Lates

Pe șoseaua spre Piatra Neamț, venind dinspre Roman, la intrarea în comuna Baratca, un indicator rutier arată stânga, spre Vlădiceni, iar altul: Lacul Lateș.

Drumul spre lac se află la jumătatea distanței între Piatra Neamț și Roman, despărțindu-l ceva mai mult de 20 km de fiecare dintre cele două orașe.

Balta Lates

Balta Lateș

După ce ieșiți de pe șoseaua asfaltată mai aveți de mers 1 km pe drumul pietruit spre Vlădiceni după care, la următorul indicator spre lacul Lateș, virați pe primul drum la dreapta.

După cinci sute de metri aveți în față întinderea lacului Lateș. Drumul pietruit este bun, practicabil fără probleme și pe ploaie.

Lacul Lateș se întinde pe o suprafață de 51 ha având o lungime de circa 1,5 km. Acumularea face parte dintr-un lanț de lacuri care sunt alimentate din izvoare.

Adâncimea maximă este de 3,5 m în zona digului și scade treptat spre coada lacului având o medie de circa 1,5 m.

Fundul este mâlos, fără vegetație acvatică și fără arbori scufundați. Agățăturile sunt rare. Ca structuri, lacul are un canal principal pe mijloc, cu praguri și gropi mici care nu creează însă probleme la recuperare.

Monturile recomandate pe Lateș sunt de tip in-line sau cu plumb pierdut, cu forfacuri combi de lungimi ceva mai mari. Ca nade și momeli puteți folosi cu succes boiliesuri pe baza de faină de pește (fishmeal-uri), balta fiind „învățată” de foarte mult timp cu acest tip de nadă. Ba chiar sunt recomandate dacă vreți să fiți ceva mai selectivi în privința dimensiunilor peștilor.

Tot la capitolul momeli, boabele de porumb de conservă sau cele uscate și fierte, combinate cu ceva methodmix și puse pe arcul năditor, pot reprezenta o altervativă, mai ieftină dar nu foarte selectivă, la pescuitul cu boiliesuri.

Malurile sunt îmbrăcate în iarbă și permit accesul ușor la apă. Lacul Lateș a găzduit mai multe competiții de pescuit la crap printre care se numără Cupa Lateș, etape ale Campionatului Național de pescuit la crap, Best Five 2012 și Cupa Prieteni Pescari la crap.

Începând din luna mai 2008 Lacul Lateș a intrat în proprietatea Clubului sportiv Planet Carp, iar speciile reprezentative sunt crapul, tenul și carasul.

La capitolul capturi-record menționăm un crap de 20,5 kg și caras la 1 kg. Încă din anul 2008 lacul a fost populat constant cu crap cu greutatea de 10–20 kg pe exemplar.

Pe malurile lacului sunt amenajate pontoane pentru pescuit cu o suprafață de 16 m pătrați fiecare, situate la circa 50 m depărtare unul de altul.

De asemenea, sunt disponibile toalete și coșuri de gunoi, iar la cabană se poate face grătar. Tot la cabană este amenajată și parcarea pentru autoturisme, iar aici puteți găsi echipament pentru protejarea crapilor și pentru manipularea acestuia în siguranță: saltele de recepție, sac de cântărire și spray antiseptic.

Ai pescuit recent pe balta Lateș? Adaugă un comentariu la finalul articolului cu detaliile partidei tale.

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *