Cum sa-ti alegi momitorul de pescuit la crap

Universul momitoarelor de pescuit la crap este unul foarte vast. Astfel, alegerea corectă a momitorului poate ridica ceva semne de întrebare pentru pescarii aflați la început de drum în pescuitul la crap sau în practicarea pescuitului cu momitor. Ce momitoare sunt recomandate în funcție de situația de pescuit, de peștii vizați, dar și ce tip de nade și pasturi sunt potrivite pentru un astfel de pescuit, iți sunt prezentate în cele ce urmează.

Diverse tipuri de momitoare sau forme de plumbi care pot fi încărcați cu nadă

Diverse tipuri de momitoare sau forme de plumbi care pot fi încărcați cu nadă/pastă

În primul rând, pentru o alegere foarte precisă, trebuie să adaptezi momitoarele la tipul de pescuit (plantat, aruncat din mână etc) și la particularitățile locului în care pescuiești (apă curgătoare, lac etc). Apoi, trebuie să ai în vedere și echipamentul pe care-l folosești. În cazul în care arunci din mână și folosești o lansetă puternică, îți poți permite momitoare grele (de peste 60-80 g), care să transporte o cantitate consistentă de nadă pe distanțe destul de mari.

Pe ape curgătoare, cele mai indicate sunt năditoarele grele și plate, pe care nada se aplică pe o singură parte, și care se așază bine în curent. Totuși, cred că cel mai important aspect este să adaptezi nada la tipul de momitor și nu invers. Fiindcă e mult mai simplu așa. Dacă pescuiești cu plastice sau boiliesuri mici, atunci un momitor mic-mediu clasic, in-line, își va face treaba perfect.

Momitoare in-line clasice, cu tub antitangle, încărcate cu nadă și pregătite de "atac"

Momitoare in-line clasice, cu tub antitangle, încărcate cu nadă și pregătite de „atac”

Fixarea e dată de consistența nadei și de forța aplicată atunci când se umple năditorul. Cât privește dispersia nadei odată ajunsă pe substrat, are legătură atât cu cele două elemente amintite anterior, consistența și forța aplicată, cât și cu tipul de momitor.

Folosite corect, momitoarele îți pot aduce crapi frumoși în minciog

Folosite corect, momitoarele îți pot aduce crapi frumoși în minciog

[adinserter block=”2″]Dacă dorești o dispersie rapidă, atunci folosește momitoare cât mai deschise (cu spire distanțate sau mai rare), iar compresia nadei în momitor să fie medie, astfel încât să te asiguri că nu cade în timpul aruncării, dar că se va desface rapid odată ajunsă pe fundul apei. Viteza de dispersie mai depinde și de elementele folosite în nadă – dacă urmărești o dispersie rapidă, atunci îți sugerez să folosești în nadă elemente cu granulație mare (spărtură grosieră de semințe), care să faciliteze desfacerea acesteia.

Un plumb care permite atașarea de pastă solubilă și bile tari la cârlig - soluția ideală pentru o selecție a capturilor

Un plumb care permite atașarea de pastă solubilă și bile tari la cârlig – soluția ideală pentru o selecție a capturilor

Există, totuși, situații în care folosirea momitoarelor nu este chiar cea mai indicată, iar una dintre acestea este atunci când vrei să selectezi peștii mari ai lacului. Momitoarele au marele avantaj că au o acțiune foarte rapidă, dar și dezavantajul că atrag în jurul monturii pești de toate dimensiunile, cu precădere pe cei mici. În aceste cazuri, eu prefer un plumb care permite atașarea de pastă solubilă, plus boiliesuri mari și fierte la cârlig.

Pasta solubilă de boilies este foarte densă și se fixează ferm pe momitor

Pasta solubilă de boilies este foarte densă și se fixează ferm pe momitor sau plumb

De asemenea, dacă pescuiești pe lacuri cu multă vegetație și nu trebuie să lansezi foarte departe, recomandarea este să folosești pungi solubile. Vei rezolva astfel două probleme simultan: montura va ajunge pe fundul apei în siguranță, fără să se agațe undeva, plus că vei avea cel mai sigur ansamblu anti-încurcare pe timpul lansării. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *