Cum lansezi la distanta montura cu saculet PVA

Vrei să lansezi monturile dincolo de orizont, dar săculeții de PVA îți reduc din distanță? Pe de altă parte, nici la atracția nadei din jurul momelii nu poți renunța, chiar dacă ai câștiga în mod evident ceva metri în plus pe aruncare. Ei bine, iată ce ai de făcut și care ar fi câteva metodele recomandate pentru lansarea monturilor la distanță, atunci când folosești săculeți PVA.

Monturile însoțite de săculeți solubili cu nadă pot pierde din distanța la care lansezi

Monturile însoțite de săculeți solubili cu nadă pot pierde din distanța la care lansezi

La o analiză amănunțită, cele două elemente nu prea fac casa bună, mă refer la aruncatul la distanță și folosirea săculeților PVA. Din experiența personală, folosirea sacilor din PVA, chiar și a unora de foarte mici dimensiuni, reduce lungimea unei lansări cu cel puțin 20 %, uneori chiar și mai mult.

Dacă vrem să pescuim la 100 m distanță și nădim acolo, dacă mai folosim și săculeți PVA nu prea mai ajungem să lansăm până la patul de nadă. Marea majoritate a pescarilor de crap reușesc să pescuiască (mă refer, bineînțeles, la pescuitul din mână, nu la cel plantat) la distanțe cuprinse între 70 și maxim 110-120 m. Revenind la pescuitul cu săculeți de PVA, există câteva metode prin care se poate crește puțin distanța de lansare.

Folosește saci mici de PVA

Una dintre variante este să folosești saci foarte mici și foarte compacți, pe care să-i agăți direct de cârlig. Cu cât sacul este mai puțin compactat, cu atât frecarea este mai mare și distanța se reduce. O altă varianta, care este și preferata mea, implică ceva mai multă muncă, dar rezultatul e simțitor mai bun.

Prinde săculeții în agrafa rapidă

Folosesc agrafe rapide între înaintaș și firul de cârlig, iar înainte de fiecare lansare desfac montura, trec firul cârligului prin mijlocul sacului, fixez cârligul în partea de jos a sacului, reatașez montura la linie și pot lansa. Prin această metodă am avantajul că pot face saci cilindrici relativ mari, cu condiția să nu fie cei cu diametrul foarte mare.

Plasați câțiva pufuleți solubili la baza săculețului și înfigeți cârligul în ei

Plasați câțiva pufuleți solubili la baza săculețului și înfigeți cârligul în ei

Aceștia, fiind în linie cu celelalte componente, nu vor dezechilibra montura în zbor, iar frecarea mai redusă cu aerul va asigura o distanță de lansare mai mare. În plus, este și un sistem perfect anti-încurcare, vârful cârligului fiind protejat.

Protejează vârful cârligului

O măsură de precauție suplimentară e necesară atunci când sacul conține porumb sau alte particule mici și moi, în care vârful cârligului se poate înfige accidental – eu pun la fundul sacului de PVA un strat de pufuleți de PVA, iar în unul dintre ei înfig vârful cârligului.

Montura elicopter, cu sac solubil plasat sub plumb

Montura elicopter, cu sac solubil plasat sub plumb

Montură de distanță

Astfel, am siguranța că montura mea va ajunge în apă în perfectă stare și nu voi pierde peștele (cum mi s-a mai întâmplat, la începuturi) din cauza faptului că o bobă de porumb rămasă pe vârful cârligului a anulat efectul de înțepare.

Săculeții solubili atașați monturilor pot fi garanția unor capturi remarcabile

Săculeții solubili atașați monturilor pot fi garanția unor capturi remarcabile

O altă montură pe care o folosesc este cea de tip elicopter, în care sacul PVA se află sub plumb, la care, la fel, cârligul de înfige în sac, pentru a se evita încurcarea în aruncare. Singurul inconvenient este acela că aici trebuie să folosim saci PVA de mici dimensiuni. Fir întins!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

2 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *