Crapi de primavara pe lacul Ohat

Lacul Ohat 3 din localitatea Hortobagy (Ungaria) este unul dintre cele mai potrivite pentru o partidă de pescuit la crap primăvara, datorită climei mai blânde din această regiune şi a caracteristicilor bălții: populație de pește bine reprezentată, o mulțime de crapi de mărime medie (7 – 12 kg) și o adâncime mică a apei, ce permite încălzirea mai rapidă.

Căbănuța de pe standul 6 al lacului Ohat

Căbănuța de pe standul 6 al lacului Ohat – Ungaria

Cu excepția acestui sezon (2014), când iarna a fost de partea pescarilor și am putut pune pe mal primii mei crapi de ianuarie, în ultimii ani mi-am început pescuitul la crap în lunile martie și aprilie, acestea fiind printre cele mai bune pentru pescuitul crapilor mari. Bineînțeles că locația pentru prima partidă a anului trebuie să fie corespunzător aleasă. Aș vrea să vă relatez despre două partide consecutive de pescuit desfășurate pe lacul Ohat 3, în luna martie, problemele întâmpinate și cum au fost rezolvate.

În martie pe Ohat

De obicei, în această perioadă, lacul nu este deloc aglomerat, singurii care se mai aventurează fiind românii, vecinii noștri unguri fiind poate mai friguroși! Chiar dacă am ajuns doar vineri seara, am găsit standul numărul 6 liber, loc pe care-l cunoșteam, fiind și în apropierea standurilor ocupate cu o zi înainte de o gașcă de clujeni. Chiar dacă nu au fost cine știe ce capturi până am ajuns, eram optimist că se poate prinde bine crap, în ciuda vremii puțin potrivnice și a temperaturii scăzute a apei.

Am început pescuitul prin a nădi doar cu boiliesuri solubile de 20 mm o zonă pe care o știam productivă, urmând să pescuiesc în jurul acestei zone, plus că mai aveam câteva repere unde am avut capturi în trecut. Lacul Ohat nu este unul cu structuri din abundență, pot zice că este destul de slab reprezentat de acestea, însă din ce am observat sunt zone bune și altele mai puțin bune, raportându-ne chiar la același stand. Rezultatele au început să apară după câteva ore de la nădire. Înainte de miezul nopții aveam deja crapi puși pe saltea.

Puteam repoziționa lanseta în același loc unde am avut trăsătura datorită semnelor pe firul de pe mulinetă, pentru determinarea distanței, iar pentru direcție aveam repere luminoase (stâlpi de curent) pe malul celălalt. Partida a continuat în același ritm: trăsături constante, dar nu foarte des, iar peștii erau încă destul de amorțiți.

Rod pod-ul și echipamentele în așteptarea unui nou crap pe saltea

Rod pod-ul și echipamentele în așteptarea unui nou crap pe saltea

Atât noaptea, dar mai ales ziua, a bătut un vânt năprasnic, ce a îngreunat foarte mult pescuitul. Eu am avut norocul de a pescui pe ponton, unde este şi o “căsuță” cu trei pereți, care ne-a protejat de vânt. Chiar și așa, vijelia era cât pe ce să-mi ia lansetele de pe rod-pod. Nu aceeași soartă a avut salteaua de primire, care a zburat de pe ponton tocmai în trestiile malului. Nu m-am lăsat păgubaș, deși era foarte greu să stai în bătaia vântului, ce să mai zic de lansat sau nădit. Cu toate acestea, în aproximativ 40 de ore de pescuit am reușit să prind 24 de crapi, cel mai mare având 14 kg.

Crapi friguroși

În următoarea partidă, la o săptămână distanță, vremea a fost mult mai bună, deși încă erau nopți friguroase. Atunci am pescuit pe malul de est, pe standul 12, loc pe care nu-l cunoșteam dinainte. De astă dată aveam mai mult timp la dispoziție, ajungând pe lac joi după amiază. M-am decis să nu nădesc prea mult, dar tot cu solubile, o zonă pe la 80 – 90 m, unde aveam reper bun pe malul celălalt (un pâlc înalt de copaci). Nu am mai sondat apa cu markerul, fiind presat de lăsarea serii, dar și pentru a nu speria eventualii crapi aflați în zonă

Sfat CRAP24

Sondarea substratului nămolos cu plumbul, poate alunga peștii aflați deja pe locul respectiv. Recomandăm inițial doar plasarea unei monturi cu un săculeț solubil și urmărirea firului pe cădere până acesta se detensionează. Astfel, puteți aproxima destul de precis adâncimea pe care pescuiți, iar dacă trăsăturile întârzie puteți începe și procesul de sondare.

Mai trebuia să prenădesc și standul de lângă mine, pentru dimineața următoare, când urmau să ajungă colegii mei Cristi și Tibi. Pe standul 6, unde pescuisem cu o săptămână înainte, erau deja alți prieteni Dan și Răzvan. Aveam multă treabă și noaptea vine foarte repede în perioada asta, așa că am nădit cam o jumătate de kilogram de bile solubile și am poziționat lansetele, urmând să mă ocup de instalarea taberei. Nu am apucat să ridic cortul că am și avut o primă trăsătură, puternică, cu fir luat de pe mulinetă, chiar dacă apa încă era rece.

Partenerul Cristi, încântat de primii crapi ai sezonului

Partenerul Cristi, încântat de primii crapi ai sezonului

M-am umplut de adrenalină la auzul sunetului avertizorului și am început drilul cu un nod (de fericire) în gât. După numai câteva momente de luptă, a început să “piuie” alt senzor. În prima fază am crezut că peștele cu care eram în dril se încurcase în celălalt fir, lucru frecvent dealtfel. Când însă a început să se deruleze firul de pe tambur și eu vedeam clar că peștele cu care mă luptam era departe de zona celeilalte lansete, mi-am dat seama că mai am un pește! Am înțepat și al doilea crap, lăsând apoi lanseta pe rod-pod, cu frâna desfăcută.

Colegii de pe standul 6 au văzut agitația și au pornit să mă ajute. Peștii nu au fost foarte mari și i-am scos pe mal, chiar dacă unul din ei se agățase de un obstacol din apă. Ulterior am mai avut probleme cu agăţătura respectivă, aflată pe la 50 de metri de mal, din spusele paznicilor o bucată mare de beton, unde se întâmplă să mai pierzi pești. Pentru mine partida de pescuit a început foarte bine și a continuat și mai bine.

Momeala cu săculețul solubil înmuiate în "verzeală" și efectele verzelii odată ajunsă în apă

Momeala cu săculețul solubil înmuiate în „verzeală” și efectele verzelii odată ajunsă în apă

Am observat totuși că peștii erau mai activi (prin sărituri sau semne pe apă) puțin în stânga zonei care am nădit-o inițial, primii venind, dealtfel, tot din stânga. Am decis atunci să abandonez amenajarea taberei și să nădesc mai serios locul ce părea promițător, înainte de lăsarea nopții. Până dimineață, când au ajuns colegii mei, am prins câțiva pești, marea majoritate din stânga reperului de pe malul celălalt. Nu au fost foarte mari, însă eram mai mult decât mulțumit. Peste zi treaba a mers și mai bine, având trăsături și la câteva minute de la lansare, poate și datorită faptului că momeala de pe firul de păr o înmuiam în “verzeală” înainte de lansare, norul de atractanţi creat ajutându-mă să am prezentări mult mai repede.

Start de sezon cu 50 de crapi

Colegilor mei de pe standul 6 nu le mergea prea bine, chiar dacă le-am spus zonele unde am avut eu prezentări cu o săptămână mai devreme. Poate de aceea e atât de frumos pescuitul la crap, mereu trebuind să cauți noi abordări și strategii, altfel totul ar fi mecanic. Până la urmă toată lumea a prins bine, eu terminând partida cu vreo 50 de crapi scoși pe mal. Cred că nu-i rău deloc pentru o partidă de început de sezon!

Tipare de nădire la crap primăvara

O abordare greșită, pe care am văzut-o la alți pescari, a fost să se nădească mult cu semințe și bulgări. Total ineficient! Pe de altă parte, nici strategia bazată pe pescuit izolat nu are șanse mari de izbândă. Cred că cea mai potrivită e o nădire cumpătată, eventual numai cu solubile și când ai reușit să aduni peștii să încerci să-i oprești cât mai multă vreme în fața ta (asta nu o poți face decât continuând nădirea).

Iarna echipamentul de pescuit la crap este supus la încercări grele

Iarna echipamentul de pescuit la crap este supus la încercări grele

Probabil mulți pescari nădesc o dată sau de două ori pe zi, indiferent de ce se întâmplă. Nădirea însă trebuie făcută în primul rând în funcție de apetitul peștilor. Nu prea are rost să arunci nadă în apă peste nada deja aflată acolo și neconsumată de pești, dar nici să stai și să nu mai întreții patul de nadă când crapii se hrănesc acolo.

Momeli și sfaturi de apă rece

Alt aspect pentru partide de început de sezon e solubilitatea nadei. O bilă ce rezistă în apă trei ore vara, la temperaturile apei în martie-aprilie va rezista mai mult decât dublu sau chiar triplu. Aşa că atenție la tipul solubilelor, nu cred că e cea mai bună idee să folosiți ou în loc de lapte de porumb pentru prepararea lor. În partidele de primăvară, cantitatea nadei este foarte importantă.

Un “secret” alt lacului Ohat (care poate e valabil și pe alte ape) e căutarea zonelor “fierbinți”. Acestea le poți determina doar prin numărul de trăsături avute în zona respectivă, la o anumită distanță, într-o anume direcție. Prezentarea momelii de la cârlig e de asemenea importantă, pasta solubilă cu care învelești plumbul sau bila de pe cârlig e “sfântă”.

Ciprian cu un crap de 13-14 kg pescuit în martie

Ciprian cu un crap de 13-14 kg pescuit în martie

Ușurarea momelii cu un boilies pop-up (sau numai o bucată) poate ajuta, mai ales când peștii se hrănesc anemic. Nu în ultimul rând, poate și datorită faptului că m-am ocupat mai conștiincios de pescuit, chiar dacă eram la o partidă de plăcere și am nădit și schimbat lansetele fără să-mi fie lene, în ciuda vremii potrivnice, m-a ajutat să prind câțiva pești în plus.

Sezonul a început, ne vedem la pescuit!

Ţi-a plăcut articolul? Dă-i o notă și un LIKE! [kkstarratings]

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *