Crapi pierduti in dril

Nu sunt puține situațiile în care, chiar dacă trăsăturile nu lipsesc, crapii nu ajung neapărat în minciog, ci, din contră, se pierd în dril. Sunt acele partide de care mai toți am avut parte la un moment dat și care categoric nu fac parte dintre cele mai reușite sesiuni. Pe de altă parte, cu ajutorul acestor experiențe, în timp, am reușit să ne perfecționam tehnica de pescuit și să punem din ce în ce mai mulți crapi pe saltea.

Uneori se pierd pești în dril din cauza monturilor care nu permit o agățare fermă

Uneori se pierd pești în dril din cauza monturilor care nu permit o agățare fermă

Dacă totuși încă te afli în situația asta, există două posibile explicaţii pentru o astfel de ipostază, sau cel puţin astea sunt cele mai frecvente care pot genera o astfel de problemă. Prima, şi cea mai des întâlnită, este prezenţa agăţăturilor în zona în care pescuieşti.

Dacă asta e situaţia şi nu vrei să schimbi locul (sincer, nici noi n-aş face-o, unde e agăţătură e şi peşte), abordarea ar trebui să fie destul de abruptă – monturi mai solide, fir înaintaş foarte rezistent şi lansete cu care să poţi trage hotărât de peşte, dacă e cazul.

De asemenea, dacă pescuieşti în agăţătură, mai ales dacă aceasta e la distanţă de mal, ideal ar fi s-o faci cu fir textil pe tamburi, pentru a avea un contact mai rapid şi mai bun cu peştele. Un ultim sfat pentru pescuitul în agăţătură, pescuieşte cu baitrunner-ul strâns, fără să laşi peştelui posibilitatea să ia fir şi să intre în agăţătură.

Dacă nu e vorba de pescuit în agăţătură, iar de cele mai multe ori așa este, atunci ar trebui să încerci să-ți adaptezi pescuitul la peştii de acolo şi mai ales la situaţia particulară a fiecărei partide. Cel mai probabil, peştii sunt pierduţi în dril din cauza faptului că se hrănesc anemic, iar muşcăturile nu sunt hotărâte.

În acest caz, trebuie să încerci să schimbi abordarea tehnică. În primul rând, schimbă monturile – treci pe o montură rigidă articulată, sau una combi, cu cârlige şi momeli mici. Uneori se pierd peşti în dril din cauza monturilor care nu permit o agăţare fermă a cârligului, mai ales în cazul în care peştii sunt mofturoşi.

Alte probleme de abordare care pot genera crapi pierduţi în dril mai sunt – frâna mulinetei prea strânsă, săculeți de PVA nedizolvați total, momeala prea mare în raport cu dimensiunea cârligului şi poziţionată prea aproape de acesta, seminţe din sacii sau pungile de PVA care se înţeapă din greşeală pe vârful cârligului.

Unul dintre cele mai importante aspecte la pescuitul acesta de fineţe, mai ales când peştii pierduţi în dril sunt mai mulţi decât cei puşi pe saltea, este protejarea vârfului cârligului și verificarea acestuia înainte de fiecare nouă lansare. Dacă este cazul, cârligul trebuie ascuțit sau, dacă nu poate fi recuperat, trebuie imediat schimbat.

E un aspect de care nu foarte mulţi pescari ţin cont şi care se poate dovedi extrem de important, mai ales în aceste cazuri. Cu speranţa că după ce vei citi aceste rânduri îți vei îmbunătăţi rata capturilor și nu vei mai pierde la fel de mulți crapi în dril, îți urăm fir întins!

Ți-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE![kkstarratings]

2 Comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *