Intervale de hranire in pescuitul la crap

Ți s-a întâmplat, ca pe lacul pe care pescuiești, să ai parte doar de două perioade scurte în care apar prezentările? De obicei, una dimineața devreme și a doua pe înserat. În restul timpului, fie că scoți lansetele din apă, fie că le lași pe vad, rezultatul pare că ar putea fi același, nu? Ei bine, iată câteva recomandări pentru a putea prinde pește pe întreaga perioadă a partidei, dar și despre cum să-ți optimizezi la maxim „ferestrele” în care peștii se hrănesc!

În pescuitul la crap, primele și ultimele raze de lumină reprezintă perioade optime pentru prezentări

În pescuitul la crap, primele și ultimele raze de lumină reprezintă perioade optime pentru prezentări

Dimineața și seara au fost dintotdeauna perioade optime pentru pescuitul la crap și nu numai. În mare, cred că totul se reduce la creșterea și diminuarea nivelului de lumină. În aceste intervale, chiar și cei mai precauți crapi devin deseori foarte vulnerabili. În afară de faptul că în lumină mai slabă firele și monturile tale sunt mai greu de sesizat, crapii se hrănesc mult mai încrezători decât, să zicem, în miezul zilei. Și nu este neapărat un comportament atipic. Majoritatea animalelor devin mai active din punct de vedere nutrițional dimineața și seara.

Sfatul meu este să încerci să exploatezi la maxim aceste perioade de hrănire și iată și câteva recomandări care te vor ajuta să profiți mai mult de acești timpi.

Pescuiește când peștii se hrănesc

În primul rând, este esențial să nu faci gălăgie pe vadul pescuit aproape de ivirea zorilor și să te asiguri că ai toate monturile în apă înainte de lăsarea serii. Nu ar fi deloc productiv să deranjezi vadul exact în aceste perioade.

Foarte mulți pești își cunosc habitatul mult mai bine decât credem noi, prin urmare, pe timpul zilei, îți recomand să ai fire de pescuit cât mai puțin vizibile și, pe cât posibil, culcate pe substrat. Pentru o foarte bună așezare a firelor pe fundul apei, atunci când topografia substratului permite, este recomandată folosirea back-leads-urilor.

În pescuitul la crap, liniștea pe vad este esențială

În pescuitul la crap, liniștea pe vad este esențială

Pe timpul zilei, crapii sunt foarte precauți și vor da mai multe târcoale vadului nădit înainte de a lăsa garda jos. Fac asta pentru a evalua „oferta”, gradul de pericol la care se expun, iar pe lacurile unde sunt pescuiți frecvent, „miros” eventualele „capcane” care pot fi în zonă. Încearcă să nu îi alertezi brăzdând cu firele de pescuit coloana de apă. Acestea pot fi foarte vizibile și pot transmite vibrații pe care crapii le interpretează ca un potențial pericol.

Ascunde-ți firele

Metoda mea favorită pentru pescuitul de primăvară, pe ape foarte limpezi, sau când am de-a face cu crapi extrem de precauți este, fără îndoială, un fir principal și forfac din fluorocarbon. De obicei, folosesc doar un safety clip pe firul principal sau, dacă este cazul, atașez un leader ceva mai gros, dar tot din fluorocarbon. Pe lângă protecția sporită la abraziune, leaderul va proteja peștele în timpul drilului și, fiind mai gros, va garanta o rezistență mai mare la îmbinarea cu forfacul.

Camuflarea cât mai precisă a firelor și monturilor iți poate dubla rata capturilor. Aici, Robert Nicolae cu un superb crap comun pescuit la primele ore ale dimineții

Camuflarea cât mai precisă a firelor și monturilor iți poate dubla rata capturilor. Aici, Robert Nicolae cu un superb crap comun pescuit la primele ore ale dimineții

Sub niciun pretext nu folosi tub anti-tangle sau fir textil la forfac. Ține toată linia din  fluorocarbon și „rezultatele” nu vor întârzia să apară. Iar dacă ai îndoieli referitoare la posibilitatea forfacului de a se încurca în jurul leaderului, adaugă la cârlig un stringer sau un mic săculeț PVA plin cu pelete.

Caută peștii între ape

Crapii pot fi prinși în majoritatea timpului, doar că, uneori, tactica de abordare a acestora are nevoie de mici adaptări. De exemplu, căutarea crapilor între ape, cu un zig rig, sau un pescuit la plută în zone mai puțin accesibile, sau chiar schimbarea ceva mai frecventă a momelii și a tipului de momeală. Este adevărat, toate acestea presupun eforturi suplimentare, dar sunt metode care funcționează, care au adus și vor aduce în continuare mulți crapi pe saltea, chiar și în perioadele aparent nefavorabile.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

1 Comment

 1. monturiporumb.ro

  1 aprilie 2014 at 9:38 am

  Subiect interesant ceea ce s-a prezentat intr-un articol care merita citit si retinut.
  1.Frecvent in pescuitul la crap, perioada nocturna are rezultate mult mai bune decat in perioada de zi cand linistea este mai pronuntata si binenteles in perioadele de tranzit dintre noapte-zi si invers asa cum precizati si voi.
  Pescarii de crap care cateodata fac galagie pe balta vor avea de suferit in privinta prezentarilor de capturi si regretabil si vecinii lor deaceea in perimetrul tuturor baltilor care se respecta nu exista variante de a majora numarul decibelilor.
  2.Materialele din care sunt confectionate monturile de crap au un rol important in hranirea crapilor care consider ca trebuiesc alese din materiale care imit camuflarea si a monturii profesionale combi-link.
  3.Deasemenea un rol foarte important pentru ca hranirea sa se efectueze pe o perioada indelungata de preferatii nostri mustaciosi pe patul de nada este utilizarea nadei de buna calitate incluzand si stimulatori de apetit si elementele care ajuta digestia si purgatia.
  4.Revenind la inaintas este destul de greu ca acesta sa fie ales din fluorocarbon chiar daca lungimea acestuia este de 5m cum de regula utilizeaza marea majoritate a pescarilor deoarece firul fluorocarbon se prezinta ca textura destul de rigid iar in aruncare franeaza trecerea firului prin inelele lansetelor folosite la aruncare si le si incurca.Daca discutam de plantat sau distante mici, se schimba situatia sunt de acord cu fluorocarbonul ca inaintas.
  ROG DACA MAESTRUL CARE A ALES ACEASTA STATEGIE CU INAINTASUL DIN FLUOROCARBON PTR LANSETA CU CARE ARUNCA MONTURA PESTE 100M SA-MI SPUNA CE FIR I-MI RECOMANDA PENTRU CA ACEASTA METODA SA FIE CEL MAI GREU DE DEPISTAT DE MUSTACIOSII BALTILOR.(REZISTENT SI MOALE TOTODATA)
  5.Important pentru ca nada noastra si monturile sa fie usor de reperat de crapi este sa alegem locuri fierbinti cum ar fi confluenta apei mici cu apa mare,ingustarea baltii semnificativ din balta larga,sarituri pronuntate,substrat tare,distanta frecventa de nadire pe baltile vizitate des de pescari pe acea balta.
  6.De evitat pescuitul la crap pe temperaturi sarite de 40grade,hranirea va fi aproape inexistenta,ziua se va servi o bere rece chiar mai multe iar noaptea vom avea cu siguranta reusita.
  7.La capitolul cu pescuitul intre ape nu obisnuiesc sa folosesc aceasta metoda deci sunt pescar cu defecte.
  Meritati toata stima si admiratia pentru aceste articole super.monturiporumb.ro

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *