La Caspe crapii nu dorm, n-au somn!

Razvan Adrian Lepadatu, pescar de crap originar din Brașov și stabilit de ceva vreme în Spania, a reușit recent o nouă partidă de pescuit pe malurile unuia dintre cele mai prolifice râuri în ceea ce privește pescuitul la crap, râul Ebru. La foarte scurt timp de la încheierea sesiunii, Răzvan – Tesy pentru prieteni – ne-a trimis detaliile partidei care a însemnat și finalul de sezon de pescuit pentru acesta.

Răzvan: „La început de octombrie, împreună cu alți doi amici, punem la cale o sesiune de 3 zile de pescuit la crap pe râul Ebru. Imediat ce cădem de acord asupra zilelor pe care le avem libere, decretăm: plecăm miercuri și ne întoarcem sâmbătă!

Pescuitul pe râuri ca Ebru presupune un echipament solid

Pescuitul pe râuri ca Ebru presupune un echipament solid

Următoarea oprire, la magazin. Facem stocul de nadă, 3 saci a câte 25 de kg de pelete de cambulă cu diametrul de 22 mm și 5 kg de pelete de 16mm pe care să le folosim la cârlig. În trecut am folosit și boiliesuri, dar ne-am lăsat păgubași datorită costurilor ridicate și al randamentului scăzut.

Pe Ebru, ne trebuie o cantitate mare de nadă, iar peștii sunt familiarizați cu peletele care le-au fost livrate cu tonele în ultimii ani de către ghizii care caută constant somnul. La magazin, din vorba în vorbă cu vânzătorul, aflăm de un loc interesant, unde  a prins mult crap, printre care și un exemplar de 22kg. Ne explică cum ajungem acolo, ba chiar ne desenează și o schiță detaliată. Miercuri, la ora 12, suntem deja în drum spre Zaragoza. După patru ore de mers și nerăbdare, la puțin timp după ora 16, ajungem la locul cu pricina. Zona era deja foarte animată, parcă nimerisem în mijlocul unui concurs de staționar.

Dăm un tur sa luam pulsul pescarilor și constatăm că majoritatea pescuiau la somn. Ici-colo mai zărim și câte doi crăpari. De asemenea, aflăm că la puțin timp înainte de sosirea noastră, cineva prinsese un somn de aproape 2 metri! Ne-am dat seama repede că nu avem ce căuta acolo, așa că am pornit spre alte locuri.

Razvan a pescuit cu monturi simple, legate cu fluorocarbon de 20 lb și cu două pelete pe firul de păr

Răzvan a pescuit cu monturi simple, legate cu fluorocarbon de 20 lb și cu două pelete pe firul de păr

Timpul a zburat și ne-am pomenit cu noaptea pe noi. Hotărâm să mergem pe un loc aflat în apropiere de Caspe, loc pe care-l știam foarte bine. Pescuiam aici de vreo doi ani, iar ultima dată îl vizitasem în iulie. Un vad cu albia aproape uniformă, cu o cădere mică spre partea stângă, unde apa devenea mai adâncă, și fără prea multe structuri. Singurele zone mai dificile țineau 2 copaci, asta undeva la mijloc, și câțiva bolovani încărcați cu colonii de scoici zebră. Una peste alta, nimic care să pună probleme serioase. Firul principal pe care îl folosesc de mai bine de doi ani este îmbrăcat cu o cămașă de fluorocarbon, foarte rezistent la abraziune și cu un diametru de 0,33mm.

Fără să stăm mult pe gânduri, intrăm cu barca pe apă, punem doua balize la aproximativ 100-110 m de mal, acolo unde apa avea o adâncime de 5,5m și nădim extins cu un sac de pelete. Unul va pescui pe baliza stânga , unul între ele, iar al treilea pescar pe cea din dreapta. Pe firul de păr punem două pelete de 16mm sau una singură de 22 împreună cu una de 16mm, asemănător unui snowman. Alternam peletele de cambulă cu cele de Robin Red, acestea din urmă fiind responsabile pentru un adevărat prăpăd cu un an în urmă.

Răzvan cu un prim comun de Ebru, adevărat războinic în dril

Răzvan cu un prim comun de Ebru, adevărat războinic în dril

Monturile sunt lucrate cu fir fluorocarbon IQ2, de 20 lb, iar cârligele cu deschidere mare sau tijă curbată. Ca dimensiuni, am mers pe mărimi destul de mici, nedepăşind numărul 4 . Totul este aranjat, iar de acum rămâne doar să așteptăm prima trăsătură. Dimineața, pe la ora 6, mă trezesc cu o serie de  bipuri în stație, dar peștele abia lua fir de pe tambur. Era un crap de aproape 6 kg, primul pește pentru mine. Pe la ora 9, unul din senzorii colegului din stânga începe să prindă și el viață, la capătul firului fiind tot un crap de 6 kg. Pentru Ebru peștii erau foarte mici, dar era important de știut că aveam pește în față.

Din partidele anterioare știam că perioada de hrănire a crapilor este în intervalul 9:00-16:00, după care parcă intrau în pământ. Orele următoare trec fără nicio prezentare, iar la ora 14 suntem scoși din amorțeală de sunetul strident al unui  senzor. De această dată era rândul colegului din dreapta să pună pe mal un crap de 7,2 kg sănătos și plin de vigoare. Imediat după asta observ  ceva mișcare la suprafața apei. Mă uit mai bine de undeva de sus și zăresc două bancuri de crapi care se plimbau foarte aproape de oglinda apei. Era destul de clar că ceva s-a schimbat, aceștia preferând peste zi zonele din stratul superior al apei.

Un comun de 11,5 kg, captură reușită în prima noapte a partidei

Un comun de 11,5 kg, captură reușită în prima noapte a partidei

Având în gând că e posibil să coboare să se hrănească pe substrat abia la noapte, mă împac cu gândul că mai am de așteptat până la următoare prezentare, lucru confirmat de noaptea ce avea să vină. Pe seară intram pe apă pentru nădirea de peste noapte, ocazie cu care nădim o găleată de porumb care a stat la înmuiat o săptămână și o jumătate de sac de pelete. După ce terminam de nădit ne așezăm la un pahar de vin, discuții despre echipament și facem un rezumat al primei zile de pescuit.

Mersese destul de slab, lucru destul de neobișnuit, dar vroiam să vedem și ce ce se întâmplă peste noapte. Nu apucăm bine să ne întindem în paturi, că un senzor sparge tăcerea nopții, finalul drilului  aducând pe mal o torpilă de 10 kg. A fost peștele care avea să deschidă recitalul pe zona din stânga. Run după run la interval de 20 minute dar, din păcate, soldate și cu mulți crapi  scăpați. Ora 12:20 vine cu o trăsătura violentă, care mă face să sar ca ars din sacul de dormit. Ajuns la lansete văd tamburul “înroșit” și cuplez rapid bait-runnerul. Degeaba, peștele continua să ia liniștit fir  și nu reușesc deloc să-l întorc. După un dril epuizant de vro 10 minute, pun pe saltea un superb crap comun de 11,5 kg.

Crapii comuni au vizitat în număr mare vadurile nădite

Crapii comuni au vizitat în număr mare vadurile nădite

Pozele de rigoare și înapoi la prietenii lui. Semne bune noaptea are. Nu mă întorc bine în sacul de dormit, că partea stângă iar produce surprize. Ies repede din cort să văd ce și cum, iar peștele e aproape în minciog. Mai zvâcnește odată și dus a fost. Asta e, vine altul, îi spun ușor amuzat amicului meu care era negru de supărare.

Pe la 3:20 stația mea prinde glas. Înțep și îmi dau seama că am de-a face cu unul ceva mai “îmbrăcat”. Contrar așteptărilor, peștele începe să vină la mal. Venea atât de ușor, de parcă aduceam un ten. La minciog mai are câteva plecări dar îl temperez rapid. Îl punem repede în sacul de cântărire, iar acul indicator se oprește la 15,2 kg. Woow, aveam captura partidei! La fel ca și restul peștilor prinși de mine, acesta a venit tot la “snowman” din pelete de cambulă.

Peletele de cambulă sunt foarte eficiente în pescuitul pe Ebru

Peletele de cambulă sunt foarte eficiente în pescuitul pe Ebru

Dimineața ne prinde lenevind, niciunul dintre noi neavând chef sa părăsească căldura și confortul sacului de dormit. Peste zi am avut parte de același tratament ca în ziua trecută. Liniște totală și șomaj tehnic. După o ultimă sesiune de nădire, facem un scurt rezumat al ultimelor două zile și speram să urmeze o noapte la fel de bună ca precedenta. Din păcate lucrurile nu au mai fost la fel, trezindu-ne doar câte două trăsături la fiecare dintre noi, niciuna soldată cu vreun crap mai mare de 9 kg. Ultimul run l-am avut pe la ora 6 dimineață, ocazie cu care am mai adus un crap de 7,5 kg pe saltea. Sâmbătă decidem sa încheiem  prematur partida de pescuit, deoarece nu avea rost să ne pierdem ziua care oricum nu era foarte productivă, așa că  plecăm în căutarea altor locuri de pescuit pentru partidele ce vor urma.

În mare, a fost un an slab comparativ cu sezonul trecut. În 2012 nivelul apei a fost atât de scăzut, încât la Caspe șiroia un pârâiaș în loc de râu. Am rămas pentru câteva momente în stare de soc și nu ne venea să credem odată ajunși la pescuit. Chiar și așa, am reușit totuși să găsim un loc unde mai era apă, iar ceea ce a urmat a fost incredibil. În acea toamnă am făcut o partidă de vis, în care am prins mult pește frumos, printre care și un superb crap de 17,8 kg. Dar astea este o altă poveste, pe care poate o vom depăna într-un alt articol.

Răzvan și captura partidei, un superb crap comun de 15,200 kg

Răzvan și captura partidei, un superb crap comun de 15,200 kg

Din păcate, în acest an am avut o primăvară lungă, cu multe ploi care au făcut ca râul să atingă cote alarmant de mari. Vadurile care în trecut erau lipsite de apă acum sunt pline ochi, iar totul a devenit un ocean în care jocul devine tot mai dificil, localizarea fiind tot mai dificilă, peștele având acum hrană naturală din belșug. Să sperăm că anii și sezoanele ce vor urma vor fi mai darnice și ne vor îmbogății albumul foto doar cu capturi de două cifre.

Fir întins și Catch & Release!”

Răzvan, felicitări pentru partidă, pentru superba captură reușită și mulțumim pentru cele trimise!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *