Greutatea optima a plumbului de pescuit la crap

Nu de puține ori am fost puși în fața acestei alegeri: plumbi grei sau ușori? Să alegi oare un plumb mai mare, care se fixează bine pe substrat, sau să mergi pe variante mai mici, care ajută în dril și nici nu se scufundă foarte tare în mâl? Și ce înseamă până la urmă „greu” sau „ușor”? De fapt, cât de greu ar trebui să fie un plumb de pescuit la crap?

Cu cât plumbul este mai greu, cu atât ai mai multe șanse de a converti o trăsătura într-un crap adus în plasa minciogului

Cu cât plumbul este mai greu, cu atât ai mai multe șanse de a converti o trăsătura într-un crap adus în plasa minciogului

În ultima vreme am folosit aproape exclusiv plumbi cu greutăți considerabile și nu-mi mai imaginez partidă de pescuit fără să am la mine plumbi de 120 g sau poate chiar mai mult. Au fost însă sezoane când, pescuind pe lacuri cu foarte mult mâl, nici în ruptul capului n-aș fi trecut de 40 g. Pescuiam cu monturi in line, cu plumbi culisanți de maxim 35-40 g.

În felul asta vedeam practic și cea mai timidă trăsătură și parcă nici plumbii nu trăgeau atât de repede montura în mâlul afânat. După cum probabil îți imaginezi, tot ansamblul se mișca de pe vad chiar și la cele mai discrete vizite ale crapilor pe patul de nadă, iar rata rateurilor era incredibilă. Pierdeam mulți pești la înțepare și mai ales în dril. Așa este, sunt situații în care chiar nu poți folosi plumbi foarte grei. Dar dincolo de asta, diferența dintre șansele de a preînțepa un pește cu un plumb ușor și unul greu este uriașă.

Testul cârligului ar trebui să-ți indice greutatea optimă a plumbului

Testul cârligului ar trebui să-ți indice greutatea optimă a plumbului

Cât de greu? Pai eu am un test simplu pe care-l fac. Iau cârligul monturii și-l fixez cu vârful în degetul arătător. Dacă reușesc să susțin greutatea plumbului fără să resimt înțepătura cârligului, atunci am nevoie de un plumb mai greu. Atenție însă la accidentele ce pot apărea! Este foarte important să lași extrem de ușor plumbul să aplice tensiune pe cârlig, iar odată ce simți înțepătura trebuie să detensionezi imediat firul. Tocmai pentru că este destul de periculos, nu-i un test pe care-l recomand.

[adinserter block=”2″]Ca regulă generală, pentru a evita o eventuală neplăcere pe vadul de pescuit, poți merge pe variante de plumbi de minim 3 oz (85 g). Dacă substratul, lansetele și condițiile de pescuit îți permit lansarea de greutăți mai mari, atunci cu cât plumbul este mai greu, cu atât ai mai multe șanse de a converti o trăsătură într-un crap adus în plasa minciogului.

Sunt și voci care susțin că în timpul drilului, ajutându-se de greutatea plumbului, unii pești se pot elibera de cârlig. Ba chiar am văzut și ceva materiale filmate pe același subiect care, aparent, susțineau teoria. Ei bine, dacă plumbul ar fi fost suficient de greu, astfel încât cârligul să fi penetrat suficient buza peștelui încă de la înțepare, sunt de părere că ar fi fost improbabil ca acesta să se elibereze în timpul drilului.

O alegere corectă a greutății plumbilor îți poate aduce rapid crapii în fața obiectivului foto. Aici, Robert Nicolae cu un superb crap comun de Tâncăbești

O alegere corectă a greutății plumbilor îți poate aduce rapid crapii în fața obiectivului foto. Aici, Robert Nicolae cu un superb crap comun de Tâncăbești

În privința monturilor, poți folosi oricare variantă. Fie că pescuiesc cu plumb pierdut, in-line sau elicopter, întotdeauna am să aleg cel mai greu plumb pe care-l pot folosi în condițiile date.

Tu ce tip de plumbi preferi?

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *