Istoria monturii care a revolutionat pescuitul la crap, montura simpla cu fir de par

Până la finalul anilor ’80, perioadă în care „firul de păr” ia naștere,  crapul s-a dovedit a fi un pește extrem de greu de păcălit, iar asta datorită faptului că momeala era plasată exclusiv pe cârlig și nu în prelungirea acestuia, așa cum presupune montura cu fir de păr din zilele noastre.

Montura cu fir de păr publicată prima dată într-un articol semnat Lenny Middleton

Montura cu fir de păr publicată prima dată într-un articol semnat Lenny Middleton. Aici aveți o imagine scanată care conține și autograful original al autorului.

Inventată în anul 1978 de către Kevin Maddoks și Lenny Middleton în urma a sute de experimente făcute pe crapii de acvariu ai lui Kevin, montura cu fir de păr a revoluţionat efectiv pescuitul la crap, reuşind de-a lungul timpului să facă din pescari anonimi adevărate legende ale pescuitului.

Marea şansă a descoperii firului de păr și a monturii cu același nume a fost practic iarna extrem de geroasă anului 1978, care a făcut ca lacurile să rămână îngheţate o bună bucată de timp, vreme în care Kevin împreună Len și-au desfăşurat liniştiţi testele pe crapii din acvariu.

Kevin si un rezultat cu adevarat impresionant pentru anii '80

Kevin și un rezultat cu adevărat impresionant pentru anii ’80

Țelul lor era să găsească o variantă prin care crapii să nu culeagă doar boabele lăsate libere în acvariu, ci și pe cea care era ataşată la cârlig.

În primă fază au constatat că peștii nu se speriau de cârlig, ci de efectul pe care acesta îl avea asupra momelii și de rigiditatea firului monturii (un monofilament de cu rezistență de 6lb).

Acestea îngreunau practic boaba de porumb, iar asta se traducea printr-un comportament nefiresc al momelii în raport cu celelalte boabe din acvariu.

Montura cu fir de par (Standard Hair Rig) publicata de Kevin in cartea sa, Carp Fever

Montura cu fir de păr (Standard Hair Rig) publicată de Kevin în cartea sa, Carp Fever

Iar dacă problema greutăţii cârligului și-a găsit rezolvare relativ rapid prin adăugarea unei biluţe de polistiren foarte aproape de boaba de porumb, în privinţa firului de păr lucrurile nu au stat chiar atât de simplu.

După ce au încercat cu cele mai variate materiale cunoscute care s-ar fi pretat la pescuit (fire de bumbac, de lână, liță etc), aceștia păreau că sunt pe cale să renunțe.

Doar că, după o bună bucată de vreme, într-o perioadă în care drumurile înzăpezite nu le-au mai permis celor doi să-și desfăşoare observațiile împreună, Kevin a continuat singur experimentele.

Lenny Middleton testând pe Savay montura cu fir de păr

Lenny Middleton testând montura cu fir de păr pe Savay 

În timp, ambii pescari au venit cu propuneri și potențiale soluţii la problema ivită, printre care și cea care presupunea legarea momelii de cârlig, cumva în prelungirea acestuia. A fost idea lui Len, dar fiind rodul muncii amândurora, aceştia au considerat că este o invenţie comună.

Acum mai aveau nevoie doar de o soluţie pentru a o și pune în practică. Legarea momelii cu firul de 6lb nu reprezenta o variantă viabilă, acesta dovedindu-se deja ineficient datorită rigidităţii pronunţate. A fost momentul în care, aflați în fața unei invenţii istorice, Len și-a smuls un fir de păr din cap și a legat foarte atent și minuţios boaba de porumb de curbura cârligului.

Și astfel a luat naştere montura cu fir de păr! Restul este istorie.

Astăzi firul de păr are diverse forme și este format din zeci de materiale dar, la origini, acesta a fost un banal fir de păr omenesc.

Și când te gândeşti că soluţia a fost tot timpul acolo, pe capul lui Lenny. 🙂

Găsești articolul util? Postează un comentariu mai jos, vrem să ştim și părerea ta!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i un like!

4 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *