zicem) cu roșu, în cea de-a doua s-ar putea să tragă mai bine la galben sau la roșu cu galben. În pescuitul de competiție la staționar, a schimba culoarea momelilor în funcție de perioadele zilei și gradul de luminozitate este o practică des întâlnită.

Pescarii de match (pescuit la distanță, cu lansetă și plută, care mai este numit și pescuit la sheffield) recurg frecvent la acest truc, reușind să puncteze în fața celor care nu se pot adapta în funcție de aceste variabile.

Pentru a afla exact ce culoare prinde mai bine pe un anume lac și în ce perioadă a zilei este mai prolifică, pescuiți cu două lansete pe același vad, dar cu momeli de culori diferite. În acest fel, puteți observa mai ușor preferințele crapilor.

Sunt și pescari care nu au încredere în plastice pentru că, susțin ei, „plasticele nu au valoare nutritivă”. Bineînțeles că nu au, dar crapul nu se prinde numai la „valoare nutritivă”. Artificialele pot avea o atracție care trimite către hrana reală nu numai vizual, ci și la nivel de gust.

Sunt producători care le imprimă arome sau doze generoase de uleiuri de pește încă din procesul de fabricație. În urma acestei aditivări, artificialele pot fi mai atrăgătoare, deși consistența lor este cu totul alta decât cea la care s-ar aștepta peștele.

Combinarea diverselor forme de momeli artificiale poate fi și ea o carte câștigătoare. Puneți un bob de porumb galben pe firul de păr și folosiți ca opritor un vierme de plastic roșu. Pentru „a lua pulsul” bălților necunoscute, folosim această combinație aproape de fiecare dată. Nu este cea mai selectivă momeală, dar are avantajul că prinde repede și oferă informații utile.

Chiar dacă artificialele nu vă tentează la prima vedere, faceți o încercare, mai ales că nici nu costă mult. Un lucru e sigur – artificialele nu vor dispărea prea curând din pescuitul la crap.

Chiar dacă artificialele nu vă tentează la prima vedere, faceți o încercare, rezultatele pot avea greutăți considerabile. Aici un crap românesc de peste 16 kg pescuit la două boabe de porumb artificial

Da-ți o șansă plasticelor, rezultatele pot avea greutăți considerabile. Aici un crap românesc de peste 16 kg pescuit la două boabe de porumb artificial

Cu siguranță vor apărea și alți producători, îmbogățind gama de culori, arome și forme. Faptul că își mențin flotabilitatea, aroma, culoarea și reușesc să combată cu succes racii, le recomandă ca fiind produse extrem de utile și de cursă lungă în pescuitul la crap.

Găsești articolul util? Postează un comentariu mai jos, vrem să știm și părerea ta!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i un like!

3 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *