Lungimea forfacului de pescuit la crap

Când vine vorba de lungimea forfacului de pescuit la crap, mulți dintre pescari nu-și pun niciodată această problemă, ei folosind mereu forfacuri de aceeași lungime. Din experienţa personală, pot spune că, exact ca şi în cazul momelii sau a monturii ideale, nu există un forfac cu o lungime ideală. În funcţie de mai mulţi factori, lungimea forfacului poate diferi de la 5-6 cm la 25-30 cm şi chiar mai mult.

Primul dintre factori ar fi substratul pe care se pescuiește. Primăvara şi toamna, când fundul apelor este acoperit de plante moarte şi alte resturi vegetale, este de preferat să folosim forfacuri mai lungi, de minim 15-20 cm, pentru a evita situaţia în care plumbul trage şi cârligul cu momeala în vegetaţie, acolo unde niciun crap n-o mai poate găsi. În cazul în care pescuim la sigur pe substrat tare şi curat, putem reduce lungimea forfacului, pentru o mai bună mecanică a monturii.

Lungimea forfacului de crap poate diferi de la 5-6 cm la 25-30 cm și chiar mai mult

Lungimea forfacului de crap poate diferi de la 5-6 cm la 25-30 cm și chiar mai mult

Fiind adeptul monturilor mai lungi decât media, am observat că rata de peşti rataţi a scăzut simțitor de câțiva ani încoace, de când am început să folosesc aproape exclusiv forfacuri lungi de minim 20 cm.

Folosesc fie un fir textil combi, ca să am o componentă rigidă în forfac (care să împiedice încurcarea acestuia în aruncare), fie monofilament sau fluorocarbon rigid într-o montură articulată. Lungimea mare a forfacului îmi dă mai multe avantaje, între care prezentarea mai naturală a monturii în apă şi faptul că, pe lacuri cu presiune mare, crapii reticenţi sunt mai uşor de păcălit.

Ajungem astfel la al doilea criteriu, modul în care se hrănesc peştii. În cazul în care aceştia sunt foarte precauţi, tactica mea este să folosesc forfacuri cât mai suple şi lungi, introduse în pungi de PVA umplute cu pelete.

Evit astfel încurcarea în aruncare şi am şi o prezentare eficientă, discretă, dar şi o grămăjoară de nadă extrem de atractivă. Personal, sunt convins că cei mai mulţi crapi foarte mari sunt prinşi cu forfacuri lungi, fiindcă un plumb aflat foarte aproape de momeală poate speria un crap bătrân şi precaut.

În fine, un ultim criteriu este tipul de pescuit pe care-l adoptăm. Deşi e foarte puţin folosit în România, pescuitul cu Zig Rig, destinat căutării crapilor în straturile superioare ale apei, este unul care impune, prin definiţie, forfacuri foarte lungi, în funcţie de adâncimea la care căutăm peştii.

În concluzie, nu văd rostul folosirii unor forfacuri scurte şi foarte scurte, doar dacă se pescuieşte cu arc momitor sau plumb cu pastă şi se urmăreşte aşa numitul stil ciortan-viteză, stil pe care unii pescari nu-l practică niciodată. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE![kkstarratings]

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *