Crapovesti de Tancabesti

Tâncăbeștiul este unul unul dintre cele mai cunoscute lacuri din România. Crapii și somnii din adâncuri i-au dus celebritatea mult dincolo de granițele țării, iar frumusețea și sălbăticia sa au confirmat de fiecare dată unicitatea locului.

Lacul Tâncăbești oferă unele dintre cele mai spectaculoase panorame

Lacul Tâncăbești oferă unele dintre cele mai spectaculoase panorame

Recent, am făcut o rezervare de 72 ore pe acest lac, iar în seara de dinaintea partidei, în timp ce îmi pregăteam bagajele trageam cu ochiul la noul DVD Fox Edges volumul 5.

Recunosc, eram curios să urmăresc aventura lui Ian Chillcott & Harry Charrington în România de pe lacul Tâncăbești, de anul trecut. Urma să pescuiesc și eu în spatele lacului, în zona sălbatică, lângă plaurii imenși ce se găsesc acolo și care le oferă crapilor protecție și hrană naturală din belșug.

În general, în aceasta zona se pescuiește plantat. Odată că montura trebuie așezată în fața plaurului și ai nevoie de o exactitate foarte mare în a o plasa, și apoi pentru că această zonă este plină de buturugi scufundate, care recomandă încă o dată pescuitul plantat și ieșirea cu barca în caz de necesitate.

Zona sălbatică a lacului Tâncăbești oferă crapilor protecție și hrană naturală

Zona sălbatică a lacului Tâncăbești oferă crapilor protecție și hrană naturală

Substratul lacului este mâlos, cu atât mai mult cu cât în jurul plaurului avem și vegetație moartă, frunze, stuf, crengi. Te gândești la o prezentare cu o montura de pop-up, nu-i așa? Ei bine, nu este deloc așa.

De-a lungul partidelor făcute aici, am constatat că randamentul monturilor de pop-up pe acest lac și în aceste condiții este mai scăzut decât cel al monturilor cu boiliesuri scufundătoare. Cum găsesc crapii boiliesurile pe un asemenea substrat? Habar nu am. Cert este că le găsesc, iar boiliesurile scufundătoare de pe firul de păr sunt clar mai eficiente decât monturile de pop-up.

Montura pe care am folosit-o aș putea-o cataloga ca fiind simplă și foarte eficientă. O folosesc de mai bine de un an în pescuitul plantat și am căpătat foarte mare încredere în ea.

Prima mea grijă în pescuitul plantat – dacă tot am posibilitatea să așez montura din barcă – este prezentarea impecabilă pe substrat. Astfel, prima alegere în privința firului de la montură este Fox Reflex Camo – un fir suplu, scufundător, cu un camuflaj superb.

Folosesc varianta de 35 lb, mai ales în situații de agățătură sau substrat abraziv și este firul de forfac preferat când pescuiesc plantat.

În pescuitul la crap pe zone dificile, ai nevoie de fire robuste și rezistente

În pescuitul la crap pe zone dificile, ai nevoie de fire robuste și rezistente

În prima fază trag pe fir un opritor, fac o bucla și atașez două boiliesuri cu granule de plută. Îmi plac foarte mult boiliesurile cu granule de plută, întrucât se așează mai ușor pe substrat și „zboară” mai repede în gura crapului când sunt aspirate.

Boiliesurile rulate cu granule de plută se așează mai ușor pe substrat

Boiliesurile rulate cu granule de plută se așează mai ușor pe substrat

De aici, urmează partea și mai simplă și anume legare cârligului. Carligul meu preferat era Fox S4, dar am primit cu interes noile cârlige Fox, iar modelul Curve Short m-a cucerit definitiv.

Este un un cârlig extrem de ascuțit, cu vârful drept, tija medie, ușor curbată și ochetul drept. Priviți-i forma, este un cârlig care inspiră foarte multă încredere. Doar 8 spire făcute cu firul de 35 lb pe cârligul numărul 4 îi asigură o mișcare de rotație excelentă în gura crapului când momeala este aspirată.

Nu în ultimul rând, adaug puțină pastă de plumb la 1,5 cm de cârlig, care va face montura și mai eficientă.

În momentul în care crapul aspiră momeala, pasta de plumb trage cârligul în jos, iar mișcarea de rotație a cârligului va fi și mai mare, agățând astfel mai rapid buza crapului.

În imagini Fox S4, folosit anul trecut și noul Fox Curve Short, folosit în această partidă.

 Două modele de cârlige robuste, pentru pescuit la crap - Fox S4 (foto 1) și noul Fox Curve Short (foto 2)

Două modele de cârlige robuste, pentru pescuit la crap în condiții dificile – Fox S4 (foto 1) și noul Fox Curve Short (foto 2)

Am început partida pe un fond de vreme bună, însă cu vânt puternic ce sufla dinspre S-V. Să ieși cu barca pe un astfel de vânt și să plantezi în fața plaurului la punct fix nu e chiar cel mai ușor lucru.

După ce monturile și-au găsit locurile atent alese, a început ploaia ce a durat toată noaptea. Spre dimineață, ploua torențial. Îmi spuneam, sper sa nu tragă acum! Ei bine, n-a fost să fie. La scurt timp, stația îmi semnaliza că am un pește.

Am ieșit rapid din cort, iar după un dril de 10 minute cântăream un crap de 14 kg. Ploaia se oprise, așa ca am profitat să-i fac un set de fotografii și să-l eliberez. Peste zi nu se întâmplă nimic. De altfel, lacul Tâncăbești este cunoscut prin faptul ca majoritatea capturilor se întâmplă noaptea sau dimineața la prima oră.

Superb crap comun de 14kg, prima captură a partidei de pescuit

Superb crap comun de 14kg, prima captură a partidei de pescuit

În a doua noapte, cerul senin și fără vânt a adus temperaturi extrem de scăzute, de zero grade, singura captura fiind un micuț crap pe care l-am eliberat imediat ce l-am prins. Eram îngândurat, de ce doar o prezentare? Din cauza mea sau din cauza temperaturilor scăzute?

Pentru ultima noapte am mers pe aceeași linie. Am plantat cu grijă pe locurile pe care le-am găsit mai curate și nădeam cu o mână de boiliesuri pe fiecare montură, nu mai mult.

Am pescuit exclusiv cu boilies. În lac sunt și pești mai mici și nu am vrut să le atrag atenția cu semințe sau pelete. În același timp, continuam seria de teste pentru boiliesurile ce stau să apară pe piața din România – CPK Krill.

Este deja noapte, temperaturile pozitive, 5 grade și începe o ploaie ușoară. Mă trezește din somn un crap de 8 kg, pe care aleg să nu-l fotografiez și-l eliberez cu grijă. Se face dimineață și începe acțiunea.

Un bip scurt. Sar din pat, mă încalț și alerg spre lansete. Swingerul era lipit de blancul lansetei. Ridic bățul și încep să pun presiune pe pește pentru a nu-l lăsa să intre sub plaur. Reușesc să-l scot din zona periculoasă și încep drilul pe apă liberă.

N-a fost un dril solicitant, însă privindu-l în minciog și văzându-i spatele atât de lat, mi-am zis că am un pește serios. Îl pun în sling și mă pornesc înspre standul vecin unde pescuia un prieten, pentru a-l ruga să-mi facă o poză, însă mă întorc din drum în fugă. Aveam un alt pește.

Ridic lanseta și încep un dril spectaculos, cu un pește foarte puternic. După 15 – 20 minute de dril, este epuizat. Ridic minciogul, l-am prins. Mă uit la el și pare la fel de mare. Come on! Încep ședința foto în lumina naturală a dimineții, apoi îl cântăresc: 18,7 kg. Mă simt excelent.

Crap comun de 18,7 kg, oglindit în lumina caldă a dimineții

Crap comun de 18,7 kg, oglindit în lumina caldă a dimineții

Oare cel din sling să fie mai mare? Încep prin a-l cântări: excepțional, un alt crap de 20 + în colecția mea, mai exact 20,3 kg. Rămân fără cuvinte, însă cu un zâmbet mare pe chip.

Captura partidei, un impecabil crap de 20,3kg

Captura partidei, un impecabil crap de 20,3kg

Începem ședința foto și cu acesta, apoi îl eliberez cu grijă. Doi pești au venit să-mi facă dimineața foarte frumoasă și au reușit. Tancăbeștiul rămâne același lac minunat, sălbatic și provocator, unde voi reveni cu prima ocazie.

Ți-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *