Cum sa-ti prepari semintele de pescuit la crap

Care este cea mai eficienta metodă de preparare a semințelor de pescuit la crap și ce arome, aditivi etc îmi recomandați? Poate cea mai frecventă întrebare pe care o primim pe canalele de comunicare își găsește astăzi răspunsul, care vine de la Cătălin Toader. Iată, deci, preferințele lui Cătălin în ceea ce privește modul de pregătire a semințelor de pescuit la crap.

Indiferent de tipul de semințe alese, ai grijă să le pregătești corespunzător înainte de partida de pescuit

Indiferent de tipul de semințe alese, ai grijă să le pregătești corespunzător înainte de partida de pescuit

Înmoaie semințele în apă rece

Metodele de preparare a semințelor sunt diferite, în funcție de tipul de semințe folosite, de speciile urmărite și de locul în care urmează să pescuiești. Ca o regulă relativ generală, e bine să le înmoi înainte în apă rece și apoi să le fierbi până au consistența intermediară, nici foarte moi, nici foarte tari, mai ales dacă din acele semințe urmează să fie folosite și la cârlig. Semințele de mici dimensiuni (grâu, cânepă, soia, niger etc) trebuiesc fierte mai puțin, firește, în primul rând pentru a-și pierde flotabilitatea.

Toarnă apă clocotită peste semințe

Cei mai mulți dintre pescari fierb semințele, dar eu prefer o altă metodă, și anume opărirea lor. Porumbul, de exemplu, îl prepar cu o seară înainte de a pleca la pescuit, astfel: măsor cantitatea de apă necesară pentru a acoperi semințele din găleată cu cam 8-10 cm (o palmă), apoi o fierb, având grijă să pun la fiert un kilogram de zahăr la fiecare cinci kilograme de porumb. Torn apoi apa dulce clocotită peste porumb, pun cam două-trei căni de sare grunjoasă și acopăr vasul cât se poate de bine. După ce apa se mai răcește și boabele s-au înmuiat puțin, adaug aromele pe care vreau să le folosesc în acea partidă, fie ele dulci, iuți sau diverse combinații.

Sfat CRAP24

Ai grijă să pui aromele după ce apa s-a răcit puțin, mai ales dacă acestea sunt de pe bază de alcool, fiindcă acestea se volatilizează repede în apa fierbinte și nu mai au efectul scontat.

Semințele reprezintă o momeală alternativă excelentă la boiliesuri, mai ales dacă le-ai folosit în mixul cu care ai nădit

Semințele reprezintă o momeală alternativă excelentă la boiliesuri, mai ales dacă le-ai folosit în mixul cu care ai nădit

[adinserter block=”2″]În orice caz, indiferent dacă folosești sau nu arome ulterior, cele mai importante ingrediente în prepararea semințelor sunt fără discuție zahărul și mai ales sarea, care este un excelent potențator de arome, dar poate fi folosită și în absența aromelor, este un atractant în sine. Opăritul semințelor are avantajul că este mai lent și mai puțin distructiv, iar nivelul de penetrare a apei în corpul seminței este unul natural, neforțat de fierbere.

Păstrează semințele în apă

În ambele cazuri, fie că le-am fiert sau doar opărit, trebuie să lăsăm semințele în aceeași apă, ea devine o zeamă extrem de atractivă cu care, la nevoie, se pot dipui chiar și boiliesurile.

Superb crap oglindă de 17 kg, pescuit de Cătălin la o partidă recentă

Superb crap oglindă de 17 kg, pescuit de Cătălin la o partidă recentă

În cazul semințelor foarte moi (mazăre, fasole), înainte de fierbere/opărire, alegeți semințele pe care urmează să le folosești la cârlig și nu le fierbe, ci lasă-le pur și simplu într-un vas cu apă. Astfel, ele vor fi destul de tari ca să reziste unei aruncări, dar și suficient de moi ca să poate fi trase pe firul de păr cu croșeta. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

4 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *