Crapi mofturosi la Open Sarulesti 2014

Unul dintre cele mai importante concursuri de pescuit la crap din calendarul intern s-a desfășurat la finalul lunii octombrie pe una dintre pistele de legendă pentru acest sport, lacul Sărulești. Pe lângă noroaie și troiene de zăpadă, concurenții au avut de înfruntat și apatia peștilor, dați peste cap, probabil, de puternica ninsoare căzută cu câteva zile înainte.

Octombrie de Sărulești

Octombrie de Sărulești

Promovat de multă vreme de clubul organizator (Baricada Carp Club), concursul se anunța drept întâlnirea de sfârșit de an a elitei competiționale din toate colțurile țării, mai ales că era unul în care se pescuia plantat. Numai că vremea a dat puțin planurile peste cap, câteva dintre echipe au preferat să nu se expună intemperiilor și au ales să se retragă. Chiar și așa, cele 15 echipe rămase în cursă conțineau multe dintre numele consacrate ale carpfishing-ului românesc. În dimineața începerii concursului, drumul către sat i-a întâmpinat pe concurenți cu adevărate mormane de zăpadă viscolită, semn că pe baltă era posibil să se fi format zone cu noroi foarte adânc. Din fericire, echipa de organizare a dat dovadă de intuiție și profesionalism, făcând, dimineața devreme, turul lacului pentru a inventaria standurile cu probleme de acces. Chiar dacă asta a creat o mică întârziere față de programul oficial, mișcarea a fost primită bine de către participanți. S-au tras locurile și apoi s-a plecat către standuri, în timp ce un soare cu dinți se strecura discret printre norii cenușii și grei.

Condițiile au fost la fel de grele și pentru concurenți și pentru arbitri

Condițiile au fost la fel de grele și pentru concurenți și pentru arbitri

Chiar dacă temperatura aerului era semnificativ mai ridicată decât în zilele precedente concursului, apa era foarte rece, în jur de 6-7 grade, fapt care probabil a determinat unele echipe să caute, încă de la început, peștii pe apă adâncă. Una dintre cele mai greu accesibile zone era drumul de la Plopi și până la Buduroi, lucru anunțat la tragerea la sorți, ca avertisment pentru cei care ar fi dorit să ajungă acolo cu rulota sau mașina mică. Primii pești prinși au fost de talie mică, cei mai mulți fiind capturați pe standurile din dreapta hotelului, acolo unde echipa Ghiță – Ivan – Cosmin pescuia a doua oară consecutiv pe același stand, având în stânga o altă echipă care știa bine locul, respectiv cea formată din Adel Abbara, Ali Motaz și Florin Mihalache.

Abbara Carp Team, aici cu doi ciortani cu solzi și unul cu blană

Abbara Carp Team, aici cu doi ciortani cu solzi și unul cu blană

Șah la crapi

După o zi și jumătate de concurs, mai bine de jumătate dintre echipe nu punctaseră, iar captura competiției era încă sub 10 kg (9,76 kg). În a treia zi, pe cel mai izolat stand din concurs, Dan Mitrănescu scoate la cântar o salontă solidă, care a atârnat 17,62 kg, pește care avea să rămână captura competiției până la final. În situația dată, pentru cei mai mulți dintre cei aflați pe malul bălții pescuitul se transformase subit într-un adevărat joc al răbdării și intuiției, totul pe fondul unei vremi atipice pentru acea perioadă. O luptă surdă, fără prea multe semnale de la avertizori, se dădea pe toată balta, fie că vorbim despre cei care se aflau pe podiumul provizoriu (sau în apropierea acestuia), sau despre cei care doreau măcar să puncteze. Echilibrul se păstra, la fel și suspansul, astfel că seara zilei de 31 octombrie găsește ocupantele primelor două locuri despărțite de doar 550 de grame.

Dan Mitrănescu și captura concursului - 17,62 kg

Dan Mitrănescu și captura concursului – 17,62 kg

Pe standul numit “La gunoi”, Iorgos a reușit să prindă câțiva crapi, chiar în condițiile în care pescuia mai mult singur, dar a fost și protagonistul unui episod dulce-amar. Cel mai mare pește pe care-l agățase până atunci a plecat cu plasa de la minciog în cap, după ce V-ul minciogului (nu divulgăm marca, dar e una autohtonă!) s-a dezlipit și Iorgos a rămas doar cu coada în mână.

Deși a pescuit mai mult singur, Iorgos s-a descurcat rezonabil

Deși a pescuit mai mult singur, Iorgos s-a descurcat rezonabil

În ziua următoare, echipa de pe standul Stânga Turn, formată din Mihai Onea, Vlad Mocanu, Ștefan Munteanu și Vlad Alexandru, începe să prindă destul de constant, intrând, aproape pe furiș, în calculele pentru primele locuri.

Munca în echipă și-a spus cuvântul și crapii au răspuns la apel

Munca în echipă și-a spus cuvântul și crapii au răspuns la apel

Nu la fel se întâmpla și cu echipa lui Cipică, de la Varză, care, după două zile destul de bune, aproape că nu mai prindea nimic, după ce bărcile pescarilor de șalău (despre care concurenții fuseseră informați înainte de a-și alege standurile) le agățaseră firele de câteva ori. Ușor, ușor, trupa de la Stânga Turn ia în primire locul 1, pe care nu avea să-l mai cedeze până la final, în timp ce lupta pentru celelalte două locuri de pe podium era aprigă.

Un șui de 15 kg a securizat locul 2 pentru echipa lui Vasile Ivan

Un șui de 15 kg a securizat locul 2 pentru echipa lui Vasile Ivan

Ultima zi de concurs aduce și câteva exemplare mai răsărite, printre care și un comun șui de 15 kg în contul lui Vasile Baboieru, pește care asigură echipei sale un loc secund la general. Finalul concursului consfințește podiumul final în configurația următoare:

1. Mihai Onea, Vlad Mocanu, Ștefan Munteanu și Vlad Alexandru – 70,52 kg

2. Ghiță Costin, Cosmin Tudor și Vasile Ivan – 57,99 kg

3. Dan Mitrănescu, Viorel Călugărescu, Sandu Cornel și Cătălin Borcan – 36,47 kg

S-a prins pește foarte puțin, dar toată lumea a fost de acord asupra concluziei că vremea dinaintea concursului a fost cea care a influențat direct aceste rezultate slabe. Prin comparație, concursul desfășurat cu trei săptămâni înainte de acesta fusese câștigat cu un total de peste 300 kg, în condițiile în care pe baltă erau peste 40 de echipe. Astfel, deși s-a pescuit pe locuri alese pe sprânceană și echipele erau printre cele mai bune din ce există pe la noi, viscolul și temperaturile foarte scăzute care au precedat concursul au păcălit crapii, care s-au pregătit de iernat puțin prea devreme.

Plantatul monturilor printre copacii scufundați este o adevărată artă

Plantatul monturilor printre copacii scufundați este o adevărată artă

O competiție foarte reușită, cel puțin din punctul de vedere al organizării, cu o luptă încâncenată până la final, mai ales în condițiile în care un singur pește mare, de care Săruleștiul nu duce lipsă, ar fi putut răsturna clasamentul într-o secundă.

Premianții unui concurs greu, dar reușit

Premianții unui concurs greu, dar reușit

Un cuvânt de bine și pentru cele patru echipe care, în ciuda faptului că au terminat cu zero pe linie, au arătat respect față de competiție și adversari, rămânând pe baricade până la final. Mulțumiri George Iorga pentru fotografii și pentru ajutorul acordat în realizarea acestui material.

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *