La crapi mari prin Europa I – Lacul Pelagicevo

Îm urmă cu doar un an, începusem să tatonez posibilitatea de a aborda câteva lacuri de crap din străinătate, cu scopul declarat de a prinde câțiva dintre peștii mari despre care citisem și pe care-i văzusem în diverse filmări. Cu ajutorul prietenului Kristof Cuderman, slovenul abonat la recorduri, acest lucru a devenit realitate. Primul bifat pe această listă – Lacul Pelagicevo din Bosnia.

Lacul Pelagicevo, una dintre cele mai speciale destinații dintre cele destinate pescuitului la crap

Lacul Pelagicevo, una dintre cele mai speciale destinații dintre cele destinate pescuitului la crap

Plănuisem de mult această partidă de pescuit, iar confirmarea rezervării a venit ca o binecuvântare. Totul a început cu o relatare primită de la prietenul Kristof Cuderman, pescarul sloven care a reușit să prindă crapi de peste 50 de livre în 10 țări diferite, un record mondial absolut. Proaspăt revenit din Bosnia, Kristof mi-a povestit încântat că a avut o partidă minunată pe o balastieră din nordul țării, unde prinsese peste 80 de crapi, 11 dintre aceștia trecuți de 20 kg. Mai mult, reușise să prindă un gigant comun de fix 32 kg, care este și acum recordul național al Bosniei. Lacul cu pricina se numește Pelagicevo și este un adevărat paradis pentru pescarii de crap porniți pe urmele trofeelor.

Lacul Pelagicevo la apus

Lacul Pelagicevo la apus

Aflat în vecinătatea satului cu același nume, undeva în nordul țării, foarte aproape de granițele cu Serbia și Croația, lacul Pelagicevo este, într-adevăr, minunat. Nu doar fiindcă arată cum arată și fiindcă are dotările pe care le are, ci pur și simplu fiindcă are o populație de crap mare și foarte mare incredibilă. Dotările de pe baltă sunt extraordinare (iar puse în balanță cu prețul pentru o sesiune de pescuit ne-a făcut să ne întrebăm de ce la alții se poate): cafenea cu terasă acoperită, grătare mari în care puteți pregăti fripturi delicioase, dușuri cu apă caldă, toalete curate, prize și frigidere aflate 24 de ore la dispoziția pescarilor, conexiune la internet wireless. Ca să te bucuri de toate astea, trebuie doar să ajungi acolo, să ai multă nadă și o minimă doză de noroc.

Nadă multă, pește mult

Așadar, pe un final de septembrie însorit, am încărcat până la refuz mașina lui Marian și am luat azimut Belgradul, de unde mai aveam doar 2 ore de condus până la lac. Deși la noi vremea era foarte frumoasă, imediat ce am trecut în Serbia pe la Porțile de Fier, am constatat cu mâhnire că ploile abundente din zilele anterioare făcuseră ravagii în satele de pe malul Dunării ale vecinilor noștri. Case semi-îngropate în noroi, mașini distruse, grădini și terenuri de sport de nerecunoscut, iată un tablou groaznic ce reflectă puterea Mamei Natură, mai ales în condițiile în care n-o prea mai respectăm.

Final de septembrie pe lacul Pelagicevo

Final de septembrie pe lacul Pelagicevo

În fine, după 800 km și multe puncte vamale bifate fără probleme, am ajuns, seara târziu, pe lacul Pelagicevo, unul dintre cele mai speciale dintre cele destinate pescuitului la crap, după spusele celor care au pescuit aici. Partida noastră începea la 8 dimineața, astfel că am petrecut seara alături de Mirko Peraica, agentul pentru Europa de Vest al lacului și omul care știe absolut toate secretele acestei ape.

[adinserter block=”2″]De ceva vreme, Mirko este pensionat pe motive medicale, situație care-i permite să petreacă, după propriile declarații, cam 100 de zile pe an pescuind aici, astfel că porecla “șeful bălții” i se potrivește perfect. Mai mult, el produce și majoritatea boiliesurilor cu care se pescuiește aici (cu arome de crab, squid și tutti frutti), cam 5-6 tone în fiecare sezon, așa că, dacă vă bate gândul să pescuiți vreodată la Pelagicevo, e o idee excelentă să comandați nadă de la el. Rezolvați, astfel, mai multe probleme – nu sunteți nevoiți să cărați nada până acolo și pescuiți cu boiliesuri foarte proaspete, cu care peștele este deja obișnuit și pe care le acceptă fără mofturi. În plus, există și avantajul că aceste boiliesuri au un preț absolut decent, deși sunt făcute din ingrediente de cea mai bună calitate.

Amur de 20 kg, pescuit de Mirko pe standul 1 și montura folosită

Amur de 20 kg, pescuit de Mirko pe standul 1 și montura folosită

Localnicii spun că nu prea ai ce căuta aici fără 100 kg de boilies, dacă vrei să stai o săptămână și să prinzi pește cum trebuie, iar Mirko ne-a confirmat că, la modul ideal, ar trebui să nădim fiecare vad cu cel puțin 10 kg pe zi. Majoritea posturilor, cu excepția capetelor lacului, sunt zone de tranziție, nu unele în care peștele petrece prea mult timp (mai ales că nu există structuri sau vegetație), iar nădirea masivă e singura opțiune pentru a încerca să ții crapii pe vad mai mult. Am comandat și noi 20 de kilograme de boiliesuri, pe care urma să le folosim în combinație cu cele 50 kg pe care le aveam deja cu noi, și am putut constata că sunt, într-adevăr, de foarte bună calitate.

Debut-șoc

Populația de crapi din lacul Pelagicevo este una cu adevărat excepțională, lucru pe care aveam să-l constatăm pe propria piele. Există în lac foarte mulți amuri de 15-25 kg care mănâncă fără menajamente orice le pică sub bot, iar crapii vin și ei la rând. Conform celor spuse de ranger-ul lacului, există în Pelagicevo cel puțin 11 exemplare de crap trecute de 30 kg (cunoscute!), și se estimează că numărul exemplarelor cu greutăți între 20 și 30 kg este de peste 100.

Primul crap al partidei pentru mine - salontă de 18 kg

Primul crap al partidei pentru mine – salontă de 18 kg

Vineri dimineață, după ce am admirat un răsărit minunat, ne-am ocupat poziția și ne-am pus pe explorat vadul. Nimic spectaculos, doar un platou spre stânga, la 90-100 metri, în rest fund curat, cu ceva mâl subțire în unele zone. Conform înțelegerii, pescuiam amândoi pe același vad, cu 6 lansete împărțite frățește – Marian cu 3 în dreapta, eu cu celelalte 3 în stânga.

Nădim cu cobrele în două sesiuni, cam 5 kilograme de bile împreună, după care ne așezăm și așteptăm, încântați de frumusețea sălbatică a locului și de perspectiva unor pești frumoși.

Spre seară, Marian are primul dril și aduce la mal un crap oglindă ce ni se părea uriaș. Facem tara, punem peștele pe cântar și acul acestuia se oprește la fix 20 kg, iar noi izbucnim în urale. Aveam parte de un început de partidă de vis!

O baie de bun venit cu primul meu crap la Pelagicevo

O baie de bun venit cu primul meu crap la Pelagicevo

Peste doar câteva ore, alt dril la Marian, ba chiar la aceeași lansetă, și avem pe saltea o altă salontă, care atârna “doar” 18,5 kg. Începusem să ne întrebăm dacă visam sau acest lac chiar are o poveste nemaipomenită de spus.

Unul dintre puținii crapi pescuiți de Marian în timpul zilei - 19,2 kg

Unul dintre puținii crapi pescuiți de Marian în timpul zilei – 19,2 kg

La mine, pauză totală, cu excepția câtorva beep-uri neînsemnate. A doua zi însă, platoul din stânga vadului, găsit cu marker-ul la testarea inițială, mi-a făcut primul cadou: cea de-a treia salonta a partidei, aproape un leather carp (crap piele, care nu are solzi deloc), cu o superbă coadă portocalie. Era cel mai mic pește prins până atunci, dar, la 18 kg, ar putea face deliciul oricărui pescar de crap plecat în căutarea trofeelor. Aceasta salontă frumoasă era și cel mai mare crap prins până atunci cu noul boilies produs de Carping Club, numit Tournament, prototip care a fost lansat pe piață în debutul sezonului 2015.

Gama Carping Club Tournament, cu care am prins majoritatea crapilor la Pelagicevo

Gama Carping Club Tournament, cu care am prins majoritatea crapilor la Pelagicevo

Așadar, după ceva mai mult de 24 de ore de la începutul partidei, aveam pe răboj trei exemplare superbe de crap, dar ceva ne spunea că nu văzusem totul. Mai aveam de stat încă 6 zile, iar așteptarea noastră era setată pe crapii trecuți de 20 kg, cei pentru care bătusem atâta drum. După încă 2-3 pești de 16-18 kg, vremea s-a înrăutățit, iar în următoarele 25 de ore a plouat aproape încontinuu, rafalele de vânt amplificând senzația de frig. Cu toate astea, frumusețea lacului și perspectiva unor pești mai mari decât cei prinși până atunci ne-au făcut să ignorăm total capriciile vremii.

Ziua crapilor record

Într-un târziu, vremea și-a revenit și odată cu ea și speranțele noastre pentru niște crapi capitali. Pe partea dreaptă, cum privești harta, prietenii noștri croați Mirko și Ivica făceau prăpăd pe capătul lacului unde aveau exclusivitate. Pescuiau pe standul 1, și, în condițiile în care standurile 30 și 31 erau dezafectate, iar vântul bătuse spre acel capăt de lac două zile încontinuu, un mare grup de crapi era cantonat acolo. Mirko pescuiește aici de de 15 ani, astfel că nu constituia o surpriză faptul că el prindea regulat, cam un  pește la fiecare oră, în timp ce toate celelalte echipe de pe lac, inclusiv noi, aveau 2-3 prezentări în 24 de ore.

Comun de 20,5 kg venit în prag de seară la Carping Club Tournament

Comun de 20,5 kg venit în prag de seară la Carping Club Tournament

Ploaia și vântul foarte puternic produseseră schimbări climatice semnificative, astfel că, dincolo de toată umezeala și noroiul aferente, temperatura aerului a scăzut cu aproape 10 grade, iar apa s-a răcorit simțitor. Din fericire, exista o șansă ca vântul care-și schimbase brusc direcția să fi scos măcar o parte din uriașul grup de crapi staționați în capătul lacului, grup care era ținut pe loc de cele 6 lansete plasate pe latul canalului de Mirko și Ivica și de zecile de kg de boilies pe care cei doi nu se sfiau să le arunce, zilnic, în apă.

Seara a sosit aducând cu ea o pereche de vești excelente, cu nume de cod “comun de peste 20 kg”.

Exact când soarele apunea și ploaia încetase de câteva minute, două run-uri puternice, la distanță de 20 de minute, ne-au pus fiecăruia pe saltea noul record personal (la crap comun sau oglindă) – 21,2 kg al lui Marian și 20,5 kg al meu. Amândoi aveam pești de peste 30 de kg în palmares, dar niciunul dintre ei nu face parte din speciile comun sau oglindă (eu amur, iar Marian scoicar), cele care “contează” în fața prietenilor.

Noul record personal la crap al lui Marian - 21,2 kg

Noul record personal la crap al lui Marian – 21,2 kg

[adinserter block=”2″]Una peste alta, a fost o zi cu doar 3 prezentări (un pește scăpat în dril), dar cu două exemplare extraordinare, care au meritat din plin eforturile, cheltuiala și așteptarea. Mai aveam încă 4 nopți și 3 zile de pescuit, și acum, fiindcă suntem oameni, începuseră să ne zboare gândurile spre eventuale capturi de peste 25 kg. Rămânea doar să rezolvam eternele dispute cu factorul “noroc”, cel care, de exemplu, nu prea le zâmbea celor doi pescari din echipa Richworth Bulgaria, care nu aveau, după 72 de ore de pescuit pe standul 29, niciun pește pus pe saltea.

Salonta de pe colivă

În următoarele zile din aventura noastră bosniacă, momentele în care peștii s-au hrănit au alternat cu lungi perioade de secetă, dar așteptarea a meritat de fiecare dată, chiar daca pe saltea au ajuns și câțiva “ciortani” de 13-14 kg. Oricum, chiar și aceste exemplare relativ mici s-au dovedit nu numai extrem de bătăioase, ci și foarte frumoase. Salontele, cu precădere, aveau, în marea lor majoritate, superbe desene de solzi inegali, plus niște culori nemaipomenite. Vremea a continuat să fie schimbătoare, cu ploaie și perioade de soare sau nori, iar temperatura a început să scadă simțitor în timpul nopții. Rata capturilor a rămas aproape neschimbată, cam 2-3 pești în 24 de ore, dar, cu doar două excepții de 13 kg, toate exemplarele au cântărit între 16 și 19,5 kg.

Unul dintre cei 5 crapi de 18-19 kg pescuiți în această partidă

Unul dintre cei 5 crapi de 18-19 kg pescuiți în această partidă

În penultima noastră zi pe baltă, pe la prânz (o oră la care, de obicei, putem să ne vedem liniștiți de lectură sau legat cârlige), o trăsătură violentă mi-a adus cel mai mare pește al sesiunii și un nou PB, o salontă magnifică de fix 23 de kg.

Drilul a durat 20 de minute, mai puțin decât la alți pești mult mai mici, iar bucuria de a ține la poză un asemenea exemplar aproape că nu poate fi povestită.

Ultima noapte a trecut ciudat de liniștită, dar, în dimineața plecării către casă, lacul ne-a mai făcut două cadouri minunate. Între 6 și 6 și jumătate, Marian a tras la mal un crap comun de fix 20 kg, iar ultima mea lansetă rămasă în apă a “produs” un superb crap oglindă de 22 kg.

Cel mai mare crap al partidei și nou record personal - 23 kg

Cel mai mare crap al partidei și nou record personal – 23 kg

După 800 km parcurși până acolo, peste 70 de kilograme de boilies aruncate în apă și 7 zile de pescuit, albumul foto și amintirile minunate din această partidă vor fi hrană pentru suflet în lungile luni de iarnă. O partidă memorabilă, cu 6 crapi de peste 20 kg și în care (atenție!) nu s-a prins niciun pește mai mic de 11 kg pe toată balta. Cum să nu te bucuri de pescuit, în asemenea condiții?!!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *