Cu libelule la crap de primavara

Cauți o nadă potrivită pentru începutul de sezon? Ai nevoie de atracție pentru a putea stimula crapii abia ieșiți din iarnă, dar, în același timp, vrei ca nada să aibă un profil cât mai natural și să fie acceptată rapid de către pești? Ei bine, dacă în privința momelilor lucrurile sunt destul de clare, marea majoritatea a pescarilor “de apă rece” oscilând între momelile naturale, solubile sau cele de mare atracție (Hi Visual sau Hi Attract Baits), în ceea ce privește nada, este unanim acceptat că trebuie să fie cât mai blândă din punct de vedere al stimulatorilor artificiali.

Momelile HI Attract sunt foarte potrivite pentru pescuitul la crap pe apă rece

Momelile HI Attract sunt foarte potrivite pentru pescuitul la crap pe apă rece

De fapt, acesta și unul dintre motivele pentru care foarte multe nade din piață sunt departe de a fi ideale pentru pescuitul primăvara sau toamna târziu, pe apă rece. Doar pentru că o nadă sau un mix de boilies este eficient în anotimpul cald, nu înseamnă că va face același lucru și în perioadele reci. Pe lângă localizare, alegerea nadei nepotrivite este cauza principală pentru care mulți pescari nu reușesc să aducă pești pe mal la sfârșit sau început de sezon. Care să fie logica pentru care o nadă excelentă vara nu este la fel de bună și iarna?

Pentru a ușura momeala, îi poți pune un "capac" format din jumătate de pop-up complementar

Pentru a ușura momeala, îi poți pune un „capac” format din jumătate de pop-up complementar

O explicație poate avea legătură cu faptul că peștii se mișcă extrem de puțin în apă rece. Cu cât apa este mai rece, cu atât metabolismul peștelui este mai încetinit. Cât privește deplasările, de cele mai mult ori sunt reduse la zero. Astfel, peștii nu mai sunt dispuși să caute hrana sau să se accepte nade supradozate proteic, greu de digerat. Ideea este că în această perioadă este indicat să eviți complet nadele sau mixurile cu un conținut ridicat de făină de pește și/sau ulei. Uleiurile coagulează și încep să se solidifice la temperaturi scăzute, iar asta scade dramatic atracția nadelor. Ba mai mult, odată ajunse în lac, unii pești – dacă vor reuși să le găsească – se pot hrăni cu ele. De aici pot începe și problemele legate de digestie, nada neputând fi digerată pentru o perioadă destul de lungă de timp.

[adinserter block=”2″]O alternativă ar putea fi birdfood-urile (mixuri de proteine lactice, făinuri de legătură și făinuri obținute din diferite tipuri de hrană pentru păsări), care nu conțin deloc făinuri de pește. Problema acestora este că, din păcate, în ciuda faptului că sunt destul de prezente în ofertele producătorilor autohtoni de nadă, se pare că meleagurile mioritice nu le prea priesc. În timp ce în Marea Britanie sunt foarte apreciate de pescari a căror reputație nu poate fi pusă ușor la îndoială, în România n-au prins nici pește, nici pescari.

O altă variantă, mai puțin radicală de această dată, care este și pe placul nostru și pe mâna căreia vom merge la început de sezon, este un mix echilibrat, care să conțină făinuri de pește tratate la rece, făinuri din cereale și proteine solubile din pește. Deși poți găsi un astfel de mix în ofertele mai multor producători de nade, noi o să ne rulam boiliesurile pe mixul Bloodworm (larve de “libelulă”) de la Sticky Baits.

Deci, dacă ești dispus să-ți faci singuri boiliesurile, dar nu știi încă pe ce mix să mergi pentru prima partidă de pescuit și nu numai, Bloodworm-ul poate fi o variantă. Chiar dacă caracteristica dominantă a mixului o reprezintă fishmeal-ul, având în componență făină LT-94 (făină de pește tratată la rece cu conținut redus de uleiuri), proteine din lapte rafinat, proteine solubile din pește, plasmă de sânge și Robin Red, acesta are un nivel redus de uleiuri și este extrem de echilibrat din punct de vedere al solubilității.

Avand forme atipice, la cârlig poți folosi noile Sticky Bloodworm Dumbells de 12 mm

Având forme atipice, la cârlig poți folosi noile Sticky Bloodworm Dumbells de 12 mm

Faptul că “libelulele” (larve de chironomide) fac parte constant din meniul crapilor, va contribui la asocierea rapidă a nadei cu o sursă de hrană naturală, fapt ce, credem noi, va declanșa apetitul de hrănire al peștilor.

Ca o particularitate, ne gândim ca la primele partide să încercăm să creștem ceva mai mult granulația mixului și să-i dăm o textură puțin mai grosieră cu elemente precum Nectarblend-ul de la Haith’s. Astfel, vrem să îmbunătățim oarecum modul de dispersie a aromelor și atractanților în apă rece, potențând în acest fel și mai mult profilul natural al nadei.

Pentru a măcina boiliesurile rapid, apelează la o unealtă specială

Pentru a măcina boiliesurile rapid, apelează la o unealtă specială

În fine, cunoscând reputația producătorului și a calității ingredientelor pe care le folosește la definirea mixurilor, suntem convinși că rezultatele nu se vor lăsa foarte mult așteptate. Deja suntem extrem de nerăbdători să le aducem în fața obiectivelor.

Vizavi de parte lichidă, nu trebuie să-ți faci griji, aceasta vine la pachet cu mixul. Trebuie doar sa-i adaugi ouă, să amesteci coca și să rulezi bilele.

Dacă totuși rulatul boiliesurilor nu face casă bună cu bucătăria ta, poți merge liniștit și pe varianta boiliesurilor Bloodworm gata făcute (Shelf Life). Având o valabilitate îndelungată, compoziția lor are aceeași valoare nutritivă cu cea a boiliesurilor home-made. Singura diferență comunicată de către producător este aceea că ele conțin o cantitate mică de conservant, menită păstrării proprietăților inițiale cât mai mult timp.

Pe apă rece folosește doar materiale PVA în care ai încredere că se dizolvă

Pe apă rece folosește doar materiale PVA de calitate, în care ai încredere că se dizolvă la temperaturi scăzute

Dacă alegi această variantă, pentru începutul de sezon ia-ți boiliesuri mici, de 16mm. Sparge câteva și combină-le cu o mână de pelete complementare (Bloodworm Pellets), puțină pastură Active Mix Bloodworm, plus ceva semințe preparate precum cânepa. La final, “scaldă” tot acest mix în extractul natural de chironomide lichefiate Cloudy Bloodworm Liquid sau lichide nutritive precum L-ZERO 30 (proteină solubilă din pește). Porții mici din amestec pot lua forma unor mini săculeți solubili, pe care îi vei atașa ulterior la cârlig, imediat lângă momeală.

Dacă ai localizat peștii extrem de precis, odată ajuns pe vad, întreg platoul oferit va emite semnale de nutriție, făcând pestele să creadă că este pe cale să descopere o zonă cu larve.

Un săculeț PVA de mici dimensiuni "îndesat" cu bunătăți va forma în jurul momelii un platou greu de ignorat de către pești

Un săculeț PVA de mici dimensiuni „îndesat” cu bunătăți va forma în jurul momelii un platou greu de ignorat de către pești

Dacă totuși rezultatele întârzie să apară, nu-ți face griji că ai rămas cu nadă. Gama Bloodworm este recomandată de producător și recunoscută de către mulți pescari ca fiind foarte eficientă în majoritatea partidelor de pescuit, indiferent de anotimp sau de durata sesiunilor.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

5 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *