Cum si de ce sa-ti pierzi plumbul in pescuitul la crap

Știm că pentru mulți pescari sună puțin ciudat dar, în anumite situații, pierderea plumbului în momentul în care trage peștele poate ajuta foarte mult.

Executată corect, montura cu plumb pierdut ajută mult atunci când pescuiți în apropierea agătăturilor. Aici Robert Nicolae cu un superb crap comun pescuit la doar o palmă distanță de un plaur imens

Executată corect, montura cu plumb pierdut ajută mult atunci când pescuiți în apropierea agățăturilor. Aici Robert Nicolae cu un superb crap comun pescuit la doar o palmă distanță de un plaur imens

De cele mai multe ori poate chiar face diferența între a scăpa peștele și a-l pune pe saltea. Notăm aici motivele cele mai importante pentru care recomandăm pierderea plumbului când pescuiți la crap. În primul rând, în momentul pierderii plumbului, crapul se ridică spre suprafața apei, făcând drilul mai sigur în zone bogate în agățături sau vegetație submersă. Fără plumb în montură, ești în contact direct cu peștele, ceea ce te va ajuta să-l aduci mai ușor la minciog.

Un alt motiv pentru care este recomandată pierderea plumbului este că elimini – sau, cel puțin, reduci – posibilitatea de a lărgi locul în care s-a înfipt cârligul.

Greutatea plumbului aplică o presiune constantă asupra buzei peștelui și cârligul se poate dezgăța în dril. Dacă plumbul a fost deja pierdut, riscul e mai mic.

Agățăturile conferă crapilor protecție și hrană naturală

Agățăturile conferă crapilor protecție și hrană naturală

Siguranța peștelui este un alt motiv pentru care câțiva plumbi chiar nu contează, dacă situația o cere. Realizat corect, pescuitul în agățătură poate aduce multe satisfacții pentru pescar, dar dacă nu e bine făcut lucrurile pot sfârși neplăcut pentru pește.

De exemplu, dacă înțepi târziu și montura nu este optimizată pentru pierderea plumbului, crapul poate rămâne blocat în agățătură. E posibil să nu mai scape de acolo niciodată. Se cunosc destule cazuri de crapi găsiți morți în agățături din care n-au mai putut ieși din cauza unor monturi incorecte.

Pentru a te asigura că plumbul se va elibera când va fi nevoie, folosește clipsurile special create pentru montura cu plumb pierdut. Se găsesc la mulți producători. Nu sunt toate la fel de bune, rămâne să încerci mai multe tipuri și să vezi cu care te împaci mai bine.

Eventual, pentru a le face să elibereze plumbul mai repede, poți să le cosmetizezi puțin. Taie în unghi de 45 de grade tija atașată clipsului și lărgește cu o pensă conectorul conic.

Pentru asta urmează pașii de mai jos:

Lărgește conectorul conic al monturii cu ajutorul unei pense

Lărgește conectorul conic al monturii cu ajutorul unei pense

Cu ajutorul unui cutter, taie în unghi de 45 de grade tija clipsului

Cu ajutorul unui cutter, taie în unghi de 45 de grade tija clipsului

Pentru un grad suplimentar de siguranță, nu introduce conectorul conic până la capătul clipsului monturii

Pentru un grad suplimentar de siguranță, nu introduce conectorul conic până la capătul clipsului monturii

Montura cu plumb pierdut nu e nici ea lipsită de neajunsuri, mai ales când pescuiești cu săculeți de PVA atașați pe forfac. La impactul cu apa, plumbul are tendința să se elibereze automat.

Poți însă elimina acest neajuns micșorând șocul preluat de montură la impactul cu apa. Cum? Simplu! Tensionează firul cu degetul pe tamburul mulinetei, chiar înainte ca montura să atingă apa. Cu puțin exercițiu, problema va fi rezolvată. Fir întins!

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un LIKE și adaugă un comentariu mai jos.

Ne-ar plăcea să știm și părerea ta.

 

1 Comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *