Locuri bune de pescuit la crap iarna, pe apa rece

Pescuitul la crap devine mult mai dificil iarna. Zilele sunt foarte scurte, iar nopțile par fără de sfârșit și deosebit de reci.

Acestea sunt și motivele pentru care mulți pescari, unii chiar foarte rutinați, împachetează sculele și se despart de ele până când razele soarelui încep să încălzească din nou cu putere vadurile.

Te regăsești în tiparul de mai sus? Ei bine, nici nu știi ce pierzi.

Alege un forfac eficient si o nada buna, ataca vadul atent ales si rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Alege un forfac eficient și o nadă bună, atacă vadul atent ales și rezultatele nu vor întârzia să apară.

Lunile de iarnă reprezintă o perioadă foarte bună pentru pescuitul la crap, iar singurul motiv pentru care pare dificil este convingerea ta că nu poți prinde crapi pe o asemenea vreme.

Cheia succesului în pescuitul la crap în lunile friguroase, ca de altfel pe toată durata anului, este o localizarea corectă. Găsește peștii la începutul partidei și ai ca și garantată o prezentare.

Bineînțeles, monturile și nada folosite au rolul lor și vor contribui și ele la succesul partidei, dar mult mai puțin decât ai fi tentat să crezi. Alege un forfac eficient și o nadă bună, atacă vadul atent ales și rezultatele nu vor întârzia să apară. De fapt, iarnă fiind, vor întârzia un pic, dar cu siguranță nu vor lipsi.

Iarna nu trebuie sa-ti liseasca ceainicul si o sursa de flacara. O cafea, un ceai sau o supa calda sunt adevarate surse de energie

Iarna nu trebuie să-ți lipsească ceainicul și o sursă de flacără. O cafea, un ceai sau o supă caldă sunt adevărate surse de energie

În restul sezoanelor, nu credem că un anumit aspect este mai important decât altul în pescuitul la crap. Iarna în schimb, totul este diferit. Acum, mai mult ca oricând, localizarea și alegerea bălții sunt esențiale, iar dacă balta vizată nu este renumită pentru o ofertă bogată de crapi oferiți în lunile reci, lucrurile se pot complica foarte mult.

Știm că pare greu de crezut, dar sunt bălți care merg foarte bine vara și slab sau chiar deloc în lunile reci. De partea cealaltă, dacă o baltă se încăpățânează să nu dea pește vara, iarna cu siguranță nu o va face.

Pe scurt, găsește bălți populare, cu densitate foarte mare de pești și ape nu foarte adânci. La polul opus se plasează bălțile mari, cu pești puțini, pescuite de puțini pescari și cu ape foarte adânci.

Arii restrânse

Sigur, nu sunt foarte multe bălți care să urmeze tiparul celor ideale pentru pescuitul de iarnă, iar dacă alegi să pescuiești pe unul din lacurile frecventate pe durata sezonului cald, recomandarea noastră este să nu contezi foarte mult pe vadurile care dădeau pești constant. Odată cu răcirea vremii lucrurile se schimbă radical. Acum, trebuie să te asiguri că pescuiești acolo unde sunt peștii și nu acolo unde obișnuiau să fie sau să patruleze.

Vara, crapii sunt foarte activi și pot patrula în întregul volum al lacului. Iarna, în schimb, aceștia își încetinesc metabolismul și nu mai sunt nici pe departe la fel de activi. Marea lor majoritate aproape că nu se mai hrănesc deloc, iar cei care încă o mai fac se deplasează pe zone incredibil de mici.

Agataturile sunt zone care ofera din belsug protectie si hrana naturala crapilor, iar asta le face un mediu ideal pentru a petrece iarna

Agățăturile sunt zone care oferă din belșug protecție și hrană naturală crapilor, iar asta le face un mediu ideal pentru a petrece iarna

Foarte des, din cauza indisponibilității de a se deplasa pe arii foarte mari, crapii preferă să-și petreacă perioada de „iernat” în apropierea zonelor bogate în hrană naturală. Acestea reprezintă, de fapt, vadurile „fierbinți” ale iernii. Evident, de cele mai multe ori acestea nu vor fi ușor de localizat, dar vestea bună este că sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți duce la bun sfârșit misiunea.

Urmărește-i pe ceilalți pescari prezenți pe lac. Observă dacă prind sau dacă au orice fel de prezentare. Singur pe lac, ești doar tu împotriva crapilor, dar pe un lac cu mai mulți pescari îi poți lăsa și pe ceilalți să-ți facă din treabă.

Fii atent la zonele pe care le pescuiesc și încearcă să-ți dai seama de ce pescuiesc acolo. Evident, nu încurajăm pe nimeni să-și arunce monturile pe vadurile pescuite de alți pescari, dar o studiere foarte atentă a „pieței” poate conduce la rezultate remarcabile.

In zonele dificile foloseste fire de pescuit cu rezistenta mare la abraziune si alege diametre egale sau mai mari de 0.35

În zonele dificile folosește fire de pescuit cu rezistență mare la abraziune și alege diametre egale sau mai mari de 0.35

Caută cu privirea semne care pot trăda prezența crapilor. Este adevărat, acum crapii sunt mult mai scumpi la vedere decât vara, dar orice mic detaliu observat poate ajuta. Pentru o imagine mai amplă, mergi în jurul lacului și caută zone cu maluri ceva mai înalte. Acestea sunt zone de observare excelente, dimineața și seara reprezântând momentele de vârf pentru a fi atent pe apă.

Dacă totuși semnele întârzie să apară și niciun alt pescar nu prinde pește, nu renunța. În astfel de situații nu poți face altceva decât să ghicești unde sunt crapii și, cu riscul de a aborda un pescuit ceva mai periculos, încearcă să ataci zonele pe care crapii le preferă în anotimpul răcoros.

Agățăturile

Agățăturile sunt zone care oferă din belșug protecție și hrană naturală, iar asta le face un mediu ideal pentru a petrece iarna. Spre deosebire de perioada verii, acum monturile trebuie plasate foarte aproape de baza agățăturilor. Dacă vara crapii erau relativ ușor de convins să părăsească adăpostul oferit de astfel de structuri, iarna nu sunt deloc dispuși să o facă.

Acoreaza cat mai bine echipamentul pe vadul pescuit. O baie pentru recupararea lansetelor este ultimul lucru pe care ti-l doresti in mijloc de ianuarie

Ancorează cat mai bine echipamentul pe vadul pescuit. O baie pentru recupararea lansetelor este ultimul lucru pe care ți-l dorești în mijloc de ianuarie

Atenție însă, pescuitul în apropierea agățăturilor poate fi unul foarte periculos pentru pește, așa că nu lăsa nimic la voia întâmplării.

Folosește monturi 100% sigure pentru pești astfel încât, în cazul unei eventuale rupturi, aceștia să se poată elibera de plumb. Fii extrem de vigilent și pescuiește cât mai aproape de lansete. Nu activa baitrunner-ul și pescuiește cu frâna mulinetei strânsă la maxim. Nu permite peștelui să ia nici un centimetru de fir și înțeapă ferm la prima prezentare.

Daca pescuiesti in apropierea agataturilor nu activa baitrunner-ul si tine frana mulinetei stransa la maxim

Dacă pescuiești în apropierea agățăturilor nu activa baitrunner-ul si tine frâna mulinetei strânsă la maxim

Pentru că un astfel de pescuit este unul de tipul „înțeapă și ține pe loc”, calitatea echipamentului este esențială. Aici, lanseta trebuie să aibă suficientă rezervă de putere, atât cât să poată ține în frâu chiar și cel mai activ pește, iar mulineta trebuie să fie capabilă să facă față multiplelor porniri „cu greul cuplat” ale crapilor.

Folosește fire de pescuit cu rezistență mare la abraziune și alege diametre egale sau mai mari de 0,35 mm. Cârligele trebuie să fie foarte rezistente, iar firele de forfac de minim 15 lb. Chiar dacă este iarnă și în lipsa prezentărilor poți fi tentat să reduci din diametrul firelor și dimensiunea cârligelor, pescuitul în agățătură cere foarte multă responsabilitate, iar aici niciun compromis de acest gen nu-și are locul.

Păturile de iarbă

Iarna, crapii au tendința să stea deasupra sau foarte aproape de suprafețele cu vegetație. Sunt zone foarte bogate în hrană naturală și, fiind ceva mai puțin afectate de scăderea temperaturilor, sunt sensibil mai calde decât alte arii. Marginile acestor paturi de vegetație reprezintă ținte foarte bune pentru a plasa o montură și câteva „frimituri” de nadă înmuiate, evident, în lichide nutritive.

Marginile diferitelor tipuri de substrat – orice suprafață care conține hrană naturală – reprezintă un loc excelent pentru a plasa o montură, iar pentru că sunt foarte bogate în astfel de resurse, granițele dintre zonele cu pietriș și substrat moale sunt adevărate locuri de iernat pentru crapi.

Pe unele lacuri aceste zone sunt delimitate foarte clar și identificarea lor se poate face foarte facil cu ajutorul marker-ului. În schimb, pe lacurile cu substrat uniform, schimbările de relief pot fi foarte mici, ceva mai greu de identificat, iar localizarea lor presupune ceva mai multă muncă.

Aveti ceva mai multa rabdare cu pestii la eliberare. In sezonul rece crapii nu sunt la fel de activi ca vara, iar refacerea dupa efortul depus dureaza ceva mai mult

Aveți ceva mai multa răbdare cu peștii la eliberare. În sezonul rece crapii nu sunt la fel de activi ca vara, iar refacerea după efortul depus durează ceva mai mult

Alte zone cărora merită să le acorzi interes sunt vadurile care au dat ultimii pești la final de toamnă, cele care au dat pești în iernile trecute, malurile insulelor, vechile albii de râu sau chiar zonele cu apă mică. Știm, zonele cu apă mică se răcesc cel mai repede, dar în cazul în care apar câteva raze de soare, tot acestea sunt primele care câștigă câteva grade.

Pescuiește cu fiecare lansetă pe alt tip de vad, iar dacă trăsăturile întârzie, nu ezita să muți lansetele pe alte vaduri cu potențial. Dacă nu reziști tentației, lansează o montură și pe vadul tău favorit din vară, dar nu insista acolo la nesfârșit doar pentru că a fost foarte generos cu tine în vară.

Iarna trebuie să pescuiești acolo unde sunt crapii și nu acolo unde ți-ar plăcea să fie.

Găsești articolul util? Comentează-l, vrem să știm și părerea ta!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i un like!

10 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *